eur:
393.63
usd:
368.68
bux:
66019.99
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Müller Cecília: az OGYÉI kiadta az engedélyt a Sinopharm vakcinájára

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is kiderült, harmincezer embert terveznek beoltatni a jövő héten, tízesével, életkor és a regisztráció sorrendjében.

A jövő héten kezdődik a regisztráció szerinti oltás fázisa, a járványadatokban közben folyamatos javulás van - az eredményeket viszont nem szabad feladni, ezért nincs lazítás. Ezek derültek ki a korábbiakból pénteken a járványadatok és a miniszterelnöki közlések alapján.

Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott interjúját megelőzően azonban részt vett az operatív törzs ülésén, amelyről délelőttre tájékoztatót hirdettek meg pénteken.

György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője a tájékoztatón elmondta, heteken belül felgyorsulhat az oltás Magyarországon, ebben bíznak.

Bejelentette, hogy eddig 200 ezer ember oltásához szükséges vakcina érkezett eddig, ebből 175 ezer ember már megkapta a vakcinát, a fennmaradó készletet e hét végéig felhasználják.

"Az oltócsapatok csütörtöktől vasárnapig az idősotthonokban és a bentlakásos intézményekben dolgoznak. Csütörtökön 246 intézményben oltottak, ebből 4-ben már a második oltást adták" - folytatta. Pénteken 456 helyszínen 255 oltócsapat dolgozik, 22-24 ezer embert oltanak be.

Szigorúan kérték az oltócsapatokat, hogy amennyiben oltóanyag marad a nap végén, azokat olyanok kapják, akik előzetesen regisztráltak vagy egészségügyi dolgozók.

Ha hatnál kevesebb az este várakozó személy, abban az esetben őket nem oltják be akkor, ez biztosítja, hogy ne maradjon meg oltóanyag.

Az új oltási fázisban már a háziorvosokra is támaszkodnak, ők pénteken kapják meg

a legidősebbek listáját életkor és a regisztráció ideje szerint.

Az oltást Moderna-vakcinával kezdik a háziorvosok, 10-esével kell az oltásra szervezniük az embereket.

A jövő héten ebben a rendszerben 30 ezer ember oltása következik be a tervek szerint.

Újabb vakcinaszállítmány a hét elején érkezik, ezekből valósul meg az új "kör" - derült ki György István tájékoztatójából.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese 107 olyan ember igazoltatásáról számolt be, akiken nem volt maszk csütörtökön.

280 rendőri intézkedés volt a kijárási tilalom vagy a csoportosulás tilalma megszegése miatt - folytatta.

Karanténadatok: 7854 helyszíni ellenőrzés volt csütörtökön. 2629 karantént rendeltek el. Mobilon 1688 ember ellenőrizhető.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint most "óriási lépés" történik az oltakozás folyamatában, jelentős mértékben nő azok száma, akik az első vagy a második védőoltást fel tudják venni - most még az idősotthonokban, aztán pedig az otthon élő idősek körében.

A napi járványadatok közül kiemelte,

"látványosan azért nem csökken" a fertőződés Magyarországon,

ami azt jelenti, hogy csak a védőoltás jelent kiutat a járványból.

Beszélt a Moderna vakcinájának működéséről, ami egy kis csomagban juttatja a vírus elölt örökítőanyagát a szervezetbe.

"Több féle technológiájú vakcina van, úgy tűnik, mindegyik hatásos a koronavírus elleni küzdelemben" - mondta.

Bejelentette:

az OGYÉI pénteken kiadta az engedélyt a Sinopharm kínai vakcinájára.

Reményét fejezte ki, hogy az egészségügyi dolgozók védettek már a koronavírus ellen, így már mindannyiukat be tudják vonni a koronavírus elleni küzdelem utolsó fázisába.

Azt is elmondta, a halottak napi száma az oltakozások hatására csökkenhet érdemben, biztatta is a háziorvosokat, hogy ösztönözzék betegeiket az oltás felvételére.

Kérdések - válaszok

- Mi történik, ha valaki megkapja az első oltást, de a második oltás előtt beteg lesz? Mi lesz, ha koronavírusos lesz?

- Vakcinánként különböző, hogy milyen védettségi adatokról számolnak be a gyártók, de mindegyik hatásossága 70 százalék fölött van. Az első oltást követően már elkezd termelődni az ellenanyag, de a teljes védettséget csak a második oltás után napokkal tapasztaljuk. Aki megbetegszik, nem oltható, megvárjuk a gyógyulás idejét, a második adagot ezután lehet megkapni. Egy kicsit csúszik ilyenkor a második oltás beadási ideje, de a védettség ekkor is kialakul. Ha ilyen van, azt jelezni kell az oltópontnak, hogy a helyére mást behívhassanak. Kérjük, hogy telefonáljanak, ímélezzenek!

- Az NNK mikorra végez az orosz vakcina vizsgálatával?

- A kilenc paraméterből hetet megvizsgáltunk, ezek mindegyikének kedvező az eredménye. Amivel még nem végeztünk, az a biológia, meg kell várni az elvileg vizsgálandó (nem) szaporodását. A jövő hét végéig ezt is befejezzük.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×