eur:
393.32
usd:
367.52
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető érkezik büntetőperére a Fővárosi Törvényszék épületében 2020. február 11-én. Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásának ügyében felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberöléssel megvádolt Gyárfás Tamás korábban tagadta bűnösségét.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Szakértő a tárgyaláson: Gyárfás Tamás nagyon dörzsölt, nagy az önkontrollja

Nem manipuláltak a szakértő szerint azok a hangfelvételek amik az ügyészség szerint bizonyítják Gyárfás Tamás megbízására ölték meg Fenyő Jánost 1998-ban.

Nehezen kezdődött a Fenyő-gyilkosság újabb tárgyalási napja kedden a Fővárosi Törvényszéken. A vádlott Gyárfás Tamás a már megszokott hatalmas fekete aktatáskájával érkezett. A másik vádlott Portik Tamás a börtönből videokapcsolaton keresztül vett részt. Covid-gyanúra hivatkozva szerette volna, ha elhalasztják a tárgyalást, de a bírónak az orvos azt mondta, nincs olyan betegsége Portiknak, ami miatt ne vehetne részt a tárgyaláson.

Ezt követően megkezdődtek a meghallgatások. Ennek részleteiről Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az InfoRádiónak elmondta: a délelőtti tárgyaláson meghallgatták az ügyben kirendelt hangtechnikai szakértőt, aki elmondta, hogy a felvételeken történő szakadások feltételezhetően a hangfelvételi eszköz technikai hibájából eredne. A bizonyítás szempontjából jelentőséggel bíró felvételen a szakértő nem talált utólagos szándékos beavatkozási nyomott.

A délutáni tárgyaláson a bíróság védett tanút hallgatott ki, ennek idejére pedig zárt tárgyalást rendelt el.

A különösen védett tanú a vallomásában a vádirat benyújtásakor még nem ismert, újabb, a vádat alátámasztó tényeket adott elő - fejtette ki a szóvivő.

Zamecsnik Péter, Gyárfás Tamás védője a Magyar Nemzetnek azt mondta: nem érzi, hogy a 4-es számú tanú, vagyis a védett tanú vallomása rossz irányba befolyásolta volna ügyfele pozícióját. Az elhangzottakban ellentétes állítások voltak, így további meghallgatásokra, szembesítésekre lesz szükség – tette hozzá.

A vád szerint Gyárfás Tamás és Fenyő János között az 1990-es évek közepén üzleti vita, hatalmi harc és személyes ellentét alakult ki, ezért Gyárfás Tamás elhatározta, hogy megöleti Fenyő Jánost. Előbb Tasnádi Péterhez, majd Portik Tamáshoz fordult, aki végül megbízta Jozef Rohácot a gyilkossággal.

Rohac 1998. február 11-én a Margit utcában gépfegyverrel végzett Fenyő Jánossal. A bérgyilkost a bíróság néhány éve a Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás miatt jogerősen életfogytiglanra ítélte.

A Fenyő-gyilkossághoz kapcsolódóan a Farkasréti temetőben kerültek elő hangfelvételek, melyek a vád szerint bizonyítják, kik voltak a felbujtók a Fenyő-gyilkosságban.

A felvételek mind Portik, mind Gyárfás szerint manipuláltak – ezt tisztázta a szakértő a keddi tárgyaláson, aki szerint

kevés a valószínűsége, hogy a Portik által rögzített felvételeken hallható hanghibák manipuláció nyomán kerültek volna hanganyagra.

Sokkal valószínűbb, hogy ezek a diktafon hibájából adódtak. Arra, hogy miért hallható kevésbé a felvételeken Gyárfás hangja, az a magyarázat, hogy Portiknál volt a diktafon, ő volt közelebb annak mikrofonjához.

A bíróság meghallgatta Kitanics Márk igazságügyi pszichológus szakértőt is, aki szerint Gyárfás nagyon dörzsölt, nagy az önkontrollja, így kizárt, hogy valami kicsússzon a száján amit bármilyen ügyben felhasználhatnak el.

Felvetette, hogy a kíváncsiság is hajthatta Gyárfást: arra akart rájönni, hogy mit akar tőle Portik, ezért sem zárta le gyorsan ezeket a beszélgetéseket egyértelmű tagadással.

A pszichológus szakértő elmondta: a beszélő felek kölcsönösen gyanakodtak egymásra, mindketten manipulálni próbálták a másikat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×