INFORÁDIÓ
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid

koronavírus

oktatás

óvoda

iskola

bölcsőde

egyetem

gimnázium

digitális tanrend

Egy budapesti gimnazista az otthonából, internetkapcsolaton keresztül figyeli osztályfőnökének, Kerényi Katának, a Zöld Kakas Líceum tanárának online tartott óráját 2020. március 16-án. Az új koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében mától a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket, és elkezdődik a digitális tanrendre való átállás.

Nehéz hetek elé néznek az iskolások és szüleik – íme minden szerdától érvényes szabály

Infostart

A legkisebbek otthoni felügyeletére ezúttal nem kényszerül rá senki, ám így is lesz feladat. Másfél nap van az átállásra.

Amint a parlament kétharmados "pecsétje" kedden rákerül az Orbán Viktor miniszterelnök által hétfő reggel bejelentett járványügyi korlátozó intézkedésekre, ismét beköszönt az iskolákban a digitális tanrend, azonban nem a tavasszal megismert formában.

A társas létformák szempontjából biztosan a gimnazisták és az egyetemisták járnak most a legrosszabbul, ugyanis túl azon, hogy családjukkal legfeljebb 10 fős társaságban találkozhatnak és a szabadidős létesítményeket – beleértve az edzőtermeket, állatkerteket, múzeumokat, uszodákat – bezárják, a fiatalok

"nyolcadiktól fölfelé", egészen az egyetemista diplomázókig mindenki otthoni tanulásra kényszerül a digitális oktatás rendjében, és a kollégiumokból is ki kell költözni.

A kormányfő által használt kifejezés azt mutatja, hogy ebbe beleértendők a nyolcadikosok is, ugyanakkor lehet, hogy csak a hagyományos általános iskolák fölötti évfolyamokra, azaz a 9. osztálytól fölfelé lesz érvényes a rendelkezés.

A bölcsődékre, óvodákra és általános iskolákra tehát nem vonatkozik a zárás.

Kapcsolódó intézkedés, hogy a

bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozókat hetente ingyenesen "gyorstesztelik",

még akkor is, ha ezek megbízhatósága a kormányfő megfogalmazása szerint csak 50-60 százalékos.

A középiskolai tanárok tehát most felfrissíthetik online oktatói tudásukat, a szülők pedig készülhetnek a "nagy esti beszélgetésre" gimnazista csemetéjükkel, hogy a következő 30 napban mi hogyan történjen – otthon.

Az átállásnak ugyanis a törvényjavaslat értelmében – eddigi formáját megismerve – másfél nap alatt le kell zajlania, szerdán már az új rend lehet érvényes.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018