eur:
392.2
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: honvedelem.hu

Újabb jelentős magyar hadiipari együttműködés született

A katonai célú járművek merőben újszerű, következő generációjának közös létrehozását célzó projektről állapodott meg a német Rheinmetall ipari csoport és Magyarország kormánya - közölte Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos titkársága szerdán.

Augusztus 17-én jelentették be, hogy Magyarország vegyesvállalatot alapít a német Rheinmetall céggel a csúcskategóriás Lynx gyalogsági harcjárművek gyártására. Szeptember 9-én beszerzési szerződést írtak alá a Rheinmetall-lal 218 Lynx beszerzéséről, az eszközök túlnyomó részét, 172-t Zalaegerszegen állítják elő.

Öt nappal ezelőtt jött a hír, hogy izraeli technológiát tartalmazó radarokat vásárol a Rheinmetall Canada vállalattól a Magyar Honvédség. Ez a kis hatótávolságú rakéták és tüzérségi lövedékek ellen védelmet nyújtó Vaskupola rendszer radarrendszere. (És a Tatára érkezett 12 Leopard 2A4 harckocsi fő fegyverzetét – 120 mm-es űrméretű, sima csövű harckocsiágyú – is a Rheinmetall készíti.)

Ezután érkezett szerdán az újabb, a Rheinmetallal kapcsolatos bejelentés. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos titkárságának közleménye szerint katonai célú járművek merőben újszerű, következő generációjának közös létrehozását célzó projektről állapodott meg a német Rheinmetall ipari csoport és Magyarország kormánya. Kutatás-fejlesztés, prototípusépítés, tesztelés, majd tervezetten sorozatgyártás valósul meg Magyarországon. Úgy értékeltek: "mivel a civil szektort követően a katonai célú járművek terén is forradalmi változások körvonalazódnak, a projekt időzítése kedvező lehetőséget teremt a kibontakozó hazai védelmi ipar számára, hogy a világ technológiai élvonalához csatlakozzon".

Maróth Gáspár az ATV Spirit csatornán elmondta:

a megállapodás lényege egy gumikerekes, „valóban forradalmian új fejlesztéseket és képességeket tartalmazó gépjármű, illetve gépjárműcsalád fejlesztése".

A teljes fejlesztése Magyarországon fog történni, illetve a remények szerint a jövőbeni gyártása is itt fog megvalósulni. Zalaegerszegen lesz a kutatás-fejlesztési központ, és ezzel kapcsolatban már megalapították a Rheinmetall Hungary céget. A gyáregység építését csütörtökön indítják el Zala Megye központjában. A gumikerekes járművek esetében a gyártás viszont Kaposvárra tervezik.

Páncélozott gépjárműről van szó, amely emberek szállítására alkalmas, és különféle meghajtásai lesznek.

„Ha a következő években olyan szinten tartunk a prototípus fejlesztésben, ahogy azt elterveztük a német mérnökökkel, akkor majd egy-két éven belül tudunk bővebbet is mondani"

– jelentette ki a kormánybiztos. Hozzátette: ez egy teljesen új fázisa a hadiipari fejlesztésnek. „Itt most arról beszélünk, hogy valóban a világ élvonalába tartozó kutatás-fejlesztési programban veszünk részt, és hiszünk abban, hogy ennek a terméknek meg lesz a piaca."

A honvedelem.hu oldalon is megjelent egy beszámoló, amelyből kiderült: a megállapodásról szóló dokumentumot magyar részről Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Maróth Gáspár, a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, míg a Rheinmetall részéről Armin Papperger, a cég elnök-vezérigazgatója látta el kézjegyével.

Forrás: honvedelem.hu
Forrás: honvedelem.hu

Armin Papperger emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyártás mellett igen komoly kutatási-fejlesztési és tesztelési képességeket is kiépítenek Magyarországon. Ennek köszönhetően a magyar haderő olyan eszközökkel, harcjárművekkel gazdagodhat majd, amelyek tökéletesen megfelelnek a honvédség igényeinek.

Maróth Gáspár az aláírást követően elmondta: a Rheinmetall legújabb, forradalmian új technológiákra épülő, gumikerekes harcjárművének tervei készülhetnek el Magyarországon, illetve részben Zalaegerszegen. Az elképzelések szerint kaposvári végszereléssel történhet majd meg a járművek gyártása, külföldi megrendelők számára is. Mint a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos leszögezte: ezzel Magyarország a világ élvonalába tartozó fejlesztési és gyártási folyamatokba kapcsolódhat be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×