INFORÁDIÓ 
2020. november 24. kedd
Emma

határ út

gubacsi híd

híd

vitézy dávid

Az UNStudió és a Buro Happold Engineering alkotta konzorcium által 2018. április 20-án közzétett látványterv a Budapesten felépülő, Dél-Budát és Csepelt összekötő hídról.

Körvonalazódik a Galvani híd pesti folytatása, de hat verzió áll még

Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója szerint a legolcsóbb az lenne, ha a kiserdőn menne át az új Duna-híd forgalma, de nem ennek a változatnak lehet a legnagyobb helyi támogatottsága.

A tervezés alatt álló Galvani hídról levezető pesti útvonalra több elképzelés is van, ezekről most zajlik a társadalmi egyeztetés - mondta az InfoRádiónak Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója.

"Hogy a Galvani híd legyen Budapest következő Duna-hídja a Rákóczi és a déli M0-híd között, arról a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) idén februárban döntött. Tervezés alatt van az ehhez kapcsolódó körút is. Ennek tervezési részleteiről már lefolytattunk egy társadalmi egyeztetést, több mint ötezer visszajelzést kaptunk, megkezdjük az építési engedélyezését a hídnak és a hozzá kapcsolódó útszakaszoknak" - adott helyzetjelentést Vitézy Dávid.

Van azért egy rész, amely nem áll ennyire jól, ez pedig a pesti oldalon a Gubacsi út és az Üllői út közötti területen még nincs kijelölve a híd folytatási útvonala.

"Az FKT hatféle verzióban kérte meg a BFK-t, hogy vizsgálja meg a különböző nyomvonalváltozatok hatásait. Ez az a szakasz, ahol a Határ út mentén régóta ki van jelölve az új körút, de közben

ez a terület nem beépült, hanem erdősödött, és az ott létrejött civil mozgalom tevékenysége nyomán a körút tervezése leállt.

Ezért az erdő kimaradhat, a hatféle verzió között van olyan, amely a rendező-pályaudvarnál vezetné az útvonalat, és van olyan is, amely a Határ út alatt" - ecsetelte.

Van persze olyan verzió is, amely átvezetné a forgalmat az erdőn, részben vagy egészben a föld alá süllyesztve.

A hat verzió most tart a társadalmi egyeztetés fázisában, ITT lehet hozzászólni a folyamathoz.

A BFK azt várja az új körúttól, hogy

jelentős számú autót lehet majd kiszorítani a város belső részeiről,

és a Hungária körúti élet is sokkal jobb lesz majd, amely azért szintén tud majd terheket átvenni az Erzsébet híd és a Petőfi híd felől.

Azt még elmondta, hogy a hat bemutatott verzió anyagiakban jelentősen különbözik, miközben a forgalmi hatásuk ugyanakkora; a legolcsóbb az lenne, ha az erdőn át vezethetne a gyűrű, valamivel drágább, ha a Határ út lenne szélesebb vagy "mélyebb", és a Ferencvárosi pályaudvaron átvezetni lenne a legdrágább az új körutat, és közel haladna a József Attila lakótelephez is, aminek sokan nem örülnének, bár ez is kivitelezhető.

Amiről beszámolt még:

  • Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester egyértelműen a pályaudvaron átvezetés ellen van
  • Gajda Péter kispesti polgármester a Határ út alatti kéregalagút pártján áll
  • Kőbánya vezetése is a belsőbb útvonalak ellen van.

A három polgármester véleményének közös metszete a Határ út alatti kéregalagút megvalósítása lenne, de Vitézy Dávid szerint a lakosság véleménye jelentős súllyal esik a latba a döntés előtt.

Nyitókép: MTI/UNStudió és a Buro Happold Engineering

Kapcsolódó hang

Vitézy Dávid a Galvani hídról és a nyomvonalakról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018