eur:
394.91
usd:
363.19
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Magyarország nemzeti lobogója az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából tartott díszünnepségen és tisztavatáson az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren 2020. augusztus 20-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

A rendhagyó augusztus 20-a legfontosabb, legérdekesebb eseményei

A magyar zászló felvonásával és a tisztavatással kezdődött a nap, ám számos klasszikus programelemre, így például a Szent Jobb-körmenetre sem kerülhetett sor idén. Nem maradtunk azonban fontos és érdekes események nélkül.

2020.08.21. 00:27

Nemzeti színekbe öltözött a Lánchíd

Budapest, 2020. augusztus 20.
A nemzeti színnel kivilágított Lánchíd az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepén 2020. augusztus 20-án.
MTI/Mónus Márton
A nemzeti színnel kivilágított Lánchíd az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepén 2020. augusztus 20-án. MTI/Mónus Márton

2020.08.20. 21:56

Kövér László: hazánk érdeke az építő egyensúly kialakulása a világban

A nagyhatalmi érdekek ütközőzónájában található Magyarország érdeke, hogy egyfajta békés, nyugodt, építő egyensúly alakuljon ki a világban - mondta az Országgyűlés elnöke csütörtökön, a HírTV Magyarország élőben című műsorában.

Kövér László az államalapítás ünnepére emlékezve kifejtette, a keresztény magyar állam is egy a maihoz hasonló ütközőzónában született, amikor még azt is el kellett dönteni, hogy a keleti, vagy a nyugati kereszténységhez csatlakozzon. "Tehát már ott helyben, az origó pontban ott volt a dilemma, amit azóta is tulajdonképpen megoldhatatlanul cipelünk magunkkal" - mondta, majd hozzátette, Magyarországnak azért is törekednie kell a világ egyensúlyára, mert ha az megbillen, "akkor óhatatlanul a régióban alakul ki az első tűzfészek".

Kövér László elmondta, Magyarország felelőssége, hogy "olyan kellő erőt gyűjtsön magába és maga köré, amely szereplővé teszi ebben a játékban", mert volt idő, amikor egyáltalán nem osztottak neki lapot. Volt azonban olyan is - például Szent István, Hunyadi Mátyás, Bethlen Gábor, illetve 1848-49 idején -, amikor meghatározó erővel tudott befolyást gyakorolni az őt érintő politikai folyamatokra - tette hozzá.

2020.08.20. 20:43

Piknikkoncert

Budapest, 2020. augusztus 20.
A MÁV Szimfonikus Zenekar piknikkoncertje a budapesti Millenáris Parkban 2020. augusztus 20-án, az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepén.
MTI/MTI Fotószerkesztőség/Mónus Márton
A MÁV Szimfonikus Zenekar piknikkoncertje a budapesti Millenáris Parkban 2020. augusztus 20-án, az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepén. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Mónus Márton

2020.08.20. 19:36

Erdő Péter: Szent István király sziklára építette országát és életét

A hagyományosan a bazilika előtti téren, több tízezer zarándok részvételével megtartott szentmisét idén a bazilikában tartották, és azon csak meghívottak vehettek részt.

2020.08.20. 17:05

Elkezdődött az ünnepi szentimse a Szent István-bazilikában

Csak meghívottak vehetnek részt rajta, többek között Orbán Viktor miniszterelnök és családja is jelen van. A misét a Duna tévé közvetíti.

2020.08.20. 16:57

Szent István-szobrot avattak

Debrecen, 2020. augusztus 20.
Pósán László (b) és Tasó László (j2), a térség fideszes országgyűlési képviselői, Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester (b2), Szanyi Borbála szobrászművész (b3), Puskás István (Fidesz-KDNP) alpolgármester (j3) és Rácz Róbert, Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott (j) Szent István szobrának felavatásán a debreceni Dósa nádor téren az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepén, 2020. augusztus 20-án.
MTI/Czeglédi Zsolt
Pósán László (b) és Tasó László (j2), a térség fideszes országgyűlési képviselői, Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester (b2), Szanyi Borbála szobrászművész (b3), Puskás István (Fidesz-KDNP) alpolgármester (j3) és Rácz Róbert, Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott (j) Szent István szobrának felavatásán a debreceni Dósa nádor téren az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepén, 2020. augusztus 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt

2020.08.20. 16:55

Mától látogatható a Millenáris melletti Széllkapu park - galéria

A mélygarázs fölé épült új közösségi tér Buda egyik legnagyobb forgalmú részén, a Margit körúton, az egykori Ganz gyár területén valósult meg.

