eur:
393.78
usd:
365.21
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Íjjal lövik a vaddisznókat Újbudán

A vadőr 100-150-re becsüli a helyi állományt, és azt mondja, a Sas-hegy több száz róka otthona.

Egy vaddisznót ábrázoló, „Vadkárelhárítás” címet viselő hirdetményre figyelhettek fel az elmúlt hetekben a környék lakói Budán, a XI. Kerületi Madárhegy kertvárosias területén: „Értesítjük a lakosságot, hogy a Budapest XI. Kerület Újbuda Önkormányzat közigazgatási területén a vaddisznók károkozásának visszaszorítása érdekében az Önkormányzat mezőőri feladatokkal megbízott szakembereket alkalmaz. Feladatukat a bejelentések alapján az állatok (elsősorban a vaddisznó) lakott területektől való távoltartásával, károkozás megelőzéséével, vadriasztó szerek és eszközök alkalmazásával, veszélyeztetés esetén kilövéssel végzik el” – írja az Index.

Tavaly Újbudán hét vaddisznót lőttek ki íjjal, 15-öt befogtak, miközben a vadőrnek egyre több dolga akad a rókákkal is. A lap által megkeresett mező- és vadőr, Somogyi Zoltán elmondta, az a feladata, hogy a vadakat visszaszorítsa eredeti élőhelyükre, a Pilisi Parkerdő területére.

Lakott területen robbanó fegyverrel tilos vadászni, így csigás vadászíjjal lövik a vaddisznót. 100-150 tagúra becsüli a környékbeli kondák állományát a vadőr. Somogyi Zoltán szerint elég ha néhány egyedet sikerül kilőniük, mert kellően intelligens állat ahhoz a vaddisznó, hogy megneszelje, veszélyben van.

Somogyi Zoltán szerint rókainvázió van Budán, a több száz egyedes állomány központja a Sas-hegy. Fő táplálékuk pedig a kertekbe kihelyezett macska- és kutyaeledel.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×