INFORÁDIÓ 
2020. november 28. szombat
Stefánia

hitelmoratórium

hosszabbítás

törlesztés

adós

hitel

Tisztul a kép a törlesztési moratórium meghosszabbításáról

Tisztul a kép a törlesztési moratórium meghosszabbításáról

Infostart

Benyújtotta az Országgyűlésnek a törlesztési moratórium meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatát Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, amelyből – egyebek mellett – kiderült, továbbra is csak a 2020. március 18-án már fennállt szerződésekre vonatkozhat a moratórium.

„Az egyes kiemelt társadalmi csoportok, valamint pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások helyzetének stabilizálását szolgáló átmeneti intézkedésekről” címet viselő törvényjavaslat lényeges pontjait az alábbiakban foglalta össze a Portfolio:

Mely lakossági adósok vehetik igénybe?

  • Azok a munkanélküliek, aki a törvény hatályba lépése napján, illetve 2021 első felében a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény szerint álláskeresőnek minősülnek.
  • A gyermeket várók és nevelők. Gyermeknek számít a magzat a várandósság betöltött 12. hetét követően, valamint mindaz, aki az adós vér szerinti vagy örökbefogadott eltartottja, és a 25. életévét még nem töltötte be vagy megváltozott munkaképességű gyermek, és az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.
  • Azok a nyugdíjasok, aki e törvény hatályba lépése napján saját jogú nyugellátásban vagy hozzátartozói nyugellátásban részesülnek, illetve 2021 első felében válnak nyugellátásra jogosulttá.
  • A közfoglalkoztatottak (vagyis akiket a köznyelvben közmunkásoknak neveznek).

A törlesztési moratórium meghosszabbításával pedig azon cégek élhetnek, amelyek a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozás meghatározásáról szóló kormányrendelet alapján annak minősülnek, és ha ezt az adós a hitelezőnél írásban kéri.

Mely hitelekre és hogyan?

A moratórium január 1-je után is csak a 2020. március 18-án már fennállt szerződésekre vonatkozhat. A hosszabbítás a Magyarországon székhellyel, fiókteleppel rendelkező pénzügyi intézmények hiteleire és a diákhitelekre is kiterjed, valamint a hitel- és pénzkölcsönök mellett a pénzügyi lízingre is.

A törvényjavaslat értelmében, ha a felek eltérően nem rendelkeznek, az adós a szerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége teljesítésére fizetési haladékot kap 2021. június 30-ig. Ez nem érinti az adós azon jogát, hogy az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsen. A szerződéses kötelezettségek teljesítésének határideje, illetve a kötelezettségvállalás időtartama a fizetési moratórium idejével (jelen esetben fél év) meghosszabbodik. A fizetési moratórium fennállása alatt lejáró szerződések 2021. június 30. napjáig meghosszabbodnak – olvasható.

A Portfolio kiemeli, a tőketartozást sem a fizetési moratórium ideje alatt, sem a fizetési moratórium lejártát követően nem lehet a fizetési moratórium ideje alatt nem teljesített kamat összegével megnövelni. A fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt

a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni.

A fizetési moratórium lejártát követően a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a fizetési moratórium alatt keletkező részletekben megfizetendő kamat összege együttesen ne haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészletek összegét.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy az adós 2021 első felében is bármikor dönthet úgy, hogy él a fizetési moratóriummal.

Hitelfelmondási tilalom

A hitelező az adóssal kötött szerződést az adós tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége nem teljesítése miatt 2021. június 30. napjáig felmondással nem szüntetheti meg. A tilalom azokra a hitelekre vonatkozik, amelyekre a moratórium meghosszabbításának a hatálya nem terjed ki.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Balázs Fecó

Meghalt Balázs Ferenc. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, a Korál együttes ikonikus alapító-vezetője...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018