eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyár által kifejlesztett, remdesivir hatóanyagot tartalmazó, csak klinikai vizsgálatra használható koronavírus elleni szert mutatja egy egészségügyi dolgozó a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetében Debrecenben 2020. október 15-én. A vírusszaporodást gátló infúziós kezelést súlyos állapotú betegek kapják a most kezdődött klinikai vizsgálatban.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Remdesivir: kiemelt jelentőségük lehet a magyar vizsgálatoknak

Elhagyhatta a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján létrehozott járványkórházat az a 75 éves női koronavírusos beteg, akinek elsőként adták be a magyar gyártású remdesivir készítményt az intézményben. A betegnél kombinált terápiát alkalmaztak, ennek felépítéséről is kérdezte az InfoRádió Müller Veronikát, a Pulmonológiai Klinika igazgatóját.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján az új magyar gyártású remdesivirrel elsőként kezelt beteg súlyos állapotban került az intézménybe: nehéz légzéssel és köhögéssel, valamint kiterjedt tüdőgyulladással. Természetesen nemcsak önmagában alkalmazták nála az újfajta készítményt – mondta az InfoRádiónak a klinika igazgatója –, hanem egy egy komplex terápia részeként, figyelembe véve a 75 éves, cukorbeteg nő saját gyógyszereit, hogy ne legyenek rossz interakciók.

Az eredetileg az ebola ellen fejlesztett remdesivir hatásmechanizmusa azon alapul, hogy a készítmény beépül a vírusszaporodás kapcsán az állományba, ezáltal

lassítani képes a replikációt, illetve a vírus további terjedését.

Ez pedig kulcsfontosságú lehet a kórházi kezelést igénylő, középsúlyos állapotú betegeknél, akiknek nagy kiterjedésű tüdőgyulladásuk van, hogy maradjon elég légzőfelület, ami biztosítja az oxigénfelvételt.

Az intravénás, hatékonyság szempontjából legalább 5–10 napig alkalmazandó készítményt már több mint 25 beteg kapja a Semmelweis Egyetem klinikáján. Ahhoz viszont még nagyon rövid az idő, hogy jelentősebb kimeneteli számokat tudjanak mondani – tette hozzá Müller Veronika a WHO azon korábbi kritikájára reagálva, hogy a remdesivir nem hatékony. Kiemelendő ugyanakkor, hogy magát a szert mind az európai gyógyszerhatóság, mind az amerikai Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA)

megalapozott tudományos igényességű vizsgálatokra alapozva törzskönyvezte a koronavírus-betegségre.

A szakember megjegyezte, a fentiek nem azt jelentik, hogy nincs szükség további kutatásokra, pontosítva azt a betegcsoportot, amely ebből a legtöbbet profitálhat. Bizonyos ellentmondások ugyanis abból adódhatnak, ha nem teljesen jól válogatott, vagy nem tökéletesen kivitelezett vizsgálatok is szerepelnek a tanulmányokban. Így a magyar vizsgálatok a már meglévő tudásanyagot gazdagíthatják, precízebben meghatározva, hogy kik azok, akiknek a remdesivir valóban hatékony.

Jelenleg egyértelműen hatékony terápia nem létezik, ami biztosan gyógyítja az új típusú koronavírust, kivételt képez ez alól a remdesivir, aminek már van bizonyítékon alapuló hasznossága meghatározott betegcsoporton. Többféle készítmény van kipróbálás alatt, ám átütő sikert, vagy nagy csoporton való alkalmazhatóságot ígérő sajnos egyelőre nincsen – fogalmazott Müller Veronika.

A remdesivirrel kapcsolatban a Semmelweis Egyetem rektora is optimistán nyilatkozott a napokban. Merkely Béla kifejtette: eddig nem tapasztaltak súlyos szövődményt azoknál a betegeknél, akiket a magyar gyártású készítménnyel kezelnek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×