eur:
395.06
usd:
372.15
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án.
Nyitókép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Müller Cecília: a karácsonyi szabályokról csak jövő szerdán dönt a kormány

A kórházban ápoltak száma még mindig emelkedik, de nem olyan gyorsan, mint az előző héten. – közölte az operatív törzs szerdai tájékoztatóján az országos tisztifőorvos. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár bejelentette, megtartják a középiskolai írásbeli felvételiket.

Az Operatív Törzs jelenleg 383 óvodában egy-egy csoportot érintően (13%), 191 óvodában (6%) és 122 általános iskolában (5%) az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 643 általános iskolában egy-két osztályt (25 %) és 58 általános iskolában (2%) a teljes intézményt érintően digitális tanrendet – jelentette be Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

A célzott ingyenes tesztelésben a részvételi arányról elmondta, az óvodai dolgozók 74 százaléka, a tanárok és tanítók 73 százaléka jelent meg a mintavételeken - örültek volna, ez az arány magasabb lett volna, az ismételt tesztelés idején kifejezetten ajánlják, hogy éljenek a pedagógusok a lehetőséggel. A 2,3 százalékos pozitivitás csaknem háromezer főt jelent, de majdnem 200 ezer pedagógusnak volt lehetősége a tesztelésre. A fertőzöttségi arány alacsonynak mondható az államtitkár szerint, valamint a tesztelés eredménye azt jelenti, a fertőzöttség mértéke elmarad az előzetes várakozásoktól, és ennek alapján a járványhelyzet stabilizálódása látszik.

Felderítetlen helyeket is találtak, de többségében olyan helyszínek voltak, ahol már ismertek voltak pozitív esetek.

A cél az, hogy működjön az oktatás, ehhez szükséges a preventív magatartás – mondta Maruzsa Zoltán, és hozzátette, három hónap telt már el a tanítási évből.

December negyedikéig lehet jelentkezni a középiskolai felvételikre, január 23-án lesznek az írásbelik, hasonló biztonsági körülmények között, mint az érettségi idején. Egy teremben csak tíz felvételiző lehet majd. Lehet olyan egészségügyi helyzet, amikor valaki nem tud részt venni a felvételi, január 28. lesz a pótnap, valamint február 5. is.

2020 tavaszán felfüggesztették a tanfelügyeleti eljárásokat, ezek továbbra is szünetelnek a veszélyhelyzet végéig.

Még emelkedik a kórházban ápoltak száma

4136 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 225 209 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 165 többségében idős, krónikus beteg – mindössze négy százaléka volt társbetegség nélküli –, így az elhunytak száma 5142 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 65 888 fő, az aktív fertőzöttek száma 154 179 fő. 7732 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 649-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette a keddi adatokat Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A kórházban ápoltak száma még emelkedik, de nem olyan gyorsan, mint az előző héten – mondta a szakember. Az a törekvés, hogy a járványgörbét minden lehetséges módon ellaposítsák, így enyhíteni az egészségügyi rendszer óriási terhelését. 78 kórházban kezelnek már koronavírusos beteget, a terhelést megpróbálják egyenletessé tenni, ahol hiány jelentkezik az ellátószemélyzetben, ott közbelépnek. Napi szinten figyelik a kórházak és a személyzet terhelését. Az ellátó személyzet jelenti mindenhol a kapacitás korlátját, és ők is fáradnak – közölte a tisztifőorvos.

A karácsonyi szabályokról azt mondta Müller Cecília, hogy a kormány erről a jövő héten dönt, az operatív törzs ehhez javaslatokat tesz majd. Abban bíznak, hogy az ünnepeket a család körében biztonságban lehet majd eltölteni.

Az ajándékvásárlásról azt mondta, ne menjünk zsúfolt helyekre, ne legyenek tele a plázák, mindenki találja ki, hogy mit vásárolna, és céltudatosan menjen az üzletekbe, emellett pedig ajánlotta a webáruházi vásárlást.

44 ezer hatósági karantén

Az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 267 esetben intézkedtek a rendőrök. Közterületi maszkviselési hiányosság miatt 235 esetben léptek fel. Üzletekben 21 esetben nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközön 11 emberrel szemben kellett intézkedni – mondta Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese.

A nyitvatartási szabályokat is megszegték, eddig 536 intézkedés kellett, 145 esetben állapították meg az üzemeltető vagy tulajdonos felelősségét.

Szerdán 270 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. Összesen 8608 esetben kellett intézkedni eddig. A tranzitszabályok megszegése miatt 71 rendőri intézkedés történt. 19 859 esetben ellenőriztek hatósági házi karantént, 7029 újat rendeltek el kedden, és összesen 44 318 zárlat van hatályban.

Kérdések

A szennyvízmérés hoz-e maga után speciális intézkedéseket?

Ez egy előrejelzés, de mivel közösségi terjedés van Magyarországon, ezért mindenkinek mindenhol ugyanazokat a szabályokat kell betartani. Ez inkább a járványügyi szakembereknek segít a felkészülésben.

Siketeknek és nagyothallóknak nehézséget jelent maszkban a kommunikáció. Hogyan lépnek fel a rendőrök?

A rendőrök humánusan lépnek fel, ezért ilyen esetben mindig méltányosan járnak el.

Jelentkezzen-e az oltásra olyan személy, aki átesett a fertőzésen?

Egy fél évig tekintik védettnek a fertőzötteket, ezért mindenképpen ajánlott, hogy éljenek az oltás lehetőségével.

Az üzletben joga van-e az eladónak vagy a biztonsági őrnek elkérni a vevő személyi igazolványát a kora ellenőrzése érdekében?

Be kell tartatni az idősek védett idősávját, ezért a biztonsági őr elkérheti a személyi igazolványt, de csak a korát ellenőrizheti. Ha nem hajlandó átadni az igazolványt, akkor jogosult a belépést megtagadni. Ahol nincs biztonsági őr, ott az eladó is elkérheti az okmányokat.

A favipiravirt felírhatja-e a háziorvos?

A favipiravír csak intézményi felhasználásra ajánlott, ezért háziorvos nem írhatja fel, csak kórházban alkalmazható.

Hány gyermek fertőződött meg eddig itthon?

A járvány kezdete óta 18 éves korig 21 144 fertőzött volt, ez az összes fertőzött 9 százaléka. Jelenleg 28 gyermek van kórházban, és egyikük sincs lélegeztetőgépen.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×