eur:
394.24
usd:
370.07
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
Emmanuel Macron francia elnök érkezik a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 csúcstalálkozójára Newquay repülőterén 2021. június 11-én, a csúcstalálkozó nyitónapján.
Nyitókép: MTI/EPA/Jon Rowley

Budapesten a francia elnök – íme a fontosabb tudnivalók

A magyar főváros ad helyet a V4–Franciaország-csúcsnak.

A hétfőn Magyarországra látogat Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, és csúcstalálkozón vesz részt a visegrádi ország miniszterelnökeivel, köztük Orbán Viktorra.

Tervek szerint a francia államfő kétoldalú megbeszélést folytat Áder János köztársasági elnökkel, majd a magyar miniszterelnökkel. Orbán Viktor és Emmanuel Macron sajtónyilatkozata 13.10-kor várható a Karmelita kolostorban.

Ezt követően a Várkert Bazár épületében a V4-ek kormányfői egyeztetnek egymással, majd csatlakozik hozzájuk a francia elnök. A V4–Franciaország csúcstalálkozó után a felek közös nemzetközi sajtótájékoztatót tartanak, várhatóan 18.40-től a Várkert Bazárban, a program munkavacsorával zárul.

A HVG korábban azt közölte, a francia elnök Franciaország budapesti nagykövetének rezidenciáján Karácsony Gergellyel, Budapest főpolgármesterével is találkozik. Ezen a megbeszélésen más ellenzéki politikai vezetők, így Márki-Zay Péter, a baloldali ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció politikusa, korábbi miniszterelnök-jelöltje, az Európai Parlament alelnöke, valamint Donáth Anna, a Momentum elnöke is részt vesz.

A BKK korábbi tájékoztatása szerint a külföldi delegációk közlekedése miatt forgalomkorlátozásokra kell számítani a fővárosban. A korlátozások a BKK járatait is érintik, ezért a felszíni közlekedésben hosszabb menetidőkre kell számítani. Az I. kerületi Lánchíd utcát hosszabb időre, várhatóan 22 óráig lezárják a közúti forgalom elől, a 105-ös autóbusz módosított útvonalon közlekedik, a Clark Ádám tér és a Várkert Bazár helyett a 178-as autóbusz Alagút utca, Szarvas tér és Dózsa György tér megállóhelyein áll meg.

Az aktuális közúti és közösségi közlekedési változásokról a bkkinfo.hu oldalon, valamint a BKK Info Facebook-oldalán olvashatók friss információk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×