INFORÁDIÓ
2021. március 5. péntek
Adorján, Adrián

vaddisznó

újbuda

vadász

róka

Íjjal lövik a vaddisznókat Újbudán

Íjjal lövik a vaddisznókat Újbudán

Infostart

A vadőr 100-150-re becsüli a helyi állományt, és azt mondja, a Sas-hegy több száz róka otthona.

Egy vaddisznót ábrázoló, „Vadkárelhárítás” címet viselő hirdetményre figyelhettek fel az elmúlt hetekben a környék lakói Budán, a XI. Kerületi Madárhegy kertvárosias területén: „Értesítjük a lakosságot, hogy a Budapest XI. Kerület Újbuda Önkormányzat közigazgatási területén a vaddisznók károkozásának visszaszorítása érdekében az Önkormányzat mezőőri feladatokkal megbízott szakembereket alkalmaz. Feladatukat a bejelentések alapján az állatok (elsősorban a vaddisznó) lakott területektől való távoltartásával, károkozás megelőzéséével, vadriasztó szerek és eszközök alkalmazásával, veszélyeztetés esetén kilövéssel végzik el” – írja az Index.

Tavaly Újbudán hét vaddisznót lőttek ki íjjal, 15-öt befogtak, miközben a vadőrnek egyre több dolga akad a rókákkal is. A lap által megkeresett mező- és vadőr, Somogyi Zoltán elmondta, az a feladata, hogy a vadakat visszaszorítsa eredeti élőhelyükre, a Pilisi Parkerdő területére.

Lakott területen robbanó fegyverrel tilos vadászni, így csigás vadászíjjal lövik a vaddisznót. 100-150 tagúra becsüli a környékbeli kondák állományát a vadőr. Somogyi Zoltán szerint elég ha néhány egyedet sikerül kilőniük, mert kellően intelligens állat ahhoz a vaddisznó, hogy megneszelje, veszélyben van.

Somogyi Zoltán szerint rókainvázió van Budán, a több száz egyedes állomány központja a Sas-hegy. Fő táplálékuk pedig a kertekbe kihelyezett macska- és kutyaeledel.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018