2020.08.20. 16:31

Soltész Miklós: a pusztító folyamatokat csak összefogással lehet megállítani

A napjainkban pusztító folyamatokat csak összefogással tudjuk megállítani, mivel egyes gazdag országokban élő emberek elégedetlen, igénytelen népcsoportjai féktelen önzésükben pusztítanak, és nem tartják tiszteletben még az életet sem - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Soltész Miklós a budakalászi Szent Imre közösségi ház átadásán arról beszélt, hogy Szent István király példája ma is kötelezi a magyarokat, meg kell védeniük örökségét, és vissza kell verniük az országuk, értékeik és kereszténységünk elleni támadásokat. Hozzátette, hogy Magyarország kormánya ezért is támogatja a közösségi épületek megújítását, építését. Ezért támogatták 130 millió forinttal a Szent Imre közösségi ház megvalósítását annak a közösségnek, amely méltó utódja azoknak a bátraknak, akik a legnagyobb magyarországi keresztényüldözés közepette - 1963-1965-re elkészült - templomot mertek építeni Szent István tiszteletére.

2020.08.20. 16:19

Megkezdődött a hagyományos hortobágyi hídi vásár

A kilenclyukú híd lábánál a korábbiakhoz hasonló területen, de a járványhelyzetre tekintettel kevesebben árusíthatják portékáikat a négynapos országos kirakodóvásárban - közölte a vásárt rendező Hortobágyi Délibáb Nonprofit Kft. ügyvezetője. A mintegy 35 ezer négyzetméteres területen kevesebb árust fogadnak: mintegy 160 árusító helyet alakítottak ki, további száz jelentkezőt azonban a járványhelyzet miatt nem tudtak fogadni.

A tulajdonos önkormányzattal egyeztetve lemondták a kulturális programokat és teljesen átszervezték a vásártér kiosztását, különös figyelemmel a védekezésre, a biztonsági távolság betartására, és ehhez megfelelő számú kiszolgáló személyzetet biztosítására.

2020.08.20. 16:12

Életre kelt az Aranyvonat ereklyeszállító kocsija - galéria

Az egykori Aranyvonat újraépített Szent Jobb-ereklyeszállító kocsija látható a Vasúttörténeti Parkban.

2020.08.20. 15:19

Varga Mihály: István király veszélyes helyzetben is a nemzet önállósága mellett döntött

Magyarország ezért nem tagozódott be a német fejedelemségek közé, hanem független államként jött létre - mondta a pénzügyminiszter csütörtökön Karcagon.

2020.08.20. 13:39

Szemerédi Endre matematikus kapta a Szent István-rend kitüntetést

A szorgalom, a teljesítmény, a hit és a válaszok elszánt keresésének szerepét emelte ki ünnepi beszédében a köztársasági elnök csütörtökön a Sándor-palotában, amikor - Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök jelenlétében - átadta az idei Magyar Szent István-rend kitüntetést Szemerédi Endre Abel- és Széchenyi-díjas matematikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának.

2020.08.20. 13:22

Veres András: Szent István nem stratégiai okból választotta a kereszténységet

A mai kor embere hajlamos Istvánt nagy stratégának látni - fejtette ki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.

2020.08.20. 12:56

Erdő Péter: nem kaptuk teljesen hatalmunkba a mindenséget

"Egyénileg és közösségként is hivatásunk van", amelyet "be kell töltenünk" - fogalmazott Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Kossuth rádióban csütörtökön.

2020.08.20. 12:20

Hagyomány és innováció is díjat ért a Pékszövetség idei kenyérversenyén

Idén egy hajdúsági házikenyér lett a Szent István-napi kenyér – jelentette be Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

2020.08.20. 12:06

Semjén Zsolt: az állam transzcendens célja a magyar nemzet megmaradása és életminőségének javítása

A miniszterelnök-helyettes csütörtökön, az államalapítás ünnepe alkalmából tartott kitüntetésátadón beszélt Budapesten, a Karmelita kolostorban. A rendezvényen a március 15. alkalmából Áder János köztársasági elnök által adományozott elismeréseket adták át 35 kitüntetettnek.

2020.08.20. 11:49

Ilyen lett a most átadott Összetartozás emlékhely - fotók

Az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepén, 2020. augusztus 20-án szentelték fel és adták át az Összetartozás emlékhelyet.

2020.08.20. 09:35

Orbán Viktor: az élet kötelesség, ez legyen az iránytű

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mondott az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából tartott díszünnepségen és tisztavatáson az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren. Átadta az Összetartozás emlékhelyét is és egy új 100 éves időszakot hirdetett.

2020.08.20. 09:00

Felvonták a nemzeti lobogót a Parlamentnél, elhangzottak a beszédek

Katonai tiszteletadás mellett, Áder János államfő, Orbán Viktor kormányfő és Kövér László házelnök jelenlétében felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az augusztus 20-ai állami ünnepen csütörtök reggel Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. (A teljes beszédek a cikk kék címére kattintva olvashatók!)

