eur:
395.81
usd:
369.43
bux:
70647.04
2024. június 25. kedd Vilmos

Ilyen légvédelmi rendszert vásárolt Magyarország

Amerikai-norvég fejlesztésű NASAMS légvédelmi rakétarendszert kap a Magyar Honvédség. A haderő így XXI. századi színvonalon nyeri vissza oltalmazási képességét - mondta az InfoRádiónak Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

Ez nem egy teljesen új fejlesztés, hanem egy, a piacon már bevezetett, kipróbált rendszer - mondta Maróth Gáspár.

"Ugyanez a légvédelmi rakétarendszer oltalmazza Washingtont is, ami önmagában beszédes. Láttam már én is a kétkedést, hogy akkor 2001-ben miért nem segített. Akkor még nem ez a rendszer állt."

A védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos arról is beszélt, hogy miből áll az új légvédelmi rakétarendszer.

"Rakétakilövő egységek, radarok, szenzorok, optikai és egyéb felderítők. Így áll össze az a rendszer, amely majdnem teljeskörűen képes a magyar légteret oltalmazni. A kritikus infrastruktúránkat pedig teljeskörűen."

A ballisztikus rakétákkal szemben ez nem véd meg, de nem is valós ilyenféle fenyegetettséggel számolni - mondta Maróth Gáspár. "Ellenben

alkalmas mindenféle repülők, drónok elhárítására. Látjuk, a modern hadviselésbe milyen erővel törnek be a csapásmérő drónok."

Az új rendszer elemei folyamatosan érkeznek, az elsők 2024-re állnak hadrendbe.

"Létezett komoly védelmi rendszer 1990 előtt is, később hanyatlott a színvonal és már csak az úgynevezett KUB-komplexumok működtek" - említette még.

Ezzel a haderőfejlesztéssel nemcsak a NATO által kért légvédelmi oltalmazás válik teljessé, de olyan nagy sportesemények megrendezésére is alkalmassá válik Magyarország, mint pédául az olimpia - tette hozzá a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Anglia–Szlovénia 0-0

Anglia–Szlovénia 0-0

Ott születhet meg az eredmény, amellyel továbbjut a magyar csapat, ahol a válogatott megkezdte az Eb-szereplését június 15-én: a kölni stadionban. De Marco Rossi válogatottjának sorsa most nem saját kezében van, hanem az angolokéban. Ha Gareth Southgate együttese legyőzi a szlovénokat, a magyar válogatott biztosan a nyolcaddöntő résztvevője lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×