INFORÁDIÓ
2021. február 27. szombat
Ákos, Bátor

vérlovagok

vér

vérellátó

sürgősségi kiszállítás

szecso video

szécsényi andris

Így fest a vér útja a véradástól az életmentésig – látványos és tanulságos videó

Így fest a vér útja a véradástól az életmentésig – látványos és tanulságos videó

Infostart

A rendőrség és a tűzoltóság bemutatása mellett most az egészségügy felé fordította figyelmét a hivatások bemutatásával foglalkozó Szecso Video.

Szecso, alias Szécsényi Andris legújabb videójában a vér útjának bemutatását tűzte ki célul, a véradástól egészen a sürgősségi kiszállításig, a Vérlovagok oldalán. A „kaland” az Országos Vérellátó Szolgálat Karolina úti központján veszi kezdetét egy véradással, majd ennek nyomon követése következik.

A donorváróban egy gyors adategyeztetést követően egy kérdőív kitöltése következett, amely révén elvált, adhat vért Szécsényi Andris. Aztán következett egy orvosi vizsgálat, amely során a hemoglobin szintjét nézték meg, illetve megállapították a vércsoportját. Egyben kiértékelték a kérdőíven adott válaszait, a konklúzió pedig: alkalmasnak bizonyult véradásra a „youtuberek riportere”.

Következhetett tehát a véradó helyiség. A videóból kiderült, amennyiben ténylegesen felhasználják valakinek a vérét, arról SMS-értesítést kap. Szecso kísérője, Horváth Katalin kommunikációs és marketing igazgató a véradás közben kiemelte: a vér nélkülözhetetlen a betegek ellátásában, az életmentéshez. A vér pedig véradással pótolható. A szakember ennek kritériumaira is kitér.

Maga a véradás kevesebb, mint 6 percig tartott, és ahogyan a szlogen tartja – jegyezte meg már Szecso –, akár három életet is megmenthet vele. „A körülbelül 450 milliliter vér a teljes szervezetünk 4-5 liter vérének csupán a tartalékából hiányzik majd egy kevés ideig, másnak azonban a sikeres műtét záloga.”

A véradást követően a vér útja kettéválik: az említett 450 milliliter a vérkészítmény-előállító részlegbe kerül, néhány mintacsőnyi pedig a kivizsgálólaborba.

Minden levett egység vérből három különböző vérkészítmény lesz: vörösvérsejt-koncentrátum, trombocita-koncentrátum és vérplazma.

Ezzel párhuzamosan a laborban a mintacsövek kivizsgálása zajlik, ahol különböző kockázati tényezőket, köztük a fertőző betegségek jelenlétét is megvizsgálják. „Ha itt probléma merülne föl, a készítményt megsemmisítik” – magyarázta Szecso. Amennyiben minden rendben: a vérkiadóba kerül, amely kifejezetten a rendelkezésre álló egységek elosztásával, beosztásával foglalkozik.

A videóban ezt követően felbukkannak már a Vérlovagok is, akik az esetlegesen felmerülő vérhiányokat, váratlan vérszükségleteket országszerte a lehető leggyorsabban pótolják, mindezt teljesen önkéntes alapon. Vagyis az epizód második fele már inkább szirénával és rohanással tarkított kaland, amit alább nézhetnek meg:

Nyitókép: Szecso Video/YouTube
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018