eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Egy idős nő vérnyomását mérik, mielőtt megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájából készített oltóanyagot a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház oltópontján 2021. február 7-én. A védőoltásra regisztrált legidősebbek közül február 4. és 7. között minden háziorvosi praxisból hat idős embert kórházi oltóponton oltanak be a Pfizer-BioNTech vakcinájából készült oltóanyaggal, 1080 háziorvos pedig maga is beolthat 10-10 regisztrált idős embert az amerikai Moderna cég oltóanyagával.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Napi adatok: nőtt a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma is

Az írják, az e heti oltási tervet az operatív törzs sajtótájékoztatóján ismertetik. Az új fertőzöttek és elhunytak száma Magyarországon a vasárnapi adatot idézi. A legutóbbi két hétfőhőz képest emelkedett az újonnan jelentett halottak száma.

1 160 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 377 655 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – írja a központi tájékoztató oldal.

Elhunyt 65 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 155 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 281 839 fő (2076-tal nőtt a számuk egy nap alatt), az aktív fertőzöttek száma 82 661 főre csökkent (979-cel kevesebb, mint a vasárnapi jelentéskor).

3717 koronavírusos beteget ápolnak kórházban (139-cel nőtt a számuk egy nap alatt), közülük 295-en vannak lélegeztetőgépen (4 a növekmény).

Eddig 289 042 fő kapott oltást (286 379 volt a vasárnapi adat), közülük 107 592 fő már a második oltását is megkapta (2350 embernek adták be egy nap alatt).

A hétvégéken és hétfőn mindig is beesik a frissen jelentett fertőzöttek száma, de a halálozási adatokban jól megfigyelhető ez a ciklikusság. A hétfői új halottak száma általában jóval kevesebb, mint a heti átlag.

A legutóbbi két hétfőn a mostaninál kevesebb, 56, majd 54 újonnan elhunytat jelentettek:

Az oltás első két szakasza lezárult: az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása már megtörtént. Az elmúlt napokban a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása is megkezdődött a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál. A szombaton érkezett AstraZeneca-vakcina első szállítmányából hamarosan megkezdődhet a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek oltása. Az e heti oltási tervet az operatív törzs sajtótájékoztatóján ismertetik.

A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötöttünk le több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből eddig csak az Pfizer és a Moderna vakcinák álltak rendelkezésre. Szombat reggel azonban az AstraZeneca első szállítmánya is megérkezett Magyarországra, amely 40 800 adag vakcinát tartalmaz, ez 20 400 ember oltására elég.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×