eur:
393.1
usd:
367.26
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Több mint 300 hazai célpont is szerepel egy izraeli kémszoftverrel kapcsolatos listán

Állítólag Magyarországon is használták azt az izraeli kémszoftvert, amely többek között politikusok, civil aktivisták és újságírók megfigyelésére is szolgálhatott – állítja 17 szerkesztőség közös oknyomozó munkája nyomán. A kormány közölte: az Információs Hivatal nem vásárolt a kérdésés szoftverból, de vizsgálatot indított az esetleges használat megállapítására. Hozzátette: Magyarország mindig a hatályos törvényeknek megfelelően járt és jár el.

Évekkel ezelőtt elkezdhették használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust, és a célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük is – állítja egy nemzetközi oknyomozó projekt, amelyben 17 szerkesztőség, köztük a Washington Post, a Guardian, a Süddeutsche Zeitung, a Die Zeit és a Le Monde, valamint a Direkt36 vett részt.

A nyomozást a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette, amely az Amnesty International (AI) jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz. Ebben több mint 50 ezer olyan telefonszám van, amelyeket a tényfeltáró projekt kutatásai szerint az NSO-ügyfelek megfigyelési célpontként választottak ki 2016-tól kezdve a világ több mint 50 országából.

  • Egy telefonszám feltűnése az adatbázisban még nem jelenti azt, hogy a célszemélyek ellen biztosan be is vetették a Pegasust, de számos esetben a telefonok utólagos vizsgálata bizonyította, hogy valóban feltörték az NSO programjával a készülékeket - olvasható az összeállításban.
  • A Pegasus a telefonok szoftvereinek olyan hibáit használja ki a távolról, észrevétlenül történő behatolásra, melyekről még maguk a fejlesztők, gyártók sem tudnak.
  • A beszélgetéseken kívül például az e-mailekhez és egyéb üzenetekhez, továbbá a fotókhoz és videókhoz is hozzá lehet vele férni.
  • A Pegasus a Direkt36 összeállítása szerint olyan hatékony kiberfegyver, hogy az NSO csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével adhatja el más országoknak.

A portál a több mint 300 magyarországi célpont között a telefonszámok alapján beazonosított több újságírót, számos közéleti személyiséget és olyan magánszemélyt - köztük több ügyvédet -, akinek valamiféleképp köze volt egy-egy, politikailag érzékeny ügyhöz.

A nemzetközi tényfeltáró csapat birtokába jutott adatokból az nem derül ki egyértelműen, hogy pontosan ki vetette be a kémszoftvert, ugyanakkor több körülmény (volt NSO-alkalmazott állítása, egy kanadai nemzetközi kutatás eredménye, amely továbbá azt is állítja, hogy egy másik izraeli kémszoftver is jelen lehet Magyarországon) is utal arra, hogy a magyar hatóságok használták a programot a magyarországi célpontok ellen - írta a Direkt36.

Az Amnesty International nemzetközi biztonsági stábja megvizsgált 67 olyan készüléket, amelyek a kiszivárgott adatbázis alapján célpontjai lehettek kémszoftveres támadásnak.

  • Ezek közül 23 esetben megállapították, hogy valóban feltörték a telefont Pegasusszal, 14 esetben pedig a behatolásra tett kísérletre utaló nyomokat találtak.
  • A maradék 30 vizsgálatnál nem volt ilyen eredmény, de számos esetben ennek az volt az oka, hogy a feltételezett megfigyelés időpontja óta az érintettek már lecserélték a telefonjukat, és emiatt elvesztek adatok.
  • Emellett a vizsgált telefonok között volt 15 Android-készülék is, amelyek az iPhone-okkal ellentétben nem tárolnak olyan információkat, amelyek alapján az AI stábja egyértelműen meg tudja állapítani a készülék feltörését.

A Direkt36 azt írta, a magyar kormány is részletes kérdéssort kapott, benne a cikkükben is szereplő összes lényeges állítással, de nem reagált rájuk érdemben.

Hétfőn napközben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a V4-ek külügyminiszteri találkozóján kérdésre válaszolva közölte: semmilyen tudomásuk nincs és nem is volt a lehallgatási botrányról. A külügyminisztert arról tájékoztatta az általa felügyelt Információs Hivatal, hogy nem vásároltak a Pegasus-szoftverből, így nem is használták azt.

Pintér Sándor válasza

2010. május 29. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak - jelentette ki a belügyminiszter Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek írt válaszában.

Pintér Sándor hozzátette: ezt a lefolytatott ellenőrzések eredményei is alátámasztják.

A belügyminiszter azt írta: a független képviselő konkrét kérdéseit kész megválaszolni az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén.

Szél Bernadett "Ki vásárolta meg az izraeli kémszoftvert, és mely belügyi, vagy nemzetbiztonsági szervek vettek részt az illegális megfigyelésekben?" címmel nyújtotta be írásbeli kérdését a belügyminiszternek.

Erre válaszul Pintér Sándor kiemelte: "Magyarország demokratikus jogállam, s mint ilyen, minden személy esetében minden időben a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt és jár el". Magyarországon a leplezett eszközök alkalmazására feljogosított állami szerveket kormányzati és kormányzattól független intézmények rendszeresen ellenőrzik - szögezte le a belügyminiszter.

Stummer János, Molnár Zsolt és Ungár Péter, a Nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagjai kezdeményezték a bizottság összehívását a fenti ügyben, de erre nem fog sor kerülni, mert a Fidesz indokolatlannak tartja azt, nélkülük pedig határozatképtelen a testület. A párt közleményben reagált: Halász János, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke ebben hangsúlyozta, a Belügyminisztérium vezetői rendszeresen beszámolnak az Országgyűlés illetékes bizottságai előtt a titkosszolgálatok információgyűjtő tevékenységéről, ezeken valamennyi parlamenti párt képviselteti magát. "A baloldali sajtóban megjelent hírek megalapozatlanok és pusztán a politikai hangulatkeltést szolgálják" - szögezte le, hozzátéve: továbbra is azt várják a nemzetbiztonsági szervektől, hogy minden törvényes eszközzel védjék meg Magyarország biztonságát, jogos érdekeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×