eur:
393.77
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Tóth Gábor, az az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) kabinetfőnöke, Oberlander Báruch, a Budapesti Ortodox Rabbinátus és a Chabad-Lubavics irányzat magyarországi vezetője, Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija és Áder János köztársasági elnök (b-j) a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából tartott rendezvényen a budavári zsinagógában 2020. január 27-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Áder János a budavári zsinagógában gyújtott gyertyát az áldozatok emlékére

Az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén nyilvánította január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává, annak emlékére, hogy az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-én szabadult fel. Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza "az emlékezés és a tanítás kötelességét", hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét. Többségük zsidó volt, de áldozataik között ugyanúgy megtalálhatóak romák, fogyatékosok, homoszexuálisok és másként gondolkodók.

Áder János köztársasági elnök a budavári zsinagógában gyújtott gyertyát szerdán, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján. A megemlékezésen Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija arról beszélt: a "sötétségre emlékezni önmagában a sötétségért" nincs értelme.

Az emlékezés célja a zsidó hagyomány szerint az, hogy "mi is reményt, erőt tudjunk meríteni" belőle - mondta.

Felidézte a váci Meizles főrabbi történetét, akit 1944 tavaszán tisztelői szerettek volna elbújtatni, de ragaszkodott ahhoz, hogy a közösségével maradjon. Így került az auschwitzi táborba, ahol azzal kellett szembesülnie, hogy azok többsége, akikért vállalta, hogy elhurcolják, már nincs életben.

A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja. Emlékezzünk, hogy ez soha többé ne ismétlődhessen meg // International Holocaust Remembrance Day. Let us remember so that it never happens again!

Közzétette: Orbán Viktor2021. január 27., szerda

Orbán Viktor miniszterelnök a holokauszt nemzetközi emléknapján a legmagasabb elismerését fejezte ki Ronald S. Laudernek, a Zsidó Világkongresszus elnökének azért a munkáért, amelyet az áldozatok emlékének megőrzése érdekében, illetve az antiszemitizmus újjáéledése ellen kifejt - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerda délelőtt.

Levelében a magyar miniszterelnök azt írta: feleségével vissza-visszatérően felidézik azt a nagyszerű beszédet, amelyet a szervezet elnökétől hallhattak az Auschwitz-Birkenau-i haláltáborban tartott tavalyi megemlékezésen.

"Mint magyarországi gyökerekkel rendelkező vezetőt szeretném biztosítani Önt, hogy Magyarország levonta a megfelelő tanulságokat a magyar történelem azon sötét fejezetéből, amely oly' sok zsidó közösséghez tartozó honfitársunkat fosztotta meg az életétől, a túlélőket pedig a szeretteiktől" - fogalmazott Orbán Viktor.

Emlékeztetett arra, hogy az antiszemitizmus ellen a magyar kormány továbbra is a zéró tolerancia talaján áll, és a közös értékek jegyében további együttműködést ajánlott fel a Zsidó Világkongresszusnak és elnökének.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán a közösségi oldalán megosztott videóban azt mondta, Magyarország ma képes megvédeni a magyar zsidóságot, a kormány védi az emberi méltóságot, biztosítja a vallásszabadságot, és támogatja a magyar zsidóságot kulturális identitásának megőrzésében és megerősítésében.

"Emlékezünk a világ zsidóságának második világháború alatti tragédiájára, amely Európa és Magyarország történelmének is borzalmas tragédiája volt.

Számon tartjuk a gyilkosokat, akik a faji felsőbbrendűség tudatában alkottak törvényeket, hoztak ítéleteket, adtak parancsokat és gyilkoltak ártatlan embereket.

Emlékezünk, hogy a XXI. században elkerüljük a XX. század istentelen és embertelen diktatúráit". "Emlékezünk az áldozatokra és mindarra, amit velük vesztettünk: a falvak és városok elveszett közösségeire, az általuk teremtett világra, amelyeket sok nemzedék élete és szorgalma hozott létre, és amelynek helyét azóta sem tölthette be senki" - mondta a miniszter.

Gulyás Gergely a budapesti Holokauszt Emlékközpont online közvetített rendezvényére küldött videójában azt mondta, hogy a kormány érzékeli a felívelését "az új antiszemitizmusnak", ez évről évre erősödést mutat Nyugat-Európában. "Aggodalommal figyeljük a vallásszabadságot jogi és adminisztratív eszközökkel korlátozni akaró törekvéseket, és kiállunk azon zsidó közösségek mellett, amelyek a mindennapos fizikai fenyegetés árnyékában élnek" - jelentette ki üzenetében a miniszter.

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete angol nyelvű videójában úgy vélekedett: 76 évvel a háború vége után aggodalomra ad okot, hogy a megemlékezés esetleg puszta közhellyé válik. Egyesek inkább politikai korrektségből elevenítik fel az eseményeket, és kevésbé törekszenek arra, hogy valóban átérezzék a múlt fájdalmát - hangoztatta.

A Holokauszt Emlékközpont a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából rendezett online megemlékezést. Emlékbeszédet...

Közzétette: Izrael Magyarországon2021. január 27., szerda

Ellenzéki pártok az emléknap alkalmából írt közleményeikben, illetve a közösségi médiában többségében azt hangsúlyozták: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy hasonló borzalmak még egyszer ne történhessenek meg.

MSZP: a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján az áldozatok emléke előtti főhajtás mellett emlékeztetni kell a közös felelősségre, "arra, hogy még egyszer nem engedhetjük megismétlődni a történelem legsötétebb korszakát". Úgy fogalmaztak: "az egykor Európa közepén működő haláltáborok fájó mementói annak, hogy hova vezetnek a radikális ideológiák és a közöny."

DK, Gyurcsány Ferenc: "A Holokauszt áldozatainak nemzetközi napján merjen és tudjon fájni a szívünk, a lelkünk meggyilkolt embertársaink millióiért". "Gyilkosaik legyenek átkozottak. A halálba hurcoltak, taszítottak emléke legyen áldott, irántuk érzett fajdalmunk soha nem fog elmúlni."

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke: a fájdalmas múlt és a lehetőségekben gazdag jövő között a "különbség mi vagyunk, magunk". Akik nem közönyösek, akik képesek tanulni a történelemből, akik őszintén hisznek a demokráciában, a szabadságban és az emberi méltóságban.

LMP: két okból kell emlékezni a holokauszt áldozataira. Egyfelől a halottak iránti tiszteletből, másfelől pedig azért, hogy a borzalom emléke sose halványuljon el, méghozzá azért, hogy ne is ismétlődjön meg többé.

Magyar Liberális Párt: "példátlan és kegyetlen népirtáshoz vezető út kirekesztő törvénykezéssel indult, és nem mehetett volna végbe a nácik által megszállt országok bürokráciájának aktív közreműködése nélkül". Ezért kell minden alkalommal kiállni az alapvető emberi jogokért, és szót emelni akkor, ha a törvényeket a szabadság korlátozására használják fel, és minden esetben fellépni a félelemkeltéssel szemben, amely gyűlöletet és kirekesztést szül - tették hozzá.

Jobbik: "a néppárti Jobbik azért küzd a gyűlölet politikája és a propaganda ellen, hogy hasonló népirtás soha többé ne ismétlődhessék meg".

Momentum Mozgalom: "közös feladatunk és felelősségünk, hogy főhajtás mellett emlékezzünk az áldozatokra, miközben mindent megteszünk azért, hogy a múlt borzalmai soha többé ne ismétlődhessenek meg".

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×