eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) logója az intézmény genfi székhelyénél 2020. április 15-én. Donald Trump amerikai elnök bejelentette Washingtonban április 14-én, hogy leállítja a WHO-nak nyújtott amerikai pénzügyi hozzájárulást, mert szerinte a szervezet nem megfelelően reagált a koronavírus-járványra.
Nyitókép: MTI/AP/Keystone/Martial Trezzina

Kiszivárgott a WHO világterve

Kísérleti antitestkoktélokkal és szteroiddal szolgálná ki a szegény országokat az Egészségügyi Világszervezet egy programja keretében, de például remdesivirből nem tankolnak fel részükre, tudósít a Reuters egy kiszivárogtatott belső dokumentum alapján.

A koronavírus kezelésére használt két, engedélyezett gyógyszer közül csak az egyiket, a dexametazon névre hallgató szteroidot tervezi bevetni a WHO a szegény országok koronavírus kezelésére szánt gyógyszerrel való ellátására készített terve szerint. A Reuters egy október 30-ára dátumozott, tudomásuk szerint pénteken vagy legkésőbb a jövő héten nyilvánosságra hozni kívánt belső dokumentumhoz jutott hozzá.

A szteroid mellett a jelenleg még nem engedélyezett, monoklonális antitesteket tartalmazó gyógyszerkészítményből terveznek beszerezni és felhasználni. Ez az a terápia, amely Donald Trump jelenlegi amerikai elnök gyógyulásához is hozzájárult.

A gyógyszerelosztási tervezet egy a négy pillér közül, amelyen az ACT Accelerator nevű WHO-program nyugszik. Gyógyszer mellett vakcinát, védőfelszerelést és diagnosztikai felszereléseket is juttatnak a legszegényebb államoknak. A dokumentum szerint

"az antitestkoktéllal kapcsolatos fokozott erőfeszítések a terápiás pillér azonnali prioritásai, a dexametazon használatának növelésével egyidőben"

- írja a Reuters.

A program gyógyszeres pillérét összesen 7,2 milliárd dollárból lehet működtetni, ebből 6,1 milliárdra sürgősen szükségük van. Azt még nem tudni, honnan tervezik az összeget előteremteni. A pénz felét az antitestkoktél beszerzésére és a célországokba történő eljuttatására fordítanák, mivel a dokumentum szerint ezen gyógyszerek jelentősége óriási, de kevés érhető el belőlük. Egyetlen antitestkoktél sem rendelkezik egyelőre engedéllyel, de a WHO a fejlesztésükbe is pénzt fektetett és gyártási kapacitást is lekötött már a Fujifilm Diosynth Biotechnologies dán gyárában. Négymillió adag, egyenként 80 dolláros antitestkoktélra kötöttek le kapacitást itt. Költéseik ennek megfelelően a következőképp alakulnának:

  • 320 millió dollár a fenti gyógyszermennyiségre,
  • 110 millió engedélyeztetésre és a piac felkészítésére az érintett országokban,
  • 220 millió klinikai tesztekre és gyógyszerekkel kapcsolatos projektekre szintén ezeken a helyeken.

Jelenleg a Lilly, a Novartis és a Regeneron foglalkozik anitestkoktéllal, a Lily már bele is egyezett abba, hogy a rászoruló országoknak nyomott áron adja a gyógyszert.

Annak ellenére, hogy a remdesivir már elérhető, fejlesztésére nem kell költeni, kísérleti gyógyszerekre, antivirális szerekre és más betegségekben használt gyógyszerek koronavírusos kipróbálására fókuszál inkább a WHO. Az utóbbinak egyébként az eredetileg ebolára használt remdesivir is megfelel, de a WHO korábban azt nem elég hatásosnak nevezte. Ennek ellenére több országban, köztük hazánkban is használják, itthon többször is kedvezően nyilatkoztak róla.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×