eur:
393.3
usd:
367.44
bux:
67062.43
2024. április 26. péntek Ervin
Hallgatók várakoznak a kiköltözésre a Pécsi Tudományegyetem Szalay László Kollégium épülete előtt Pécsen 2020. március 16-án. A koronavírus-járvány miatt a kormány intézménylátogatási tilalmat rendeltek el a magyarországi egyetemeken, csak távoktatásban folytatható az oktatás.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

HÖOK: a kollégiumokban maradnának a diákok

A koronavírus terjedése miatt a felsőoktatás átáll online oktatásra, a kollégiumokat is bezárják – jelentette be a miniszterelnök. Az egyetemi hallgatók részben ezt szerették volna, a kollégiumokat azonban mindenképpen nyitva tartanák.

Csaknem húszezer hallgató részvételével készült felmérésben a diákok nyolcvan százaléka mondta azt, hogy előnyösebbnek látná az átállást a távoktatásra, elsősorban járványügyi és kevésbé oktatási szempontból – mondta az InfoRádióban Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának sajtófőnöke.

A kollégiumok bezárása nincs összhangban a hallgatók véleményével, bár ők is megosztottak voltak ebben a kérdésben. A részleteket még nem ismerik, de tavasszal lehetőség volt arra, hogy aki kérvényt nyújt be, annak a rektor engedélyezze a kollégiumban maradást.

A felsőoktatási intézmények szeptember óta hibrid rendszerben működtek, jellemzően a nagy létszámú előadásokat online tartották meg, a gyakorlatokon viszont kötelező volt a személyes jelenlét. A hallgatók által kitöltött kérdőívből az derült ki, hogy azokon a gyakorlatokon, ahol valóban hatalmas a különbség a jelenlét és az online részvétel között, például egy labor- vagy egy belgyógyászati gyakorlaton, azt szeretnék, hogy legyen lehetőség a jelenléti oktatásra.

A felmérés szerint

a diákok elsősorban attól tartanak, hogy megfertőződnek, és hazaviszik a vírust a családtagjaiknak,

oktatási szempontból viszont nem tartják szerencsésnek az átállást.

"Háromszázezer fiatalról van szó, aki a szociális érintkezések terén valószínűleg a legaktívabb a társadalomban. A legtöbb emberrel ők találkoznak, és most a járvány terjedésének a megakadályozása közös felelősségünk" – mondta Budai Marcell.

Mint fogalmazott, a HÖOK vár még a részletszabályokra, próbál minél hamarabb információt szerezni, utána alakítja ki az álláspontját, illetve tájékoztatja a hallgatókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×