eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Éttermek, szállodák – Kész segélyprogramot jelentett be pár mondatban a kormányfő

A hotelek 30 napnyi foglalásait megtéríti az állam, az éttermek pedig dolgozói járulékamnesztiát kapnak – feltételekkel.

Valóságos segélyprogramot jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök, amikor az újabb –- már csak a parlament jóváhagyására váró – korlátozó intézkedéseket hétfő délelőtt közölte; mégpedig a szállodák és a vendéglátóhelyek számára.

Noha a bejelentés szerint

az éttermek szerdán legalább 30 napra bezárnak,

a "felhívás keringőre" megtörtént a házhoz szállítás lehetővé tételével – amely étterem eddig nem ment ebbe az irányba, most majd fog –, illetve az üzemi étkezdék is talpon maradhatnak, hisz reggel 5 és este 7 között a szakácsok zavartalanul dolgozhatnak a munkahelyükön, akárcsak a fogyasztó munkavállalók.

A kormányzati mentőöv a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára érkezik az ágazatban: az éttermek dolgozói után a következő harminc napra nem kell járulékot fizetni, és az állam a munkavállalók bérének felét megtéríti, ha a munkavállaló megtartja az állását és bérét folyósítják.

A szállodákra vonatkozó főszabály, hogy turistákat nem fogadhatnak,

csak üzleti célból érkezett vendégeket.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatát azonban a kormány ebben is megfogadta: a november 8-ig történt, a következő 30 napra érvényes foglalások értékét 80 százalékban megtéríti az állam, amennyiben nem történik elbocsátás és a munkavállalók megkapják a bérüket.

A kisebb kereskedelmi szálláshelyekről az előzetes közlés egyelőre nem szólt, ám mivel a javaslat már szerda nulla órától él, előtte pedig a parlament szavazhat róla, gyorsan kiderül minden erről is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×