INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

erdő péter

szent istván-bazilika

augusztus 20.

államalapítás ünnepe

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a szentmise végén a Szent István-bazilika bejáratánál, a Szent Jobb-ereklyével áldást ad a templomban lévőkre és mindazokra, akik a televízión vagy a rádión követték a szentmisét az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepén 2020. augusztus 20-án. A szentmise után szokásos Szent Jobb-körmenet helyett a bazilikában a magyar nemzetért könyörgő liturgiát tartottak.

Erdő Péter: Szent István király sziklára építette országát és életét

Infostart / MTI

A hagyományosan a bazilika előtti téren, több tízezer zarándok részvételével megtartott szentmisét idén a koronavírus-fertőzés elleni hatósági korlátozások miatt a bazilikában tartották, és azon csak meghívottak vehettek részt. A szertartáson jelen volt Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök.

"Első szent királyunk sziklára építette országát és életét, ez a szikla pedig maga Krisztus" - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Szent István-nap alkalmából megtartott ünnepi szentmisén csütörtökön, a budapesti Szent István-bazilikában.

A bíboros a szertartás elején úgy fogalmazott: "amikor Szent István királyt ünnepeljük, nem csupán a múltra emlékezünk. Hálát adunk Istennek azért, hogy megmaradt István király népe és kérjük, hogy megújult erővel és reménnyel folytathassuk utunkat".

Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, az ünnepi szentmise szónoka arról beszélt: Szent István jobb keze, a Szent jobb "áldó kéz" szó szerint és szimbolikusan is.

Áldást adni csak az tud, aki bizalmas kapcsolatban van Istennel. A hit, az Istennel való élő kapcsolat teszi képessé a kezet, hogy bármit is tesz, az áldássá váljon - mondta.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018