eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: YouTube/Ujszo.com

Egyesített magyar párt alakul Szlovákiában

Szándéknyilatkozatot írtak alá az egységes felvidéki magyar érdekképviselet létrehozásáról a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd párt és az Összefogás mozgalom vezetői Révkomáromban csütörtökön.

Az új egyesített magyar párt létrehozásáról két héttel korábban született meg a megegyezés a három politikai csoportosulás között.

A révkomáromi Tiszti Pavilonban aláírt dokumentum a "Viribus Unitis/Egyesült Erővel - Komáromi nyilatkozat" nevet kapta. Annak aláírói egyebek mellett leszögezik: tudatosítják, hogy a felvidéki magyar közösség jövője, jogainak bővítése és az általuk lakott régiók fejlődése csak erős magyar érdekképviselettel és társadalmi összefogással biztosítható

Ennek alapján pedig kijelentik: "egy, de sokszínű politikai nézeteket magában foglaló pártként veszünk részt a soron következő választásokon." A dokumentumban hangsúlyozzák azt is, hogy a helyi magyarságra a "Szlovák Köztársaság államalkotó közösségeként, egyben a magyar nemzet részeként" tekintenek.

Forró Krisztián, az MKP elnöke, aki örömtelinek mondta, hogy a dokumentum aláírására Szent István ünnepén került sor, a szándéknyilatkozat aláírásának ünnepélyes aktusát követő sajtótájékoztatón az egység megteremtése irányába tett "következő fontos lépésnek" nevezte a nyilatkozatot, amely a három résztvevő párt felelősségteljességét mutatja. Forró Krisztián hangsúlyozta: az egységes politikai képviselet csak eszköz, mert a cél a felvidéki magyarok fejlődésének és gyarapodásának biztosítása.

Az egységes magyar párt voltaképpeni létrehozását megelőző technikai részletekről, illetve az ideológiai kérdésekről a három párt által jelölt szakértőkből álló két munkacsoport folytat majd egyeztetést. Ezzel kapcsolatban az MKP elnöke azt mondta: ezen az úton kompromisszumokat kell majd kötni, de kompromisszumok nélkül nincs egység. Hozzátette: az egység minden felvidéki magyar felelőssége, és ezért kéri a közösség minden tagját, hogy csatlakozzanak ehhez az elképzeléshez.

Solymos László, a Most-Híd elnöke az új párt megalakulásához vezető folyamatról azt mondta: nehéz út elején állnak. Rámutatott: az egység kialakítása során szükség lesz kompromisszumokra, de ez az út nem az eddigi értékek feladásáról szól, hiszen a szlovákiai magyar társadalomnak sokszínűsége adja erejét.

Mózes Szabolcs, az Összefogás mozgalom elnöke a nyilatkozatot nagyon komoly vállalásnak minősítette, és leszögezte: nem fogják engedni, hogy ez a próbálkozás sikertelen legyen.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×