eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Magyarország nemzeti lobogója az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából tartott díszünnepségen és tisztavatáson az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren 2020. augusztus 20-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

A rendhagyó augusztus 20-a legfontosabb, legérdekesebb eseményei

A magyar zászló felvonásával és a tisztavatással kezdődött a nap, ám számos klasszikus programelemre, így például a Szent Jobb-körmenetre sem kerülhetett sor idén. Nem maradtunk azonban fontos és érdekes események nélkül.

2020.08.21. 00:27

Nemzeti színekbe öltözött a Lánchíd

Budapest, 2020. augusztus 20.
A nemzeti színnel kivilágított Lánchíd az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepén 2020. augusztus 20-án.
MTI/Mónus Márton
A nemzeti színnel kivilágított Lánchíd az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepén 2020. augusztus 20-án. MTI/Mónus Márton

2020.08.20. 21:56

Kövér László: hazánk érdeke az építő egyensúly kialakulása a világban

A nagyhatalmi érdekek ütközőzónájában található Magyarország érdeke, hogy egyfajta békés, nyugodt, építő egyensúly alakuljon ki a világban - mondta az Országgyűlés elnöke csütörtökön, a HírTV Magyarország élőben című műsorában.

Kövér László az államalapítás ünnepére emlékezve kifejtette, a keresztény magyar állam is egy a maihoz hasonló ütközőzónában született, amikor még azt is el kellett dönteni, hogy a keleti, vagy a nyugati kereszténységhez csatlakozzon. "Tehát már ott helyben, az origó pontban ott volt a dilemma, amit azóta is tulajdonképpen megoldhatatlanul cipelünk magunkkal" - mondta, majd hozzátette, Magyarországnak azért is törekednie kell a világ egyensúlyára, mert ha az megbillen, "akkor óhatatlanul a régióban alakul ki az első tűzfészek".

Kövér László elmondta, Magyarország felelőssége, hogy "olyan kellő erőt gyűjtsön magába és maga köré, amely szereplővé teszi ebben a játékban", mert volt idő, amikor egyáltalán nem osztottak neki lapot. Volt azonban olyan is - például Szent István, Hunyadi Mátyás, Bethlen Gábor, illetve 1848-49 idején -, amikor meghatározó erővel tudott befolyást gyakorolni az őt érintő politikai folyamatokra - tette hozzá.

2020.08.20. 20:43

Piknikkoncert

Budapest, 2020. augusztus 20.
A MÁV Szimfonikus Zenekar piknikkoncertje a budapesti Millenáris Parkban 2020. augusztus 20-án, az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepén.
MTI/MTI Fotószerkesztőség/Mónus Márton
A MÁV Szimfonikus Zenekar piknikkoncertje a budapesti Millenáris Parkban 2020. augusztus 20-án, az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepén. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Mónus Márton

2020.08.20. 19:36

Erdő Péter: Szent István király sziklára építette országát és életét

A hagyományosan a bazilika előtti téren, több tízezer zarándok részvételével megtartott szentmisét idén a bazilikában tartották, és azon csak meghívottak vehettek részt.

2020.08.20. 17:05

Elkezdődött az ünnepi szentimse a Szent István-bazilikában

Csak meghívottak vehetnek részt rajta, többek között Orbán Viktor miniszterelnök és családja is jelen van. A misét a Duna tévé közvetíti.

2020.08.20. 16:57

Szent István-szobrot avattak

Debrecen, 2020. augusztus 20.
Pósán László (b) és Tasó László (j2), a térség fideszes országgyűlési képviselői, Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester (b2), Szanyi Borbála szobrászművész (b3), Puskás István (Fidesz-KDNP) alpolgármester (j3) és Rácz Róbert, Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott (j) Szent István szobrának felavatásán a debreceni Dósa nádor téren az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepén, 2020. augusztus 20-án.
MTI/Czeglédi Zsolt
Pósán László (b) és Tasó László (j2), a térség fideszes országgyűlési képviselői, Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester (b2), Szanyi Borbála szobrászművész (b3), Puskás István (Fidesz-KDNP) alpolgármester (j3) és Rácz Róbert, Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott (j) Szent István szobrának felavatásán a debreceni Dósa nádor téren az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepén, 2020. augusztus 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt

2020.08.20. 16:55

Mától látogatható a Millenáris melletti Széllkapu park - galéria

A mélygarázs fölé épült új közösségi tér Buda egyik legnagyobb forgalmú részén, a Margit körúton, az egykori Ganz gyár területén valósult meg.

