eur:
393.35
usd:
367.78
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: pexels

Új eljárásrend - "Nem arról van szó, hogy beteg embereket akarunk hazaküldeni"

Akár pozitív teszteredménnyel is visszaküldhetik az idősotthonokba vagy családjuk körébe a koronavírus-fertőzötteket, de Csilek András infektológus ezzel kapcsolatban néhány dolgot tisztázott az InfoRádióban.

Lazítottak a koronavírusos betegek hazaengedésének szabályain, illetve betegségük után az egészségügyben dolgozók is hamarabb visszamehetnek dolgozni az új eljárásrend szerint. A betegek, ha tünetmentesek, távozhatnak, akkor is, ha pozitív a koronavírustesztjük.

Csilek András infektológus, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke mondta el a részleteket az InfoRádióban.

"Nem sok értelme van annak, hogy valaki csak egy teszteredményre várakozva feküdjön a kórházban.

Sajnos voltak olyan betegek kórházban, akiknél ettől a korábbi eljárásrend miatt nem lehetett eltekinteni. Ilyenek az otthonban lakók, a más kórházakba áthelyezendők, és vannak azok a rossz állapotú, idős betegek, akiknek a családjuk vállalta volna az ápolást, de a szabályok szerint nem lehetett őket hazaadni negatív teszteredmény nélkül;

akik hónapok óta Covid-pozitívak, nagy valószínűséggel már nem fertőznek"

- foglalta össze.

Az új eljárásrend november 7-én jelent meg, de Csilek András nem biztos abban, hogy a "jó"-e a megfelelő megfogalmazás rá.

"Inkább praktikusnak, gyakorlatiasnak mondanám. Nem arról van szó, hogy beteg embereket akarunk hazaküldeni, inkább arról, hogy vannak, akik otthon ugyanúgy ellehetnek, szedhetik a gyógyszereiket, tüneteik viszont nincsenek közben" - tette világossá.

A bőrükön érzik a növekvő koronavírusos esetszámot, és bár dolgozott ő személy szerint ennyit "békeidőben" is, de a munka most más.

"Folyamatos, nagy leterhelés, és az embernek olyan területen kell helytállnia, ahol akár nincs is szakmai tapasztalata, helyismerete. És nem feltétlenül azért dolgozunk többet, mert sok a beteg, hanem mert például mi is kevesebben vagyunk" - fogalmazott Dr. Csilek András.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×