INFORÁDIÓ
2021. június 25. péntek
Vilmos

eucharisztikus világkongresszus

ferenc pápa

vallás

katolikus

Ferenc pápa üdvözli a heti általános audienciáján megjelent hívőket a vatikáni Szent Damáz-udvarban 2021. május 19-én.

Teológus: rossz a kérdés, hogy a pápa miért nem találkozik a magyar közjogi méltóságokkal

InfoRádió

Az amerikai National Chatolic Register lap információi szerint Ferenc pápa nem kíván sem Orbán Viktor miniszterelnökkel, sem Áder Jánossal találkozni szeptemberben, amikor ellátogat a budapesti Eucharisztikus Világkongresszusra. A Szegedi Tudományegyetem professzora az InfoRádiónak azt mondta: a katolikus egyházfő mindig találkozik a világi vezetőkkel hivatalos látogatásain, de ez a mostani nem tekinthető annak.

Máté-Tóth András az InfoRádióban megerősítette, amennyiben a katolikus egyházfő külföldre látogat, az adott ország állami vezetőivel is találkozni szokott, hiszen a pápalátogatások egyszerre jelentenek látogatást az illető ország katolikus közössége és politikai képviselői felé, továbbá minden olyan csoport irányába, amelyet a pápai diplomácia, az adott pápák az ízlésüknek megfelelően válogatnak meg.

A teológus ugyanakkor kiemelte, fontos különbséget tenni a pápalátogatás és a pápa különböző vallási rendezvényeken való részvétele között. „Ez nagyon lényeges különbségtétel.” Így például

a szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak, amelynek záró istentiszteletén Ferenc pápa részt kíván venni, semmi köze a pápalátogatáshoz

– semmilyen értelemben. A pápa pedig kezdetektől fogva csak arra mondott igent, hogy részt vesz a koncelebráción a bíborosokkal, püspökökkel és papokkal, semmi többre – emlékeztetett Máté-Tóth András.

Tehát csak egy pápalátogatás alkalmával kívánja meg a diplomácia, hogy a katolikus egyházfő találkozzon az adott ország állami méltóságaival. Erre egyébként most is sor fog kerülni, hiszen akár az államfő, akár a miniszterelnök és számos miniszter biztosra vehető, hogy ott lesz a záró szentmisén, jegyezte meg a teológus. Elmondta:

„nem az a kérdés, hogy miért nem találkozik Ferenc pápa a közjogi méltóságokkal, hanem az a jó kérdés, hogy miért is kellene, hogy találkozzon?”

A Szegedi Tudományegyetem professzora megjegyezte, Ferenc pápára jellemző, hogy nem menekül el a feszültségek elől, és úgy gondolja, hogy a harmónia valami után következik, a kiengesztelődés, megbékélés, közös megértés, gondolatváltás következtében alakul ki egy országban. A harmónia pedig nem valami felülről, akár vallási forrásból az adott populációra-társadalomra oktrojált dolog. A pápa ugyanis azt vallja, az a harmónia rendelkezik szakítószilárdsággal és terhelhetőséggel, ami mögött az ellentétes csoportok között kiengesztelődés és kölcsönös megértés van.

„Olyan kis országok esetében, mint Magyarország,

a pápát egyáltalán nem érdekli, hogy ki a kormányfő vagy hogy milyen pártkoalíció alkotja a kormányt.”

Máté-Tóth András azt is közölte, neki nincs arról tudomása, hogy Ferenc pápa megnyilatkozott volna a magyarországi kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban. „Egyáltalán nincs összefüggés a pápának a menekültkérdésben elfoglalt keresztény pozíciója és a magyar kormány migrációval kapcsolatos politikája között. Ennek a két dolognak semmi köze egymáshoz” – szögezte le.

Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci

Kapcsolódó hang

Teológus: rossz a kérdés, hogy a pápa miért nem találkozik a magyar közjogi méltóságokkal
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018