INFORÁDIÓ
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia

fenyő-gyilkosság

bíróság

gyárfás tamás

portik tamás

Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető érkezik büntetőperére a Fővárosi Törvényszék épületében 2020. február 11-én. Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásának ügyében felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberöléssel megvádolt Gyárfás Tamás korábban tagadta bűnösségét.

Szakértő a tárgyaláson: Gyárfás Tamás nagyon dörzsölt, nagy az önkontrollja

Infostart / InfoRádió - Rezsek Győző

Nem manipuláltak a szakértő szerint azok a hangfelvételek amik az ügyészség szerint bizonyítják Gyárfás Tamás megbízására ölték meg Fenyő Jánost 1998-ban.

Nehezen kezdődött a Fenyő-gyilkosság újabb tárgyalási napja kedden a Fővárosi Törvényszéken. A vádlott Gyárfás Tamás a már megszokott hatalmas fekete aktatáskájával érkezett. A másik vádlott Portik Tamás a börtönből videokapcsolaton keresztül vett részt. Covid-gyanúra hivatkozva szerette volna, ha elhalasztják a tárgyalást, de a bírónak az orvos azt mondta, nincs olyan betegsége Portiknak, ami miatt ne vehetne részt a tárgyaláson.

Ezt követően megkezdődtek a meghallgatások. Ennek részleteiről Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az InfoRádiónak elmondta: a délelőtti tárgyaláson meghallgatták az ügyben kirendelt hangtechnikai szakértőt, aki elmondta, hogy a felvételeken történő szakadások feltételezhetően a hangfelvételi eszköz technikai hibájából eredne. A bizonyítás szempontjából jelentőséggel bíró felvételen a szakértő nem talált utólagos szándékos beavatkozási nyomott.

A délutáni tárgyaláson a bíróság védett tanút hallgatott ki, ennek idejére pedig zárt tárgyalást rendelt el.

A különösen védett tanú a vallomásában a vádirat benyújtásakor még nem ismert, újabb, a vádat alátámasztó tényeket adott elő - fejtette ki a szóvivő.

Zamecsnik Péter, Gyárfás Tamás védője a Magyar Nemzetnek azt mondta: nem érzi, hogy a 4-es számú tanú, vagyis a védett tanú vallomása rossz irányba befolyásolta volna ügyfele pozícióját. Az elhangzottakban ellentétes állítások voltak, így további meghallgatásokra, szembesítésekre lesz szükség – tette hozzá.

A vád szerint Gyárfás Tamás és Fenyő János között az 1990-es évek közepén üzleti vita, hatalmi harc és személyes ellentét alakult ki, ezért Gyárfás Tamás elhatározta, hogy megöleti Fenyő Jánost. Előbb Tasnádi Péterhez, majd Portik Tamáshoz fordult, aki végül megbízta Jozef Rohácot a gyilkossággal.

Rohac 1998. február 11-én a Margit utcában gépfegyverrel végzett Fenyő Jánossal. A bérgyilkost a bíróság néhány éve a Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás miatt jogerősen életfogytiglanra ítélte.

A Fenyő-gyilkossághoz kapcsolódóan a Farkasréti temetőben kerültek elő hangfelvételek, melyek a vád szerint bizonyítják, kik voltak a felbujtók a Fenyő-gyilkosságban.

A felvételek mind Portik, mind Gyárfás szerint manipuláltak – ezt tisztázta a szakértő a keddi tárgyaláson, aki szerint

kevés a valószínűsége, hogy a Portik által rögzített felvételeken hallható hanghibák manipuláció nyomán kerültek volna hanganyagra.

Sokkal valószínűbb, hogy ezek a diktafon hibájából adódtak. Arra, hogy miért hallható kevésbé a felvételeken Gyárfás hangja, az a magyarázat, hogy Portiknál volt a diktafon, ő volt közelebb annak mikrofonjához.

A bíróság meghallgatta Kitanics Márk igazságügyi pszichológus szakértőt is, aki szerint Gyárfás nagyon dörzsölt, nagy az önkontrollja, így kizárt, hogy valami kicsússzon a száján amit bármilyen ügyben felhasználhatnak el.

Felvetette, hogy a kíváncsiság is hajthatta Gyárfást: arra akart rájönni, hogy mit akar tőle Portik, ezért sem zárta le gyorsan ezeket a beszélgetéseket egyértelmű tagadással.

A pszichológus szakértő elmondta: a beszélő felek kölcsönösen gyanakodtak egymásra, mindketten manipulálni próbálták a másikat.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Szakértő a tárgyaláson: Gyárfás Tamás nagyon dörzsölt, nagy az önkontrollja
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018