eur:
389.33
usd:
359.11
bux:
68095.19
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Védőmaszkos tanulók egy általános iskola tantermében az alsó-ausztriai Brunn am Gebirgében 2020. május 18-án. Az alsóbb osztályok tanulói, így az általános iskolások, a középiskolák alsóbb osztályaiban tanulók, valamint a speciális iskolák diákjai is intézményi keretek között folytatják a tanulást hétfőtől Ausztriában a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések enyhítésével.
Nyitókép: Védőmaszkos tanulók egy általános iskola tantermében az alsó-ausztriai Brunn am Gebirgében 2020. május 18-án. MTI/EPA/Christian Bruna

Horváth Péter: nem minden járványügyi elvárás tűnik megvalósíthatónak az iskolákban

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint gondban lesznek az iskolák a szeptemberi tanévkezdés után, ha a járványügyi protokollnak mindenben meg kívánnak felelni. Horváth Péter erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt.

Horváth Péter úgy véli, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által megfogalmazott levél egy nagyon fontos dokumentum, ami tisztázza, hogy mit kell az iskoláknak mindenképpen megtenniük, illetve jelzi azokat az esetleges lehetőségeket, amelyekkel elkerülhető, hogy nagy tömegek jelenjenek meg egyszerre az intézményekben.

A győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója jelezte, az említett dokumentumot ők az iskola honlapján közzétették, miután meglátása szerint az abban foglaltak nagyban érintik a diákokat és szülőket is, illetve szerda délelőtt a vezetőségük is összeült, tisztázandó a teendőket. Megjegyezte: amellett, hogy esetükben egy nagy méretű iskoláról van szó, kollégiummal is rendelkeznek. Átbeszélték többek között az évkezdést és teremhasználatot, illetve a fertőtlenítés kérdéskörét, amivel kapcsolatban

a takarítást végző személyzettel is egyeztetni kell

a következőkben.

Mindemellett pedig várják a fenntartó reagálását az eszközigénylésükkel kapcsolatban, amelyek nélkülözhetetlenek lesznek a tárca által leírt protokoll kötelező betartásához – fogalmazott Horváth Péter, aki szerint viszont

jó, hogy bekerült bizonyos pontoknál az „amennyiben lehetőség van rá” mondat,

mert nem mindent látnak egészen megvalósíthatónak.

Mint ismert, a levél kitér arra is, hogy „a fertőtlenítő nagytakarítás és a rendszeres fertőtlenítő takarítás elvégzéséhez szükséges tisztító- és fertőtlenítő szerek biztosítása a fenntartó feladata”. Ezek folytonos biztosításával kapcsolatban a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke úgy fogalmazott, gondok mindig lehetnek, de nyilván a fenntartónak alapvetően dolga megoldani ezt.

Horváth Péter nagyon hasznosnak tartaná, ha minden osztályterembe jutna olyan

kézfertőtlenítő, amely alá csak elég odanyújtani a kezet be- és kilépéskor,

azonban egyelőre nem tudható, hogy milyen eszközök lesznek biztosítva az iskolák számra. Reményei szerint azonban a mennyiséggel és a minőséggel nem lesz probléma.

Kiemelte továbbá, a régebbi iskolaépületek nincsenek túlzottan jó helyzetben; ha csak a mosdókra gondolunk, szűkek a bejárati ajtók, sok helyen pedig nincs kialakítva a mosdó mellett kulturált papírtörölköző-adagoló, tehát nagyon sok teendő vár az intézményekre is az igényleadással.

NAT: az iskolák bizonyítottak

Szerinte nem volt egyszerű átállni az iskoláknak ebben a helyzetben az új NAT-ra, de "számtalan helyzetben bizonyították már az iskolák, hogy nagyon sok mindent el tudnak végezni".

Az számára a legnagyobb negatívum, hogy az érintettek elbeszéltek egymás mellett, nem alakult ki párbeszéd, hogy a dolgok "a helyükre kerülhessenek".

Egyre rosszabb viszont szerinte a helyzet abban, hogy

hamarosan tömegessé válik a pedagógusok nyugdíjba vonulása,

és többen veszik igénybe, hogy 40 év után elmehetnek nyugdíjba, illetve 60 év fölött választhatják a részfoglalkoztatást, ami kieső tanítási órákat jelenthet az intézményekben. Ráadásul a felsőoktatásból sem érkezik elég tanárjelölt, akik közül aztán egyébként is sok a pályaelhagyó. "Látja az államtitkárság is", hogy a jelenlegi bérperspektíva nem elég vonzó - jelentette ki Horváth László.

A teljes beszélgetést alább meghallgathatja.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát
Aréna

Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát

Az Európai Parlament szerepéről, a választás tétjéről és az Európai Bizottság várható elnökéről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense és Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.31. péntek, 18:00
Dobrev Klára
a DK árnyék-miniszterelnöke, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője
Háromhetes mélypontjára esett a forint

Háromhetes mélypontjára esett a forint

Kedd délután óta gyakorlatilag megállás nélkül gyengült a forint a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben a 390-es szintet is megközelítette az árfolyam csütörtökön, majd a vártnál minimálisan jobb amerikai GDP-adat mellett is hirtelen erőre kapott és 389 alá bukott a jegyzés. A holnapi amerikai inflációs adat még a mai GDP-adatnál is fontosabb lesz, amely akár komolyabb kilengéseket is hozhat a forint piacára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×