2020.08.20. 16:31

Soltész Miklós: a pusztító folyamatokat csak összefogással lehet megállítani

A napjainkban pusztító folyamatokat csak összefogással tudjuk megállítani, mivel egyes gazdag országokban élő emberek elégedetlen, igénytelen népcsoportjai féktelen önzésükben pusztítanak, és nem tartják tiszteletben még az életet sem - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Soltész Miklós a budakalászi Szent Imre közösségi ház átadásán arról beszélt, hogy Szent István király példája ma is kötelezi a magyarokat, meg kell védeniük örökségét, és vissza kell verniük az országuk, értékeik és kereszténységünk elleni támadásokat. Hozzátette, hogy Magyarország kormánya ezért is támogatja a közösségi épületek megújítását, építését. Ezért támogatták 130 millió forinttal a Szent Imre közösségi ház megvalósítását annak a közösségnek, amely méltó utódja azoknak a bátraknak, akik a legnagyobb magyarországi keresztényüldözés közepette - 1963-1965-re elkészült - templomot mertek építeni Szent István tiszteletére.

2020.08.20. 16:19

Megkezdődött a hagyományos hortobágyi hídi vásár

A kilenclyukú híd lábánál a korábbiakhoz hasonló területen, de a járványhelyzetre tekintettel kevesebben árusíthatják portékáikat a négynapos országos kirakodóvásárban - közölte a vásárt rendező Hortobágyi Délibáb Nonprofit Kft. ügyvezetője. A mintegy 35 ezer négyzetméteres területen kevesebb árust fogadnak: mintegy 160 árusító helyet alakítottak ki, további száz jelentkezőt azonban a járványhelyzet miatt nem tudtak fogadni.

A tulajdonos önkormányzattal egyeztetve lemondták a kulturális programokat és teljesen átszervezték a vásártér kiosztását, különös figyelemmel a védekezésre, a biztonsági távolság betartására, és ehhez megfelelő számú kiszolgáló személyzetet biztosítására.

2020.08.20. 16:12

Életre kelt az Aranyvonat ereklyeszállító kocsija - galéria

Az egykori Aranyvonat újraépített Szent Jobb-ereklyeszállító kocsija látható a Vasúttörténeti Parkban.

2020.08.20. 15:19

Varga Mihály: István király veszélyes helyzetben is a nemzet önállósága mellett döntött

Magyarország ezért nem tagozódott be a német fejedelemségek közé, hanem független államként jött létre - mondta a pénzügyminiszter csütörtökön Karcagon.

2020.08.20. 13:39

Szemerédi Endre matematikus kapta a Szent István-rend kitüntetést

A szorgalom, a teljesítmény, a hit és a válaszok elszánt keresésének szerepét emelte ki ünnepi beszédében a köztársasági elnök csütörtökön a Sándor-palotában, amikor - Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök jelenlétében - átadta az idei Magyar Szent István-rend kitüntetést Szemerédi Endre Abel- és Széchenyi-díjas matematikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának.

2020.08.20. 13:22

Veres András: Szent István nem stratégiai okból választotta a kereszténységet

A mai kor embere hajlamos Istvánt nagy stratégának látni - fejtette ki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.

2020.08.20. 12:56

Erdő Péter: nem kaptuk teljesen hatalmunkba a mindenséget

"Egyénileg és közösségként is hivatásunk van", amelyet "be kell töltenünk" - fogalmazott Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Kossuth rádióban csütörtökön.

2020.08.20. 12:20

Hagyomány és innováció is díjat ért a Pékszövetség idei kenyérversenyén

Idén egy hajdúsági házikenyér lett a Szent István-napi kenyér – jelentette be Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

2020.08.20. 12:06

Semjén Zsolt: az állam transzcendens célja a magyar nemzet megmaradása és életminőségének javítása

A miniszterelnök-helyettes csütörtökön, az államalapítás ünnepe alkalmából tartott kitüntetésátadón beszélt Budapesten, a Karmelita kolostorban. A rendezvényen a március 15. alkalmából Áder János köztársasági elnök által adományozott elismeréseket adták át 35 kitüntetettnek.

2020.08.20. 11:49

Ilyen lett a most átadott Összetartozás emlékhely - fotók

Az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepén, 2020. augusztus 20-án szentelték fel és adták át az Összetartozás emlékhelyet.

2020.08.20. 09:35

Orbán Viktor: az élet kötelesség, ez legyen az iránytű

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mondott az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából tartott díszünnepségen és tisztavatáson az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren. Átadta az Összetartozás emlékhelyét is és egy új 100 éves időszakot hirdetett.

2020.08.20. 09:00

Felvonták a nemzeti lobogót a Parlamentnél, elhangzottak a beszédek

Katonai tiszteletadás mellett, Áder János államfő, Orbán Viktor kormányfő és Kövér László házelnök jelenlétében felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az augusztus 20-ai állami ünnepen csütörtök reggel Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. (A teljes beszédek a cikk kék címére kattintva olvashatók!)

