eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Újabb kórházakban fogadnak koronavírusos betegeket - a nap hírei

Újabb 3149 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, elhunyt 35 beteg. Bővítette a Covid-ellátásba bevont intézmények körét az emberi erőforrások minisztere. A karanténszabályok megsértése miatti szankciók szigorításáról dönthet hétfőn az országgyűlés. A nap legfontosabb hírei október 25-én.

Újabb 3149 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 35 többségében idős, krónikus beteg. A beazonosított fertőzöttek száma 59 247-re, az elhunytaké 1425 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 41 580 fő.

Bővítette a Covid-ellátásba bevont intézmények körét az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós a koronavírus-fertőzések számának növekedése miatt újabb hat vidéki kórházat jelölt ki. Az országban jelenleg 36 kórház fogad súlyos és középsúlyos, fertőzött vagy fertőzésgyanús betegeket.

A karanténszabályok megsértése miatti szankciók szigorításáról is szavaz hétfői ülésén az országgyűlés. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára az indítvány elsődleges céljának nevezte a karantén elrendelésével és végrehajtásával összefüggő adminisztráció könnyítését. Hozzátette: 50 ezerről 150 ezer forintra nő a helyszíni bírság legmagasabb összege a védelmi intézkedés megszegése esetén.

A magyar kormány 150 lélegeztetőgéppel segíti Csehországot a koronavírus-járvány elleni védekezésben.Menczer Tamás külügyi államtitkár elmondta: Prága segítséget kért az Európai Unió és a NATO tagállamaitól, amire a kabinet a lehető leggyorsabban megtette felajánlását.

Csehországban elengedhetetlennek tartja a szükségállapot meghosszabbítását a koronavírus-járvány megfékezéséért a miniszterelnök.Andrej Babiš úgy vélte: hasznos lenne, ha a következő hetekben minél többen tudnának otthonról dolgozni. A november 3-ig érvényes cseh szükségállapot meghosszabbításáról a kormány csak a képviselőház támogatásával dönthet.

Horvátország éjféltől két hétig újabb szigorításokat léptet életbe. A zágrábi válságstáb ötven fő felett betiltotta a nyilvános összejöveteleket; az esküvőkön, temetéseken legfeljebb 30-an vehetnek részt. Éjszaka tilos lesz szeszesitalt árulni.

Varsóban csaknem 300 tüntetőt vettek őrizetbe a szombati Covid-ellenes demonstráción. A koronavírus-járvány súlyosságát tagadó csoportok összecsaptak a rendfenntartókkal, és négy rendőr megsebesült. Lengyelországban szombaton szigorítottak ismét a intézkedéseket.

Zavargások voltak Rómában a kijárási tilalom miatt. Szélsőjobboldali csoportok tüntettek a belvárosban. A feketébe öltözött, arcukat eltakaró tüntetők füstbombákat dobáltak, járműveket rongáltak meg, kövekkel támadtak az utcákat a korlátozások miatt lezáró rendőrökre. Pénteken Nápolyban is összecsapásba torkollott a korlátozások ellen meghirdetett demonstráció.

Spanyolországban ismét szükségállapotot hirdetett a kormány a koronavírus-járvány terjedésének megfékezéséért. Az éjszakai kijárási tilalom elrendelésével is járó intézkedést a 17 tartomány közül 11 kezdeményezte.

Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint a kormány elhallgatja az Európai Bizottság szociális konzultációját. Ujhelyi István Facebook oldalán közvetített videoüzenetében azt mondta: Brüsszel november végéig várja az önkormányzatok, szakszervezetek, civilszervezetek és polgárok véleményét.

Bírálja az őstermelői alaptevékenységek szűkítését az LMP. Lengyel Szilvia elnökségi tag hangsúlyozta: pártja támogatja az őstermelőket és családi gazdaságokat érintő törvényjavaslat céljait, szorgalmazza, hogy továbbra is kistermelői alaptevékenységnek számítson a saját gazdaságban termesztett növények és az ott nevelt állatok feldolgozása, valamint az élelmiszer-előállítás.

Lengyelország több városában ezrek tiltakoztak az abortusztörvény szigorítása miatt. Az alkotmánybírósági a héten tiltotta be a beteg magzatok művi vetélését.

Fehéroroszország fővárosában a jelentős számú karhatalmi egység kivezénylése ellenére több mint százezren tüntettek az elnök ellen. Az ellenzéki vezető, Szvjatlana Cihanouszkaja a vasárnapig napig adott ultimátumot Aljakszandr Lukasenkának a lemondásra, a tüntetőkkel szembeni rendőrségi erőszak leállítására és a politikai foglyok szabadon bocsátására.

Meghosszabbították az Egyesült Királyság és az Európai Unió kapcsolatrendszeréről szóló tárgyalások mostani fordulóját. Az unióból január 31-én kilépett Egyesült Királyságnak az év végéig kellene megállapodnia a közösséggel mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×