INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

műtő

fiumei út

egészségügy

A Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet Fiumei úti Baleseti Központjának szuperműtője az átadás napján 2021. július 26-án. A világszínvonalú műtőben, a legmodernebb technológiai megoldásokkal a beteg mozgatása, szállítása nélkül elvégezhetők a szükséges képalkotó vizsgálatok.

Átadták a hibridműtőt a Fiumei úti baleseti központban – fotók

Infostart / MTI

A világszínvonalú műtőben a beteg mozgatása, szállítása nélkül elvégezhetők a szükséges képalkotó vizsgálatok.

A 1,2 milliárd forintból a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet baleseti központjában a legmodernebb technológiai megoldásokkal alakították ki a műtőt, kombinált képalkotó- és operációs helyiség jött így létre.

Bodzay Tamás, a Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet igazgatója elmondta, az intézet Magyarország legnagyobb, Európa egyik legnagyobb sérültellátó centruma: 360 ágyon évente 12-13 ezer műtétet végeznek.

Ez a műtéti szám a magyarországi sérültek 11 százalékát és a budapesti és a közép-magyarországi esetek 40 százalékát jelenti.

Kiemelt feladatuk a súlyos sérültek ellátása, amiben kiemelkedő szerepe van az idegsebészetnek és a neuro-traumatológiának. A most átadott műtő már a 22. századot képviseli az úgynevezett infraoperatív képalkotó diagnosztikával - emelte ki a főorvos.

High-tech berendezések - 3D-ben megvizsgálható a test vagy testrész

Viola Árpád, az idegsebészeti osztály osztályvezető főorvosa az InfoRádióban elmondta: az eszközökön túl komplett átépítésre került a műtőblokk, számos készüléket helyeztek el benne. Ezek közül hármat emelt ki.

A műtőt felszerelték egy O-Arm berendezéssel, ami egy röntgensugárral működő, képalkotó berendezés, amelyen műtét közben gyakorlatilag három dimenzióban látható a sérült testrész, bármikor CT-minőségű és pontosságú felvétel készíthető a betegről a műtét közben. Ráadásul a betegről korábban elkészített felvételek is hozzárendelhetők, például egy MR-vizsgálatot is. Optimalizálható vele a műtét behatolási területe. A berendezés 400 millió forintba került.

Budapest Budapest, 2021. július 26.
A Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet Fiumei úti Baleseti Központjának szuperműtője az átadás napján 2021. július 26-án. A világszínvonalú műtőben, a legmodernebb technológiai megoldásokkal a beteg mozgatása, szállítása nélkül elvégezhetők a szükséges képalkotó vizsgálatok.
MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Bekerült egy 150 millió forintos mikroszkóp, amely egyik sajátossága, hogy a fenti berendezéssel együtt használható, vagyis amit a mikroszkóp képernyőjén látnak, arra ráirányíthatják az O-Armot.

Szintén nagy értékű az intraoperatív monitorozó rendszer, ami a beteg biztonságát szolgálja. Az idegpályákat a műtét teljes hosszán figyelik vele, és ha esetleg olyan manőver történne, ami veszélyezteti a beteg idegpályáinak épségét, akkor ez a készülék jelez és a károsodás nem következik be.

Mindezen berendezések segítségével pontosabban tudják pozicionálni a műszereket. A nemzetközi szakirodalom szerint a beültetésre kerülő gerincimplantátumok 80 százalékos pontossággal helyezhetők el a legjobb műhelyekben is.

Ennek a készüléknek a segítségével ez 99,9 százalékra vihető fel.

"Négy éve használtunk egy eggyel korábbi generációjú készüléket, akkor két hét alatt 15 beteget operáltunk, 100 százalékos pontosságot tudtunk ellátni" - mondta az InfoRádióban.

Ebben az intézetben látják el a legtöbb gerinc- és koponyatöröttet egész Európában (az egy helyen ellátottakat tekintve): évente 1000 gerinctöröttet és 2000 koponyasérültet, valamint a legsúlyosabb gerinctöröttek ellátása is biztosított itt országos szinten.

Budapest Budapest, 2021. július 26.
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (b) és  Viola Árpád, az idegsebészeti osztály osztályvezető főorvosa a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet Fiumei úti Baleseti Központja úgynevezett hibridműtőjének átadóján 2021. július 26-án. A világszínvonalú műtőben, a legmodernebb technológiai megoldásokkal a beteg mozgatása, szállítása nélkül elvégezhetők a szükséges képalkotó vizsgálatok.
MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az átadáson úgy fogalmazott: az elmúlt másfél év egészségügyi hírei nagyrészt a koronavírus-járványról szóltak, de az egészségügyi fejlesztések így sem maradtak el. A fejlesztések célja a magyar egészségügyet a kor színvonalának megfelelő állapotba hozni. Utalt arra, hogy az utóbbi tíz évben 500 milliárd forintból újult meg a vidéki ellátórendszer, most pedig 700 milliárd forint kormányzati forrásból a központi régió egészségügyi fejlesztése zajlik. Ennek részekeként újul meg 13 fővárosi kórház, 11 országos intézet és 32 szakrendelő - emelte ki a miniszter, hozzátéve, hogy nem csak az infrastruktúra, de orvostechnológiai és digitális beruházások is megvalósultak.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Átadták a Fiumei úti Baleseti Központ szuperműtőjét
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018