Budapest, 2020. augusztus 20.
Katonai tiszteletadás mellett, a közjogi méltóságok jelenlétében felvonják Magyarország nemzeti lobogóját az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából tartott díszünnepségen és tisztavatáson az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren 2020. augusztus 20-án.
MTI/Koszticsák Szilárd
Katonai tiszteletadás mellett, a közjogi méltóságok jelenlétében felvonják Magyarország nemzeti lobogóját az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából tartott díszünnepségen és tisztavatáson az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren 2020. augusztus 20-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Áder János: megpróbáltatások idején is gyarapítani kell az "örök Magyarországot"

"Nehéz hónapok előtt állunk, de bármilyen megpróbáltatások várnak is ránk, gyarapítanunk, építenünk, szolgálnunk kell az örök Magyarországot" - hangoztatta a köztársasági elnök csütörtökön az Országház előtt tartott augusztus 20-ai díszünnepségen és tisztavatáson.

Áder János beszédében aláhúzta, ez az ünnep más, mint a korábban megszokott augusztus 20-ák, mert "tele vagyunk aggodalommal, bizonytalansággal". "Csakúgy, mint az idei húsvétunk, a mai nap is mindannyiunktól önfegyelmet igénylő, korlátok közé szorított ünnep" - mondta.

Az államfő szerint "egy ilyen, a megszokott ékességeitől megfosztott ünnep ébreszthet rá minket, hogy a Szent István alkotta örök Magyarország hogyan épült és - a nehézségek ellenére - miként épül ma is".

Ilyenkor a korábbinál is láthatóbbá válik mindazok munkája, akik a közjót szolgálják: az orvosok, ápolók, gondozók kitartása; a tanárok, oktatók, nevelők türelme; a katonák, a rend és a határ őreinek fegyelme - hangsúlyozta. "Mire mentünk volna nélkülük az elmúlt hónapokban?" - tette fel a kérdést Áder János, hozzáfűzve, "csak az ő segítségükkel lehettünk úrrá félelmeinken, tanulhattunk türelmet és gyűjthettünk erőt a folytatáshoz".

Benkő Tibor: készen kell állni a szabadság megvédésére

A történelem már sokszor bebizonyította, hogy a szabadság az egyik legfontosabb, legértékesebb kincse az emberiségnek - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter az augusztus 20-ai katonai tisztavatáson tartott köszöntőjében csütörtökön Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

Benkő Tibor hozzátette: a Magyar Honvédségnek és a magyar katonáknak mindig készen kell állniuk e szabadság megvédésére. "Erre akkor lehetünk képesek, ha erős Magyar Honvédséget építünk" korszerű haditechnikai eszközökkel, jól felkészült katonákkal és vezetésükre alkalmas honvédtisztekkel - mondta a miniszter. Megjegyezte, elsődleges feladat követni az elődök példáját, akik értéket teremtettek Magyarország és a magyar emberek számára.

A miniszter felidézte: a katonák arra tesznek esküt, hogy Magyarország, a magyar emberek érdekeit, hazájukat, szeretteiket, bármilyen körülmények között, ha kell, életük feláldozásával is megvédik. Ezzel az ember saját életét hazája, nemzete szolgálatába állítja - tette hozzá.

Idén a Kossuth Lajos téren 79-en tették le katonai esküjüket

Benkő Tibor hozzájuk szólva kiemelte: olyan időszakban kezdhetik meg szolgálatukat, amelyre méltán lehetnek büszkék. Megjegyezte azt is, hogy a kormány biztos, kiszámítható, elismert életpályát teremtett számukra.

Hogy mennyire lesznek sikeresek és eredményesek, az csak "önökön múlik". Ezért folyamatosan tanuljanak, képezzék magukat, akarjanak mindig a legjobbak közé tartozni! Mutassanak példát a katonáiknak és a társadalom minden tagjának - mondta a miniszter.

A honvédtisztjelöltek - folytatva a 2011-ben újraindított ludovikás hagyományt - fogadalmukat kardrántással, "a hazáért mindhalálig!" felkiáltással erősítették meg.

Az avatás végén egy magyar zászlót húzó katonai helikopter, valamint egy-egy - helikopterekből és vadászgépekből álló - kötelék húzott át a Kossuth tér felett.

Budapest, 2020. augusztus 20.
Katonai helikopter repül Magyarország nemzeti lobogójával az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából tartott díszünnepségen és tisztavatáson az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren 2020. augusztus 20-án.
MTI/Koszticsák Szilárd
Katonai helikopter repül Magyarország nemzeti lobogójával az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából tartott díszünnepségen és tisztavatáson az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren 2020. augusztus 20-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×