eur:
393.81
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Eljárást indított a fehérorosz hatóság az ellenzéki koordinációs tanács ellen

A fehérorosz hatóságok csütörtökön büntetőjogi eljárást indítottak egy új ellenzéki testület, a koordinációs tanács ellen a hatalom megszerzésére tett illegális kísérlet vádjával.

A kedden létrehozott koordinációs tanács célja, hogy tárgyalásos úton megegyezzen a kormánnyal a hatalom átadásáról. Több tucat tagja között értelmiségiek és politikusok is megtalálhatók, például Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába menekült ellenzéki elnökjelölt.

A fehérorosz főügyészség szerint a testület a hatalom megszerzésére törekszik, és létrehozása nemzetbiztonsági fenyegetést jelent - közölte a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. Az ügyben nem neveztek meg egyéni gyanúsítottakat.

A tanács közleményében alaptalannak nevezte és visszautasította a vádakat, és leszögezte: erőfeszítései békések és jogszerűek.

Fehéroroszország posztszovjet történetének legjelentősebb politikai válságát éli, másfél hete folyamatosak a tízezreket vonzó megmozdulások. A tüntetők szerint Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta az augusztus 9-én tartott elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta. A 65 éves Lukasenka 1994 óta irányítja Fehéroroszországot, és sorozatban hatodik mandátumát nyerte el.

Csütörtökön kissé csökkent a tiltakozások lendülete, miután az államfő szerdán bejelentette: utasította a rendőrséget, hogy tisztítsa meg az utcákat a tüntetőktől. Hétvégére azonban újra nagy tömegeket várnak az utcákra.

Eközben Saulius Skvernelis litván miniszterelnök csütörtökön vilniusi hivatalában fogadta Cihanouszkaját. A kormányfő biztosította az ellenzéki elnökjelöltet, hogy kormánya Lengyelországgal, Lettországgal és Észtországgal együtt mindent megtesz annak érdekében, hogy szabad és tisztességes választásokra kerüljön sor Fehéroroszországban.

A találkozót követően Moszkva jelezte: a fehérorosz belügyekbe való beavatkozásként tekint a külföldi tisztségviselők és a fehérorosz ellenzék tagjai közötti kapcsolatfelvételekre.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×