eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én.
Nyitókép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Operatív törzs: beadható a kínai vakcina

Az országos tisztifőorvos bejelentése szerint már csak az OGYÉI zöld jelzésére kell várni, ám Müller Cecília január 29-én már bejelentést tett erről az engedélyről.

A harmadik hullám bejelentése óta tovább romlottak a járványadatok, Orbán Viktor is veszélyes pillanatnak nevezte a mostanit a koronavírus-helyzetben. Az operatív törzs a kormányfő jelenlétében ülésezett péntek reggel, majd a bejelentett időpontban megkezdte sajtótájékoztatóját.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese 143 fő maszktalan ember felelősségre vonásáról számolt be közlései ismertetésekor egy nap alatt.

Továbbra is vannak, akiket nem "hat meg" a kijárási tilalom, illetve a csoportosulás tilalma, az ő napi számuk csütörtökön 367 volt.

Mobilon keresztül 2520 ember követhető a karanténosok közül.

Müller Cecília országos tisztifőorvos először a már ismert adatokat ismertette, megjegyezve, továbbra is a krónikus betegek vannak főképp veszélyeztetve.

Elmondta még, az aktív fertőzöttek száma is növekszik, de van egy hatékony fegyver: a vakcina, ebből ötféle áll rendelkezésre és van engedélyezve.

"Az oltással egészséget ajánlunk, a szövődmények és a halál elkerülését" - szögezte le.

Bejelentette: az NNK megvizsgálta a Sinopharm vakcináját, és úgy találta, hogy hitelt érdemlően bizonyított a független hatósági laboratórium hazai követelményeinek való megfelelése,

"arra készülünk, hogy ha a gyógyszerészeti intézet is jóváhagyja, elkezdődhet az alkalmazása".

Müller Cecília bejelentésével kapcsolatban azonban érdekes: január végén az OGYÉI már engedélyezte a vakcinát, ezt ráadásul éppen Müller Cecília jelentette be.

A kínai oltóanyag leiratát hamarosan közzé is teszik.

"A vakcina egy elölt teljes vírust tartalmazó vakcina, amely immunreakciót vált ki, ez a válasz erősebb lehet más oltásokéinál, de ezek a beadott vírusok betegséget okozni már nem képesek" - ecsetelte Müller Cecília.

A vakcina

  • 79 százalékos hatékonyságú,
  • 18 év fölöttieknek lehet adni,
  • kivéve a várandósoknak, továbbá azoknak a krónikus betegeknek, akik "nincsenek jól beállítva"
  • 2-8 fokon tárolható
  • 3 hét különbséggel kell beadni a két oltást
  • háziorvosok fognak vele oltani

Hozzátette, az oltóorvos döntése esetileg eltérhet ezektől az általános szabályoktól.

Úgy látja, növekszik az oltakozás népszerűsége, ezért is lehetséges, hogy már csaknem 400 ezren megkapták legalább az egyik adagot. Felhívta a figyelmet, az oltás után fellépő tünetek jó részét egyáltalán nem kell kezelni, de a biztonság kedvéért hagytak az oltás után 30 perc várakozási időt, hogy ha valaki rosszul nagyon lesz, az gyorsan ellátást kaphasson.

Kérdések - válaszok

- Függ-e az egyes háziorvosi praxisok összetételétől, hogy egy páciens mikor kerül sorra?

- Igen, értelemszerűen függ. A magas kockázatúak listájának összeállítása folyik. Egy olyan praxisban, ahol jellemzően idősödők, betegek laknak, ott nagyobb számban kerülnek ők leválogatásra.

- Eddig pontosan hány vakcina érkezett Magyarországra?

- A pénteki napig 1 474 715 adag vakcina érkezett, ez tartalmazza a nyugati és a keleti vakcinákat is. 60 százalékban nyugati a vakcina. A tájékoztató portálon meg fogjuk jelentetni a pontos számokat.

A hétvégén nem lesz tájékoztató.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×