INFORÁDIÓ
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

pdsz

oltás

koronavírus

vakcina

kommunikáció

felmérés

A Dél-pesti Centrumkórház egyik dolgozója megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot 2020. december 27-én. Ezen a napon az Európai Unió (EU) tagállamaiban megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Magyarországon elsőként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát.

PDSZ: igenis magas a pedagógusok oltási hajlandósága

Infostart

1674 oktatásban dolgozó bevonásával végzett felmérést – többek között az oltási hajlandóságról – a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

A PDSZ felmérésében két különböző, de azonos kérdéseket tartalmazó kérdőíven kérdezték az oktatásban dolgozókat.

Az egyik kérdőív nyitott volt valamennyi oktatási dolgozó számára. A másik kérdőív zárt volt, itt a PDSZ-tagság véleményét gyűjtötték.

Mennyire félnek a Covidtól?

A kérdésre a válaszadók 1-től (egyáltalán nem fél) 7-ig (nagyon fél) pontozhatták, mennyire tartanak attól, hogy elkapják a betegséget. A válaszadók többsége inkább fél a fertőzéstől, mint nem. A PDSZ-tagok valamivel többen jelölték be az 5, 6 és 7 válaszokat (67,9 százalék), mint a nyílt kérdőíven (58,5 százalék), ugyanakkor a legtöbben a nyílt kérdőíven válaszolók jelölték be a maximális pontot.

Beoltatnák-e magukat?

A PDSZ megjegyzi, „komoly vitákat kavart” Maruzsa Zoltán államtitkár kijelentése, hogy – a kormányzat álláspontja – szerint az oktatásban dolgozóknak mindösszesen 26 százaléka oltatná be magát a koronavírus ellen. A szakszervezet felmérés alapján azt írta, „ez egyértelműen nem igaz”,

oltásfelvételi hajlandóság az oktatási dolgozók körében 84 százalék körül alakul.

Azzal együtt, hogy az oltást felvenni szándékozók túlnyomó része úgy nyilatkozott, hogy csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinát fogadná el: 63 százalék (812 fő) a nyílt, míg 53,3 százalék (211 fő) a PDSZ-tagoknak szóló íven. Ez egyben azt is jelenti, hogy összességében az oltást felvenni nem szándékozók száma is igen alacsony (12 százalék, míg 2 százalék nem tudott válaszolni a kérdésre).

Melyik vakcinát preferálják?

A kérdőívből az is kiderült, hogy

a válaszadók nagy része a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca vakcináknak szavazott bizalmat, míg a SinoPharm és a Szputnyik V vakcinákkal kapcsolatban feltűnően nagy a bizalmatlanság.

Ugyanakkor nem javítja a kilátásokat az a tény sem, hogy a már európai engedélyeztetés alatt álló vakcinákkal szemben is szembetűnő az elutasítottság.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018