eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Üres tanterem a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban a pedagógusok egész napos, országos sztrájkjának napján, 2016. április 20-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Vajda János

A PDSZ szerint betarthatatlanok az iskolai karanténelőírások

Nyolc oldalon hetven járványvédelmi szabály betartására kéri a kormány az oktatási intézményeket annak érdekében, hogy ősszel ne kelljen ismét digitális tanrendet bevezetni. Pedig az egyik tanárszervezet szerint arra lenne szükség, ők ugyanis úgy látják, hogy a hétfőn este kiadott protokoll betarthatatlan.

Megkapták az óvodák és az iskolák a kormány járványügyi intézkedési tervét. A protokollt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Belügyminisztérium, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, illetve az Oktatási Hivatal állította össze, és Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár írta alá. A 14 témakört és 70 pontot tartalmazó dokumentum (amelyet az Infostart is bemutatott) kitér a kézmosás, a távolságtartás és a maszkviselés szabályaira, a rendezvények megszervezésére, az étkeztetésre, a kollégiumi elhelyezésre, valamint részletes útmutatást ad az intézmények takarításához, fertőtlenítéséhez és szellőztetéséhez. Az ehhez szükséges anyagokat minden intézmény megkapja az Állami Egészségügyi Ellátóközponttól, a külföldről hazatérő kollégistákat pedig ingyen letesztelik - ígéri a kormány.

A protokoll értelmében az óvodába és az iskolába csak egészséges emberek mehetnek be. A tanévnyitó konferenciákat és a szülői értekezleteket lehetőség szerint online kell megtartani. A tanórákat és a különböző iskolai rendezvényeket úgy kell megszervezni, hogy a gyerekek tartsanak másfél méteres távolságot egymástól, vagy viseljenek maszkot. A testnevelés órákat például vigyék ki a szabadba - javasolja a minisztérium. Külföldi osztálykirándulást nem szabad szervezni, de a dokumentum arra utal, hogy még az itthoni programokat is érdemes megfontolni.

Ha fertőzöttet találnak egy iskolában, akkor az Operatív Törzs eldönti, hogy elrendeli-e a digitális oktatást az adott intézményben.

A kormány egyelőre úgy látja, hogy ezeknek a szabályoknak a betartásával a tanév az iskolákban kezdődhet meg. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is erről beszélt korábban, utalva arra, hogy alapvető különbség van az ország márciusi és a mostani egészségügyi felkészültsége között, ezért ha újra ugyanaz a helyzet előáll, nem biztos, hogy ugyanazokat az intézkedéseket hozzák meg.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elfogadhatatlannak és elégtelennek tartja az intézkedési tervet. Nem tesztelnek le mindenkit ingyen, de olyan szabályokat írnak elő az óvodáknak és az iskoláknak, amelyek betartására azoknak nincs pénzük, emberük, helyük és felszerelésük - szögezte le Fehér Tibor, a szakszervezet országos választmányának tagja.

Az InfoRádióban azt mondta, a nemzetközi szakszervezeti tapasztalatok azt mutatják, külföldön a kormányok igyekeztek tanulni a tapasztalatokból, de meglátásuk szerint ez itthon nem történt meg, nem szolgálja se a gyerekek, se a szülők, se a pedagógusok érdekét.

"Szeretnénk, ha nemcsak elvi, előírás-szerű segítséget nyújtana az oktatásirányítás, hanem a konkrét, financiális és tárgyi feltételeket is biztosítaná"

– emelte ki Fehér Tibor.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete felszólította a kormányt, hogy haladéktalan teremtse meg a digitális tanrendhez szükséges feltételeket, mert az érdekképviselet szerint ennyire rövid idő alatt és plusz forrás nélkül az intézményekben nem biztosítható a diákok és a tanárok egészségvédelme.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×