eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Eljárást indított a fehérorosz hatóság az ellenzéki koordinációs tanács ellen

A fehérorosz hatóságok csütörtökön büntetőjogi eljárást indítottak egy új ellenzéki testület, a koordinációs tanács ellen a hatalom megszerzésére tett illegális kísérlet vádjával.

A kedden létrehozott koordinációs tanács célja, hogy tárgyalásos úton megegyezzen a kormánnyal a hatalom átadásáról. Több tucat tagja között értelmiségiek és politikusok is megtalálhatók, például Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába menekült ellenzéki elnökjelölt.

A fehérorosz főügyészség szerint a testület a hatalom megszerzésére törekszik, és létrehozása nemzetbiztonsági fenyegetést jelent - közölte a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. Az ügyben nem neveztek meg egyéni gyanúsítottakat.

A tanács közleményében alaptalannak nevezte és visszautasította a vádakat, és leszögezte: erőfeszítései békések és jogszerűek.

Fehéroroszország posztszovjet történetének legjelentősebb politikai válságát éli, másfél hete folyamatosak a tízezreket vonzó megmozdulások. A tüntetők szerint Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta az augusztus 9-én tartott elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta. A 65 éves Lukasenka 1994 óta irányítja Fehéroroszországot, és sorozatban hatodik mandátumát nyerte el.

Csütörtökön kissé csökkent a tiltakozások lendülete, miután az államfő szerdán bejelentette: utasította a rendőrséget, hogy tisztítsa meg az utcákat a tüntetőktől. Hétvégére azonban újra nagy tömegeket várnak az utcákra.

Eközben Saulius Skvernelis litván miniszterelnök csütörtökön vilniusi hivatalában fogadta Cihanouszkaját. A kormányfő biztosította az ellenzéki elnökjelöltet, hogy kormánya Lengyelországgal, Lettországgal és Észtországgal együtt mindent megtesz annak érdekében, hogy szabad és tisztességes választásokra kerüljön sor Fehéroroszországban.

A találkozót követően Moszkva jelezte: a fehérorosz belügyekbe való beavatkozásként tekint a külföldi tisztségviselők és a fehérorosz ellenzék tagjai közötti kapcsolatfelvételekre.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×