eur:
395.37
usd:
372.09
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese, Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, Stummer János, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke, Lukács László György, a Jobbik képviselője, Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője, Nacsa Lőrinc, a KDNP képviselője, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Pintér Sándor belügyminiszter és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár (b-j) az új koronavírusról tartott egyeztetéséről Budapesten, a Belügyminisztériumban 2020. február 27-én.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Hétfőre nemzetbiztonsági bizottsági ülést tervez az ellenzék

Azt kéri a kormánypárti tagoktól, hogy ne akadályozza a munkát.

Az ellenzéki pártok arra szólítják fel az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kormánypárti tagjait, hogy ne akadályozzák meg, hogy a testület hétfőn megvitassa a Pegasus nevű kémprogrammal kapcsolatos megfigyelési ügyet.

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd által jegyzett közleményben az ellenzéki pártok azt kérik, a Fidesz és a KDNP ne akadályozza az igazság kiderülését.

Ha a bizottság kormánypárti tagjai (a héttagú bizottságban három fideszes és egy KDNP-s képviselő vesz részt) nem lesznek ott a hétfői ülésen, akkor azt az ellenzék beismerő vallomásnak értékeli, és ezért a kormánypártoknak vállalniuk kell a felelősséget (lévén ha nem lesznek ott, határozatképtelen lenne az ülés, így meg sem lehet tartani).

Szerintük az elmúlt napokban

"a rendszerváltás óta eltelt évtizedek legkomolyabb lehallgatási botrányára derült fény".

A tizenhét ország tényfeltáró újságíróinak összehangolt oknyomozó munkájával felderített információk Magyarország vonatkozásában arra a következtetésre jutottak, hogy az Orbán-kormány több száz magyar állampolgárt - köztük független újságírókat, ellenzéki politikusokat, üzletembereket, ügyvédeket - figyelhetett meg, hallgathatott le a mobiltelefonra telepíthető Pegasus nevű izraeli kémszoftverrel - írták.

Az ellenzéki pártok szerint az Orbán-kormány miniszterei egymásnak "ellentmondó, mismásoló nyilatkozatokat" adtak, nem cáfolva a Pegasus alkalmazását. Hozzátették, Stummer János, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke hétfőre összehívta a testületet, és Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelezte is, hogy zárt ülésen, de hajlandóak a feltett kérdésekre válaszolni.

Az ellenzéki pártok a többi között arra várnak választ, hogy

megvásárolta-e valamelyik hazai szakszolgálat a Pegasus nevű megfigyelőprogramot, illetve ki adott a megfigyelésekre engedélyt.

A nemzetbiztonsági bizottság három ellenzéki tagja vasárnap kezdeményezte a testület összehívását a megfigyelési botrány miatt, mire Halász János, a bizottság fideszes alelnöke azt közölte, nem indokolt a bizottság ülésének összehívása, Magyarországon a nemzetbiztonsági szervek maradéktalanul betartják a törvényeket, működésük során mindig a jogszabályoknak megfelelően járnak el.

Stummer János, a bizottság jobbikos elnöke a Facebook-oldalán pénteken közölte: Süli János is meghívót kap a rendkívüli ülésre, miután megjelent, hogy Aszódi Attila államtitkárt is megcélozhatták a Pegasussal, amikor a Paks II. miatt nézeteltérése volt Süli János miniszterrel.

Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×