eur:
393.89
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Szlovákiában így néz ki az iskolai intézkedési terv

A szlovák oktatásügyi tárca egyelőre nem tervezi az iskolák zárva tartását a koronavírus-járvány miatt, szeptember 2-án rendesen indul a tanév. Az óvodákban nem lesz kötelező, az általános iskolák alsó tagozatos diákjainak pedig ajánlott lesz a szájmaszk viselése. Az új tanévtől kezdve három biztonsági fázist fognak megkülönböztetni a szlovákiai iskolákban.

Branislav Gröhling szlovák oktatásügyi miniszter bejelentette, hogy az iskolák a koronavírus előtti formában kezdik meg az oktatást, az iskolalátogatás pedig kötelező lesz. Hozzátette, egyelőre nem merült fel az általános iskolabezárás lehetősége. A miniszter szerint ez a tanulóknak és a szülőknek is egyaránt nagyon nehéz lenne.

Az oktatási tárca kidolgozott egy útmutatót, amely a világjárvánnyal összefüggésben meghatározza az alapvető üzemeltetési feltételeket az óvodáktól az egyetemekig. Minden óvintézkedés a Szlovák Közegészségügyi Hivatal ajánlásaiból indul ki. A lényeg az iskolákban is az

„arcmaszk-távolság-kézfertőtlenítés”

hármas szabály betartása lesz. Az egyetemeknek azt javasolják, hogy csak szeptember 28-án kezdődjön a szemeszter.

A járványügyi helyzet kezelésére a minisztérium egy úgynevezett koronavírus-szemafort hozott létre. Zöld színnel jelölik a biztonságos fázist, ami azt jelenti, hogy az adott oktatási intézményben nincs fertőzött személy. A narancssárga fázis akkor lép életbe, ha egy tanuló vagy egy iskolai alkalmazott esetében fennáll az új típusú koronavírus-fertőzés gyanúja. Ha több diák, illetve pedagógus is elkapja a betegséget, életbe lép a vörös fázis.

Az útmutató szerint a vörös fázisban az általános iskolák 6.-9. évfolyamának tanulói visszatérnek a távoktatáshoz. Az 1.-5. évfolyamok tanulói ebben a fázisban is járhatnak iskolába, de legfeljebb 15 tagú csoportokban tanulhatnak. A gyermekek testhőmérsékletét csak a vörös fázisban ellenőrzik majd. Amennyiben egy diák testhője nem haladja meg a 37,2 fokot, részt vehet a tanórákon.

„Az óvodákban nem lesz kötelező, az alsó tagozatos diákoknak pedig ajánlott lesz a szájmaszk viselése. A felső tagozatosoknak, valamint a középiskolák diákjainak szeptember 15-ig kell kötelezően hordaniuk a szájmaszkot” – tájékoztatott Elena Prokopová, az egészségügyi tárca szakembere. A miniszter ugyanakkor felhívta a szülők figyelmét, hogy ha gyermekeiken a fertőzés jeleit észlelik, ne küldjék őket iskolába. A szülőktől

becsületbeli nyilatkozatot

fognak kérni arról, hogy a tanuló nem fertőzött. Ki kell majd tölteniük egy egészségügyi kérdőívet is, melyben fel kell tüntetni, hogy a gyermek augusztus 17. és 31. között járt-e külföldön, illetve részt vett-e valamilyen tömegrendezvényen.

A miniszter arról is beszélt, hogy minden tanintézményben ki kell jelölni egy úgynevezett karanténhelyiséget, ahová azokat a diákokat fogják elkülöníteni, akiknél a tanítás ideje alatt jelentkeztek a Covid-19 betegség tünetei. A tárca azt javasolja, hogy a tanulók közvetlenül az osztályokban étkezzenek. A tantermekben gyakran kell szellőztetni, a mosdókat szappannal és egyszer használatos papírkendőkkel kell felszerelni. A klímaberendezés és a ventilátor használata nem ajánlott. A megfelelő körülmények megteremtése többletkiadásokat jelent, a tárca ezért négymillió euróval támogatja az iskolákat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×