INFORÁDIÓ
2021. október 25. hétfő
Bianka, Blanka

pegasus

pintér sándor

belügyminisztérium

Mobile phone personal data and cyber security threat concept. Cellphone fraud. Smartphone hacked with illegal spyware, ransomware or trojan software. Hacker doing online scam. Antivirus error.

Pintér Sándor: a BM nemzetközileg gerjesztett botrányt feltételez

Infostart

Képviselői kérdésre válaszolva közölte a Belügyminisztérium állásfoglalását a Pegasus – és egy állítólagos másik – kémprogrammal kapcsolatos ügyben a tárcavezető.

Az LMP-s Hohn Krisztina és Ungár Péter azzal a kérdéssel fordult Pintér Sándorhoz, hogy kivizsgálják-e, milyen szervezetek kémkednek a magyar politikusok és közéleti szereplők után. A Telex által kiszúrt válaszban a belügyminiszter úgy fogalmaz, hogy „a BM a jelenleg rendelkezésére álló adatok alapján egy – eddig ismeretlen szervezet által – nemzetközileg gerjesztett botrányt feltételez, amelynek középpontjában nem Magyarország titkosszolgálatai állnak. (...) Kijelentem: 2010. május 29. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak. A lefolytatott ellenőrzések eredményei alátámasztják állításom.”

Válaszában hangsúlyozta továbbá, hogy Magyarország demokratikus jogállam, nemzetbiztonsági védelmét a Belügyminisztérium látja el, amely feladatának teljesítése érdekében – az alkalmazott eszközök és módszerek tekintetében – a hatályos jogszabályok betartásával jár el. "Magyarországon a
leplezett eszközök alkalmazására feljogosított állami szerveket kormányzati és kormányzattól független intézmények rendszeresen ellenőrzik" – hangsúlyozta, összhangban a korábbi kormányzati nyilatkozatokkal.

Végezetül közölte, hogy a konkrét kérdésekre az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának zárt ülésén kész válaszolni. (Ennek összehívására azonban a jelen helyzet szerint nem fog sor kerülni, mert bár a bizottság ellenzéki tagjai kezdeményezték az ülést, a Fidesz közölte, hogy álláspontja szerint az indokolatlan. A kormánypárti képviselők nélkül viszont az ülés határozatképtelen lesz, és így a zárt ülést sem lehet elrendelni.)

Nyitókép: Tero Vesalainen/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018