eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az UNStudió és a Buro Happold Engineering alkotta konzorcium által 2018. április 20-án közzétett látványterv a Budapesten felépülő, Dél-Budát és Csepelt összekötő hídról.
Nyitókép: MTI/UNStudió és a Buro Happold Engineering

Körvonalazódik a Galvani híd pesti folytatása, de hat verzió áll még

Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója szerint a legolcsóbb az lenne, ha a kiserdőn menne át az új Duna-híd forgalma, de nem ennek a változatnak lehet a legnagyobb helyi támogatottsága.

A tervezés alatt álló Galvani hídról levezető pesti útvonalra több elképzelés is van, ezekről most zajlik a társadalmi egyeztetés - mondta az InfoRádiónak Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója.

"Hogy a Galvani híd legyen Budapest következő Duna-hídja a Rákóczi és a déli M0-híd között, arról a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) idén februárban döntött. Tervezés alatt van az ehhez kapcsolódó körút is. Ennek tervezési részleteiről már lefolytattunk egy társadalmi egyeztetést, több mint ötezer visszajelzést kaptunk, megkezdjük az építési engedélyezését a hídnak és a hozzá kapcsolódó útszakaszoknak" - adott helyzetjelentést Vitézy Dávid.

Van azért egy rész, amely nem áll ennyire jól, ez pedig a pesti oldalon a Gubacsi út és az Üllői út közötti területen még nincs kijelölve a híd folytatási útvonala.

"Az FKT hatféle verzióban kérte meg a BFK-t, hogy vizsgálja meg a különböző nyomvonalváltozatok hatásait. Ez az a szakasz, ahol a Határ út mentén régóta ki van jelölve az új körút, de közben

ez a terület nem beépült, hanem erdősödött, és az ott létrejött civil mozgalom tevékenysége nyomán a körút tervezése leállt.

Ezért az erdő kimaradhat, a hatféle verzió között van olyan, amely a rendező-pályaudvarnál vezetné az útvonalat, és van olyan is, amely a Határ út alatt" - ecsetelte.

Van persze olyan verzió is, amely átvezetné a forgalmat az erdőn, részben vagy egészben a föld alá süllyesztve.

A hat verzió most tart a társadalmi egyeztetés fázisában, ITT lehet hozzászólni a folyamathoz.

A BFK azt várja az új körúttól, hogy

jelentős számú autót lehet majd kiszorítani a város belső részeiről,

és a Hungária körúti élet is sokkal jobb lesz majd, amely azért szintén tud majd terheket átvenni az Erzsébet híd és a Petőfi híd felől.

Azt még elmondta, hogy a hat bemutatott verzió anyagiakban jelentősen különbözik, miközben a forgalmi hatásuk ugyanakkora; a legolcsóbb az lenne, ha az erdőn át vezethetne a gyűrű, valamivel drágább, ha a Határ út lenne szélesebb vagy "mélyebb", és a Ferencvárosi pályaudvaron átvezetni lenne a legdrágább az új körutat, és közel haladna a József Attila lakótelephez is, aminek sokan nem örülnének, bár ez is kivitelezhető.

Amiről beszámolt még:

  • Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester egyértelműen a pályaudvaron átvezetés ellen van
  • Gajda Péter kispesti polgármester a Határ út alatti kéregalagút pártján áll
  • Kőbánya vezetése is a belsőbb útvonalak ellen van.

A három polgármester véleményének közös metszete a Határ út alatti kéregalagút megvalósítása lenne, de Vitézy Dávid szerint a lakosság véleménye jelentős súllyal esik a latba a döntés előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×