eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Horvátországban újabb szigorítások jönnek

Hétfőtől két hétig korlátozzák a rendezvényeken részt vevők maximális létszámát, tilos lesz alkoholt árulni éjfél és reggel hat óra között, továbbá kötelező lesz a maszk viselése nyílt térben is - közölte a válságstáb.

A szigorításokról azután döntött a testület, hogy

a héten sorra dőltek meg a korábbi csúcsok az újonnan regisztrált fertőzöttek számában, és egyre több embernek van szüksége kórházi ellátásra.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője ismertetése szerint ötven fő felett tilosak lesznek a nyilvános összejövetelek, esküvőkön, temetéseken legfeljebb 30-an, más magánjellegű rendezvényeken legfeljebb 15-en vehetnek részt. A sporteseményeket nézők nélkül lehet csak megrendezni, abban az esetben, ha nem tartható be a 1,5 méteres távolság, és nyitott térben is kötelező lesz a maszk viselése. Éjféltől reggel hat óráig tilos lesz szeszesitalt árulni.

Ez utóbbit a válságstáb azzal magyarázta, hogy miután egy korábbi rendelet miatt a vendéglátóhelyeknek legkésőbb éjfélkor be kell zárniuk, sokan a benzinkutakon és éjjel-nappali boltokban vásárolnak szeszesitalokat, amit azt követően köztereken fogyasztanak el.

Vili Beros egészségügyi miniszter elmondta: a legnagyobb kihívás az egészségügyi rendszer túlterheltsége. Bejelentette, hogy a jövő héten újra felszerelik az Arena Zágráb sportcsarnokban még tavasszal kialakított ezer férőhelyes ideiglenes kórházat is.

Az egészségügyi minisztérium szombaton felhívást tett közzé, amiben arra kéri a nyugdíjas orvosokat és szakképzett kórházi ápolókat, hogy álljanak ismét munkába.

A válságstáb jelentése szerint egy nap alatt, vasárnapra 2421-gyel nőtt és elérte a 36 380-at az azonosított fertőzöttek száma. Nyolc ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 437-re nőtt. Kórházban 825 beteget ápolnak, közülük 58-an vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által vasárnap közzétett adatok szerint szombaton 1675-tel 22 952-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Öt beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 240-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 508-an vannak kórházban, közülük 71-et ápolnak intenzív osztályon.

Tomaz Gantar szlovén egészségügyi miniszter bejelentette: két hétig beszüntetnek minden olyan egészségügyi szolgáltatást, amely nem sürgős jellegű, és elsőbbségben részesítik a Covid-19-betegségben szenvedő betegek ellátását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×