INFORÁDIÓ
2021. július 24. szombat
Kincső, Kinga

napinfó

a nap hírei

hírösszefoglaló

inforádió

Rendhagyó módon ünnepelte az idén az államalapítást Magyarország a járványhelyzet miatt - a nap hírei

Infostart / MTI

Szemerédi Endre kapta az idei Magyar Szent István-rend kitüntetést. Súlyos állapotban van a mérgezés gyanújával kórházba került Alekszej Navalnij, orosz ellenzéki vezető.

Az idén rendhagyó módon ünnepelte az államalapítást Magyarország. Elmaradt a légi parádé, a Magyar ízek utcája, a tűzijáték és a Szent Jobb körmenet. Az Országház előtt tartott augusztus 20-ai tisztavatáson 79-en tették le katonai esküjüket. Áder János államfő kiemelte: a koronavírus-járvány miatt ez az ünnep más, mint a korábbiak, de éppen ez ébreszthet rá minket az értékek, a hagyományok és az egészséges élet erejére. Orbán Viktor átadta az Összetartozás emlékhelyét a budapesti Kossuth térnél.

Sziklára építette országát és életét Szent István, ez a szikla pedig maga Krisztus - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a budapesti Szent István-bazilikában tartott ünnepi szentmisén. Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, az ünnepi szentmise szónoka arról beszélt: áldást adni csak az tud, aki bizalmas kapcsolatban van Istennel. A bazilika előtti szentmisét idén a koronavírus-fertőzés elleni hatósági korlátozások miatt a bazilikában tartották, és azon csak meghívottak vehettek részt. A szertartáson jelen volt Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök.

Szemerédi Endre kapta az idei Magyar Szent István-rend kitüntetést. Az Abel- és Széchenyi-díjas matematikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának a Sándor-palotában, adta át az elismerést az államfő - Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök - jelenlétében. A matematikus kombinatorikai, számelméleti kutatásaival és eredményeivel szerzett nemzetközi tudományos elismertséget.

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítő-anyaga - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (települési térkép ITT). A koronavírussal foglalkozó kormányzati portál arra hívta fel a figyelmet: a fertőzőképes vírusrészecskék nincsenek jelen a szennyvízben, a mintavételezés során a vírus örökítő anyagának jelenlétét vizsgálják. Magyarországon a legutóbbi adatok szerint újabb 44 embernél mutatták ki az új koronavírust, az aktív fertőzöttek száma 759-re nőtt. A halálos áldozatok száma változatlanul 609. A járvány kezdete óta 5.046 embernél igazolták a fertőzést, 3.678-an meggyógyultak.

Fehéroroszországban büntetőjogi eljárást indítottak a hatóságok az ellenzéki koordinációs tanács ellen. A főügyészség szerint a testület a hatalom illegális megszerzésére törekszik, és létrehozása nemzetbiztonsági fenyegetést jelent. A tanács visszautasította a vádakat, és közölte: erőfeszítései békések és jogszerűek. A kedden létrehozott koordinációs tanács célja, hogy tárgyalásos úton megegyezzen a kormánnyal a hatalom átadásáról. Tagjai között van Szvjatlana Cihanouszkaja,Litvániába menekült ellenzéki elnökjelölt.

Lélegeztetőgépen van Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető egy omszki kórházban, miután eszméletlen állapotban, mérgezés gyanúja miatt vitték az intézménybe. Szóvivője a szeptember 13-án esedékes regionális és parlamenti pótválasztásokkal hozta összefüggésbe a feltételezett mérgezést. Sajtójelentések szerint a politikus az elmúlt napokban Novoszibirszkben tartózkodott, ahol feltehetően anyagot gyűjtött egy újabb leleplezéshez. A Kreml azt közölte: kész nyomozást indítani, ha kiderül, hogy valóban mérgezés történt.

Szándéknyilatkozatot írtak alá az egységes felvidéki magyar érdekképviselet létrehozásáról a Magyar Közösség Pártja, a Híd párt és az Összefogás mozgalom vezetői Révkomáromban. Az új egyesített magyar párt létrehozásáról két héttel korábban született meg a megegyezés a három politikai csoportosulás között. Ennek alapján egy, de sokszínű politikai nézeteket magában foglaló pártként vesznek részt a következő választásokon.

Romániában alkotmánybírósági normakontrollt kér a kormány az ellenzéki szociáldemokraták által beterjesztett bizalmatlansági indítvány ellen. Ludovic Orban miniszterelnök szerint az indítvány azért alkotmányellenes, mert rendkívüli parlamenti ülésszak keretében nem lehet indítványt beterjeszteni. Az indítvány szerint a szociáldemokraták főleg a járványhelyzet kezelése miatt váltanák le a kormányt.

Távozik posztjáról a lengyel külügyminiszter. Jacek Czaputowicz már benyújtotta lemondását a miniszterelnöknek. A távozó tárcavezető már korábban jelezte: a júliusi elnökválasztás utáni időszak alkalmas lesz a lengyel diplomácia megújítására. Korábban Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság elnöke azt mondta, hogy szeptemberben vagy legkésőbb október elején várható mélyrehatóbb változás a kormányban.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018