Budapest, 2020. augusztus 20.
Katonai tiszteletadás mellett, a közjogi méltóságok jelenlétében felvonják Magyarország nemzeti lobogóját az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából tartott díszünnepségen és tisztavatáson az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren 2020. augusztus 20-án.
MTI/Koszticsák Szilárd
Katonai tiszteletadás mellett, a közjogi méltóságok jelenlétében felvonják Magyarország nemzeti lobogóját az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából tartott díszünnepségen és tisztavatáson az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren 2020. augusztus 20-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Áder János: megpróbáltatások idején is gyarapítani kell az "örök Magyarországot"

"Nehéz hónapok előtt állunk, de bármilyen megpróbáltatások várnak is ránk, gyarapítanunk, építenünk, szolgálnunk kell az örök Magyarországot" - hangoztatta a köztársasági elnök csütörtökön az Országház előtt tartott augusztus 20-ai díszünnepségen és tisztavatáson.

Áder János beszédében aláhúzta, ez az ünnep más, mint a korábban megszokott augusztus 20-ák, mert "tele vagyunk aggodalommal, bizonytalansággal". "Csakúgy, mint az idei húsvétunk, a mai nap is mindannyiunktól önfegyelmet igénylő, korlátok közé szorított ünnep" - mondta.

Az államfő szerint "egy ilyen, a megszokott ékességeitől megfosztott ünnep ébreszthet rá minket, hogy a Szent István alkotta örök Magyarország hogyan épült és - a nehézségek ellenére - miként épül ma is".

Ilyenkor a korábbinál is láthatóbbá válik mindazok munkája, akik a közjót szolgálják: az orvosok, ápolók, gondozók kitartása; a tanárok, oktatók, nevelők türelme; a katonák, a rend és a határ őreinek fegyelme - hangsúlyozta. "Mire mentünk volna nélkülük az elmúlt hónapokban?" - tette fel a kérdést Áder János, hozzáfűzve, "csak az ő segítségükkel lehettünk úrrá félelmeinken, tanulhattunk türelmet és gyűjthettünk erőt a folytatáshoz".

Benkő Tibor: készen kell állni a szabadság megvédésére

A történelem már sokszor bebizonyította, hogy a szabadság az egyik legfontosabb, legértékesebb kincse az emberiségnek - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter az augusztus 20-ai katonai tisztavatáson tartott köszöntőjében csütörtökön Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

Benkő Tibor hozzátette: a Magyar Honvédségnek és a magyar katonáknak mindig készen kell állniuk e szabadság megvédésére. "Erre akkor lehetünk képesek, ha erős Magyar Honvédséget építünk" korszerű haditechnikai eszközökkel, jól felkészült katonákkal és vezetésükre alkalmas honvédtisztekkel - mondta a miniszter. Megjegyezte, elsődleges feladat követni az elődök példáját, akik értéket teremtettek Magyarország és a magyar emberek számára.

A miniszter felidézte: a katonák arra tesznek esküt, hogy Magyarország, a magyar emberek érdekeit, hazájukat, szeretteiket, bármilyen körülmények között, ha kell, életük feláldozásával is megvédik. Ezzel az ember saját életét hazája, nemzete szolgálatába állítja - tette hozzá.

Idén a Kossuth Lajos téren 79-en tették le katonai esküjüket

Benkő Tibor hozzájuk szólva kiemelte: olyan időszakban kezdhetik meg szolgálatukat, amelyre méltán lehetnek büszkék. Megjegyezte azt is, hogy a kormány biztos, kiszámítható, elismert életpályát teremtett számukra.

Hogy mennyire lesznek sikeresek és eredményesek, az csak "önökön múlik". Ezért folyamatosan tanuljanak, képezzék magukat, akarjanak mindig a legjobbak közé tartozni! Mutassanak példát a katonáiknak és a társadalom minden tagjának - mondta a miniszter.

A honvédtisztjelöltek - folytatva a 2011-ben újraindított ludovikás hagyományt - fogadalmukat kardrántással, "a hazáért mindhalálig!" felkiáltással erősítették meg.

Az avatás végén egy magyar zászlót húzó katonai helikopter, valamint egy-egy - helikopterekből és vadászgépekből álló - kötelék húzott át a Kossuth tér felett.

Budapest, 2020. augusztus 20.
Katonai helikopter repül Magyarország nemzeti lobogójával az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából tartott díszünnepségen és tisztavatáson az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren 2020. augusztus 20-án.
MTI/Koszticsák Szilárd
Katonai helikopter repül Magyarország nemzeti lobogójával az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából tartott díszünnepségen és tisztavatáson az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren 2020. augusztus 20-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×