eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Ficzere Andrea főigazgató az új CT-berendezés használatba vétele és az új VIP-osztály megnyitása alkalmából tartott sajtótájékoztatón az Uzsoki Utcai Kórházban 2013. december 11-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Kórházszövetség: az első adandó alkalommal szabadságra kell engedi az egészségügyi dolgozókat

Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint azért, hogy legyen kivel tervezni a jövőt.

A valós költségelszámolásban látja a fenntartható kórház-finanszírozást a Világgazdaságnak adott interjúja alapján Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

A beszélgetésben először a harmadik járványhullám legközvetlenebb tanulságairól szólt: a betegszámon belül nagyon magas lett a halálozási arány, ami nagyon nagy lelki teher egy olyan dolgozói állománynak, amely már eleve fáradt volt a második hullám után, "nagyon sokan a testi-lelki végkimerülés határán küzdenek", sokan nem pihentek az elmúlt egy évben.

A kórházi adósság részleteiről elmondta, valóban növekszik, "nagyon sok pénzbe kerül a Covid-járvány elleni védekezés és a koronavírusos betegek ellátása". Várja, hogy a feladatra idén is érkezzen pénz a központi költségvetésből.

A Covid miatti tehernövekedés fő összetevői:

  • védőfelszerelés
  • egyéb eszközök
  • gyógyszerek
  • elektív ellátások elmaradása

Ficzere Andrea elmondta, hiányzik az állományból távozott több ezer orvos, de így is "kitartanak", és sok önkéntes is jelentkezik, akiknek nagyon örülnek.

Az elektív ellátás egyébként a covidosok csökkenésével indulhat újra, reményei szerint "néhány hét múlva", a daganatos betegek élveznek majd előnyt, illetve azok, akiknél állapotromlás fenyeget.

A várólistákat csak több hónap alatt fogja majd tudni ledolgozni a rendszer.

Az egészségügyi dolgozókat "az első adandó alkalommal" szabadságra engedné. "Ha ezt nem tesszük meg, nem lesz kivel tervezni a jövőt" – mondta.

Ficzere Andrea a közelmúltban az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt, a teljes beszélgetést alább meghallgathatja.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×