INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

telenor hipersuli

hipersuli

digitális oktatás

oktatás

Kelemen Péter, az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet 4. E osztályos tanulója az otthonából követi a távoktatásban tanító Ládiné Szabó Tünde pedagógus óráját 2020. március 23-án. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében országszerte a tanulók nem járnak iskolába, otthon tanulnak digitális tanrend szerint.

Koren Balázs: a tanítók csodát művelnek, de át kell menni a XXI. századba

InfoRádió

A digitáls oktatáshoz ad tanácsokat a szülőknek a Telenor Hipersuli programjának új, 12 részes videósorozata. A program szakmai vezetője, Koren Balázs matematikatanár az InfoRádiónak elmondta: bárhogyan is alakul ősszel a járvány és amiatt a tanév, az internetes tanítás tavaszi tapasztalatait a pedagógusok, a szülők és a diákok számára is érdemes összegezni.

A koronavírus-járványnak köszönhetően megtapasztalta mindenki, hogy lehetséges online módon, digitális eszközök segítségével tanítani, tanulni, de ez nem feltétlenül jó - vélekedett az InfoRádióban Koren Balázs matematikatanár, a Telenor Hipersuli programjának szakmai vezetője.

"Nagyon hirtelen történt, gyakorlatilag egy hétvégénk volt, hogy áttérjünk az online világba, miközben az átállás sokkal több időt igényelne. Tűzoltás történt. Ami most fontos, hogy

az összegyűlt tapasztalatokat helyesen felhasználva jó választ adjunk arra a kérdésre, hogy hol elengedhetetlen a személyes jelenlét"

- hangsúlyozta.

És rögtön példát is mond: alsó tagozatban nagyon sok mindent lehet távoktatásban csinálni, de semmi nem helyettesíti azt, amikor a tanítónéni betűket írni tanítja a gyerekeket; Koren Balázs maga bár nem tanító, van első osztályos gyermeke, így rálát, hogy a tanítók "csodát művelnek" a tanteremben.

A felsőoktatás teljesen más ügy, ott szerinte nagyon jól meg tud valósulni a táv-, illetve online oktatás, de vannak itt is olyan területek, ahol a személyesség nem helyettesíthető.

"Gondolok itt a különböző műhelyekre, gyakorlatokra, amelyek bizonyos szakokon adottak; nem lehet teljes egészében áthelyezni az oktatást az online térbe, de fontos kiegészítő lehet az internet" - összegzett.

A Telenor Hipersuli programon keresztül abban próbálják a tanárokat segíteni, hogy

miként illesszék be metodikájukba a XXI. századot,

a digitális módszereket és eszközöket:

  • alkalmazások, amelyek lerövidítik a táblára írást, rajzolást
  • online kvízek, amelyek játékossá teszik a tanórát (és differenciált számonkérést is lehetővé tesznek).

A szülők számára most egy 12 részes videósorozat jelent meg, amely tudatosabbá és biztonságosabbá teszi az online világban való tevékenykedést. (Például: eszközbeállítás, csevegőprogramok használata, álhírek, álprofilok elkerülése.)

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Kapcsolódó hang

Digitális oktatás tapasztalatai - Telenor Hipersuli
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018