eur:
393.09
usd:
367.16
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: kongsberg.com

Megveszi a NASAMS légvédelmi rakétarendszereket a Magyar Honvédség

Drónok és csapásmérő robotrepülőgépek ellen is hatékony a korábbi, orosz komplexumok utódja, és a Gripenekhez rendszeresített rakétákkal is együtt tud működni. 2023-ban érkeznek meg Magyarországra.

A mintegy egymilliárd dolláros beszerzésről szóló szándéknyilatkozatot Benkő Tibor honvédelmi miniszter és David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete írta alá augusztusban Budapesten, most pedig Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos titkársága bejelentette: a Magyar Honvédség NASAMS légvédelmi rakétarendszereket vásárol a norvég Kongsberg és az amerikai Raytheon cégektől.

Ezek korszerű rövid, illetve közepes hatótávolságú, földi telepítésű légvédelmi rendszerek, amelyek szolgálatba állításával a "haderő 21. századi színvonalon nyeri vissza azt az oltalmazási képességét, amelyet a rendszerváltás utáni leépítésekkel vesztett el".

A NASAMS rendszer elemei 2023-ban érkeznek meg Magyarországra.

Forrás: kongsberg.com
Forrás: kongsberg.com

Az 1976 óta szolgálatban álló, most leváltandó szovjet Kub-komplexumokhoz képest az új eszközökkel sokszorosára nő az oltalmazható terület nagysága és ugyancsak sokszorosára emelkedik az egyidejűleg megsemmisíthető célok száma, azaz a légvédelem harci lehetősége. A NASAMS ezen túlmenően olyan légi támadó eszközökkel - például pilóta nélküli repülőgépek (drónok), illetve csapásmérő robotrepülőgépek - is fel tudja venni a küzdelmet, amelyekkel szemben a magyarországi légvédelem eddig nem, vagy csak rendkívül korlátozott képességekkel rendelkezett.

A védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos szerint Magyarország légterének védelmében kulcsszerepet játszanak azok a korszerű, földi telepítésű légvédelmi rakétarendszerek, melyeket 2023-tól kap meg a honvédség. Maróth Gáspár úgy értékelt:

"történelmi lépésről van szó, hiszen a magyar légvédelem mintegy négy évtizede nem esett át ilyen arányú fejlesztésen".

A NATO-ban elterjedt, az amerikai főváros védelmét is biztosító NASAMS rendszerekkel a szövetségi követelményeknek leginkább megfelelő megoldást választotta a Magyar Honvédség - tette hozzá.

A légvédelmi rendszer elsődleges célja az elrettentés, a biztonság erősítése, és a katonák kiképzését is segíti majd - mondta korábban Benkő Tibor honvédelmi miniszter, David Cornstein azóta távozott amerikai nagykövet pedig kiemelte, hogy Magyarország és az Egyesült Államok között a valaha kötött legnagyobb védelmi beszerzés valósul meg.

Az amerikai-norvég NASAMS rendszer főként a magyar légierő JAS-39 Gripen vadászbombázókhoz is rendszeresített, az amerikai AMRAAM AIM-120 közepes hatótávolságú, radar önirányítású rakéták köré épül - emlékeztetett a Magyar Nemzet. A hazánknak szánt AMRAAM-ER új fejlesztés, a korábbi változathoz képest nagyobb és erősebb hajtóművet, kifinomultabb irányítást kapott. Az első külföldi megrendelő Katar volt 2019-ben.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×