eur:
393.85
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: hirado.hu

Orbán Viktor és Emmanuel Macron is kiemelte az atomenergia fontosságát

A francia köztársasági elnök a magyar miniszterelnökkel tartott kétoldalú megbeszélést. Emmanuel Macron Budapesten tárgyal Áder János köztársasági elnökkel, délután részt vesz a V4-es csúcstalálkozóján és magyar ellenzéki vezetőkkel is egyeztet.

A Visegrádi Négyek csúcstalálkozóra Budapestre érkezett hétfőn Emmanuel Macron. A francia köztársasági elnököt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fogadta a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Emmanuel Macron előbb Áder János államfővel, majd Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott kétoldalú megbeszélést az előre kiadott program szerint.

A francia elnök budapesti programjával kapcsolatos tudnivalókat ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

13.10-re hirdették meg Orbán Viktor és Emmanuel Macron sajtónyilatkozatát a Karmelita kolostorba, de jelentős csúszással kezdődött az esemény.

Orbán Viktor köszönetet mondott Emmanuel Macronnak, hogy ellátogatott Budapestre. Kiemelte, tisztelettel viszonyul Magyarország Franciaországhoz.

Nincs stratégiai autonómia európai védelmi ipar, saját, nukleáris energiaképesség, valamint mezőgazdasági önellátási képesség nélkül – emelte ki Orbán Viktor.

"Ezért mi támogatjuk a közös európai védelempolitikát, támogatjuk a nukleáris energiát és támogatjuk, hogy Európának erős agráriuma legyen" - fejtette ki.

Arról is beszélt, hogy közös pont bennük, hogy mindketten szeretik a hazájukat, erős Európát akarnak, és elengedhetetlennek tartják országaik stratégiai autonómiáját.

Közös és eltérő pontok

Emmanuel Macron azzal kezdte, hogy a politikai különbségek ellenére is egy a célunk, az erős Európa. Mint mondta, Franciaország lojális partner és Európa-párti.

Franciaországnak fontos a hazaszeretet, és az országokkal fenntartott kapcsolataiban az egymás iránti tisztelet - tette hozzá az államfő, aki az európai szuverenitással kapcsolatban az európai uniós védelempolitika, a közös képességek építésének fontosságát hangsúlyozta, és megköszönte Magyarországnak, hogy elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelemben.

A két ország találkozási pontjaként említette az űripart és az energetikai szuverenitást, amelyet a gázimport csökkentésével, az atomenergia útján elindulva kívánnak elérni.

Vannak azonban eltérő álláspontok - mondta Emmanuel Macron, aki szerint fontos a médiapluralizmus és a jogállamiság tiszteletben tartása, valamint a kompromisszumra törekvő párbeszéd.

A visegrádi kormányfőkkel tervezett megbeszélésekre is utalva elmondta: lehetőség lesz beszélgetést folytatni a többi közt a digitalizáció témájáról - amely a január 1-jén kezdődő soros francia uniós elnökség egyik fontos célkitűzése lesz -, a migrációs politikáról és a jogállamiságról.

A soros francia elnökségnek két fontos eleme lesz: vitát folytatnak majd arról, hogy az európai projektekbe hogyan kapcsolódhatnak be a fiatalok egyetemi programokon keresztül, és hogyan lehet a gazdaságot felvirágoztatni - tudatta Emmanuel Macron.

Azt mondta: a tagállamokkal és az európai intézményekkel, különösen az Európai Bizottsággal folytatott párbeszéd során közösen, a tagállamok céljaihoz hű, egymást tiszteletben tartó megoldásokat kell találni.

A rövid bejelentések után a két vezető elvonult a kétoldalú tárgyalásra.

A nyilatkozatokat visszanézheti a hirado.hu oldalán.

Címlapról ajánljuk

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×