eur:
394.37
usd:
371.63
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay

Az influenza eltűnt, ennek legalább örülhetünk

A hőemelkedés, torokfájás, orrfolyás általános felső légúti tünet, ami nem jelenti azt, hogy a gyerek influenzás lenne, vagy elkapta volna a koronavírus-fertőzést – mondta az InfoRádiónak Póta György házi gyermekorvos. Hozzátette, a Covid-19 miatti védekezés következtében a szokásos influenza-járvány eltűnt a világban.

A hőemelkedés, torokfájás és orrfolyás általánosságban a felső légúti vírusfertőzésnek a tünetei, vagyis ezek minden évben voltak és lesznek is, hiszen a felső légúti vírusfertőzések – az influenzától és a koronavírustól függetlenül is – tucatszámra mennek végig a gyerekeken egy ősztől tavaszig tartó időszakban, magyarázta az InfoRádióban Póta György házi gyermekorvos. Vagyis az említett tünetekkel rengeteg gyerek bírhat, azonban nem kell feltétlen az influenzára gyanakodni, amely sokkal komolyabb légúti tünetekkel jár.

Annál is inkább, folytatta a szakember, hogy ugyan az óvintézkedésekkel a Covid-járványt sajnálatos mód nem sikerült kivédeni,

az összes nagyobb légúti járványt, köztük az influenzát viszont igen.

Olyannyira, hogy nemhogy járvány nincsen, valódi influenzás tünetekkel rendelkező gyerekkel sem igazán találkozott az orvosszakma.

Sőt, az említett szimptómák jelentkezésekor még csak koronavírus-fertőzésre sem kell feltétlen gyanakodni, hiszen a gyerekek többségénél ez a betegség tünetmentesen, vagy enyhe felső légúti tünetekkel jár. Természetesen figyelemmel kell arra lenni, hogy volt-e a gyermek környezetében igazolt koronavírus-fertőzött személy. De az első egy–két nap tünetei nem mutatnak egyértelműen a Covidra, tekintve, hogy még egy féltucat teljesen „banális” adeno- és rhinovirus–fertőzés is hasonlóan kezdődik – ismételte meg.

Amennyiben tehát egy sima megfázásról van szó, néhány nap minimális náthát követően teljes gyógyulás várható. Ezzel szemben a koronavírus-fertőzés esetében az általános tünetek, mint a fáradékonyság, amely a gyerekek esetében a legjellemzőbb, az erős fejfájás, a végtaggyengeség, reszelős, torokkaparós/reszelős köhögés, nagyobb gyerekeknél esetleg íz- és szagvesztés elhúzódóan jelentkeznek, de csak több nappal a kezdeti jelek után.

Póta György úgy véli, ha minden megfázós gyereket úgy kezdenének kezelni, mintha covidos lenne, teszteléssel és karanténnal, akkor

„kettő perc alatt teljesen a fejére állna a rendszer, és megbolondulnának az emberek”.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×