eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Szürke daru (Grus grus) száll a Hortobágyi Nemzeti Park területe felett Hortobágy térségében, naplementekor. A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk első nemzeti parkja, melyet 1973. január 1-én hozott létre az Országos Természetvédelmi Hivatal. A Hortobágy szinte egész Európa legkedveltebb állomása a vonuló madarak körében. Évente majd 160 000 egyed fordul meg ebben a térségben a daruvonulás időszakában. A madarak innen folytatják vándorútjukat Észak-Afrika és Dél-Európa irányába. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Százezer daru a Hortobágyon

A darvak szeptemberben kezdik meg vonulásukat, Magyarországon a Hortobágy a kedvenc helyük, itt hónapokat időznek. Az ősszel 95 400 darvat számlált a területen a Hortobágyi Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálata.

A daru vonulási időszaka szeptemberben, az északi költőterületek időjárásának hidegebbre fordulásával indul be.

A Hortobágy pusztái, halastavai és egyéb vizes élőhelyei a darvak európai vonulásának legnépesebb szárazföldi pihenőhelyeként ismertek – írja a berek.hu. A Magyarországra érkező darvak 95 százaléka a Hortobágyon vonul át és hónapokat töltenek el itt.

Az itt tartózkodó darvak létszámát hetente mérik a Hortobágyi Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának szervezésében. Az úgynevezett szinkronszámláláskor a darvak éjszakázóhelyeként szolgáló sekély vízállásoknál, halastavaknál felsorakozó megfigyelők a látóhatárt egymást között felosztják, így a különböző behúzási útvonalakon érkező csapatok létszámát jó közelítéssel meg tudják becsülni.

A szeptember 24–25-i daruszinkron adatai szerint a korábbi napokban az előző évhez hasonlóan bekövetkezett az egyedszámban az ugrásszerű növekedés.

Hortobágy törzsterületén 95 400 darut számoltak össze a szakemberek.

A vonulási időszak szeptemberben, az északi költőterületek időjárásának hidegebbre fordulásával indul be, az újabb lehűlések pedig egyre nagyobb állományokat hoznak mozgásba. A rekord értékek oka lehet a sikeres fészkelési szezon, vagy egyszerűen a vonulás előző évhez képesti időbeli fáziseltolódása, de a vonulási útvonalak közötti populációs átrendeződés is.

A szeptember közepén átvonuló hidegfronttal sarkvidéki eredetű levegő árasztotta el Közép-Európát. A front mögött hatalmas kiterjedésű anticiklon keletkezett felettünk. Ennek következtében északnyugati irányból közelítő hidegfront megjelenése előtt a Kárpát-medencében magas légnyomású terület alakult ki, így az Európa északkeleti része felől érkező darvak még az újabb front által okozott tényleges lehűlés előtt megérkeztek a Hortobágyra. Számukra fontos ez az időzítés, hiszen így a szelek tolóhatását kihasználva kisebb energiafelhasználással tudták legyőzni a távolságot

A nemzeti park darunéző túrákat szervez, ezzel kapcsolatos információk itt érhetők el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×