eur:
391.1
usd:
367.03
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: BKV

Csődveszély miatt nem fogadták el a BKV üzleti tervét

A felügyelőbizottság nem támogatta a fővárosi közlekedési cég erősen megkurtított 2022-es költségvetését, mert súlyos kockázati elemeket lát benne.

Az igazgatóságon két ellenszavazat mellett éppen átcsúszott, de a felügyelőbizottságon már fennakadt a BKV jövő évi üzleti terve. Az első változat el se jutott a szavazásig, holott abban 20 milliárddal magasabb főösszeggel számoltak. A második „javított” verziót a héten összevont ülésen tárgyalta a közlekedési társaság igazgatósága és felügyelőbizottsága – írja a Népszava.

Az igazgatóságban a Demokratikus Koalíció két delegáltja – mindketten dolgoztak korábban a BKV-nál – Nemes Gábor és Bíró Endre mondott nemet az előterjesztésre. Utóbbi azzal érvelt, hogy a javaslat olyan kockázati elemeket tartalmaz, amely a jövő év végére csődhelyzetbe taszíthatja a BKV-t és semmi garancia nincs arra, hogy ez biztonsággal kivédhető. A költségvetés nem tartalmaz fedezetet a jövő évi béremelésre sem, holott tavaly négy évre szóló bérmegállapodást kötöttek a városvezetéssel. Mivel a felügyelőbizottság nem szavazta meg a javaslatot, a BKV menedzsmentjének újra neki kell futnia.

A működésre, fejlesztésre fordítható keretösszeget már 160 milliárd forintról vitték le 141 milliárdra, de ez is csak 10 milliárd forintos folyószámlahitellel jönne össze, de az üzleti terv nem tartalmaz erre fedezetet. Ez pedig azt eredményezheti, hogy az év végén csődeljárás indítható a cég ellen. Emellett nincs forrás a hármas metró szerelvényeinek légkondícionálására sem, amelyre szintén kiírtak egy feltételes közbeszerzést. „A kötelező érvényű ajánlatok beérkezéséig vizsgáljuk a finanszírozás lehetőségeit” – válaszolta a lapnak a cég.

Bár az iskolakezdés után visszakapaszkodtak a 2019-es jegyárbevétel 75 százalékos szintjére, várhatóan 24 milliárddal lesz kevesebb a menetjegy-árbevétel a járvány előtti 2019-hez viszonyítva. Erre jön rá a 14 év alattiak ingyenes utazása miatti kiesés. A 2019-es és a 2020-es üzleti évet egyaránt veszteséggel záró BKV minden évben egyre kevesebbet költhet beruházásra, karbantartásra. Nincs pénz új járművek vásárlására, sőt tavaly már csak egyváltásnyi formaruha jutott a dolgozóknak, béremelést pedig egyáltalán nem kaptak.

Béremelésre az idei üzleti tervben sincs fedezet. A tavaly aláírt négy évre szóló bérmegállapodás szerint jövőre a minimálbér és a garantált bérminimum-emelés százalékos mértékeinek átlagával kellene emelni a BKV munkavállalók bérét. Ha ez meghaladja a 15 százalékot, akkor a 15 százalék feletti részről külön egyeztetést kell lefolytatni az érdekképviseletekkel. A tegnap közzétett adatok szerint a minimálbér és a garantált bérminimum emelés átlaga 19 százalék lesz jövőre az idei évhez mérten. A 15 százalékos emelést már a januári fizetéssel haza szeretnék vinni a dolgozók, a fennmaradó 4 százalékról februárt 15-ig kellene megállapodni.

Kiss Ambrus pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes közölte, a városvezetés tartani kívánja magát a tavaly aláírt bérmegállapodáshoz, és a BKV üzleti tervéből azért hiányzik ennek a fedezete, mivel még nincs hivatalosan aláírt megállapodás a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum összegéről. A 15 százalékos béremelés – járulékok nélkül – legkevesebb 12 milliárddal terheli meg a főváros büdzséjét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×