INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 11. kedd
Tiborc, Zsuzsanna

parlament

országgyűlés

azonnali kérdés

napirend

kaleta gábor

koronavírus

kata

balaton

Képviselők a napirendről szavaznak az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. július 13-án.

Átfogó gyermekvédelmi javaslatcsomagot készít a kormány

Infostart / MTI

Nem csak a büntető törvénykönyvet szigorítaná a kormányzat a Kaleta-ügy miatt. A parlamentben a járvány, a vértesszőlősi baleset, a Balaton és a kata is szóba került.

A hétfői parlamenti ülés elején Kövér László házelnök megemlékezett a pénteken elhunyt Koncz Ferenc fideszes országgyűlési képviselőről.

Párbeszéd: mikor elég a kormánynak?

Szabó Tímea (Párbeszéd) feltette a kérdést: mikor érzi a kormány, hogy elég, mikor lesz elég pénze a "fideszes haveroknak", mikor nem akarnak fákat kivágni, erőszakkal elvenni sokak pihenőhelyét. Most az óbudai Hajógyári-szigeten akarnak fákat kivágni, az emberek pihenőhelyét tönkretenni, mert luxus lakóparkot terveznek oda - közölte.

Úgy vélte, a kormány sokszor nézte már madárnak az embereket, de most egyértelmű, hogy valójában lakóparkot akarnak ott építeni. Azonban ez a sziget a családoké, a pihenni vágyóké és nem Orbán Viktor "ingatlanspekulánsaié", ezért megvédik a Hajógyári-szigetet - jelentette ki.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy válaszolt, a kormánynak kiemelten fontos a környezetvédelem és a klímaváltozás elleni küzdelem, ezért nem állja meg a helyét, amit a képviselő állított. A kormány klímavédelmi akciótervet indított, törvényt hozott a klímavédelem érdekében és több intézkedést is elfogadott e cél jegyében - mondta.

Kiemelte: a kormány mindig gazdagítani akarja az országot, és nem kivétel ez alól Óbuda és a Hajógyári-sziget sem; a cél a minél szebb és jobb zöldfelületek kialakítása, az itt élők igényeit magas színvonalon kielégítő, vonzó pihenőövezetek létrehozása.

LMP: az eladósodás hitelprogramját ajánlja az EU

Ungár Péter (LMP) arról beszélt, hogy a járvány hatásainak orvoslására az Európai Unió egy hitelprogramot ajánl, de ez az eladósodás hitelprogramja. A csomag megfelel a nagyvállalatoknak, de nem felel meg a magyar embereknek - vélte.

Úgy látja, az EU jobboldali vezetése olyan hitelcsomagot rak az európai polgárok nyakába, amely fenntarthatatlan és amelyet a következő generáció fog megfizetni. Az EU vezetése és a magyar kormány között van egy látszólagos ellentét, de ez csak színjáték, a kormány valójában nem ellensége, hanem tagja az EU vezetésének - mondta. Hozzátette: a kormány úgyis bele fog egyezni az uniós hitelcsomagba.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára közölte: nagy tétje van a hitelprogramról folytatott vitának, ezért komoly és szakszerű vitára van szükség, amelyben a magyar nemzeti érdeket kell képviselni. Az uniós javaslatcsomag keretei ismertek, a közös adósságot együtt kell visszafizetniük a tagállamoknak, 750 milliárd euróról lenne szó - magyarázta. Hozzátette: igazságos, politikamentes csomag kell, politikailag motivált feltételeket nem lehet hozzákapcsolni, mert a gazdaság újraindítására és nem politikai nyomásgyakorlásra van szükség.

DK: egyre többeknek elérhetetlen a balatoni nyaralás

Arató Gergely (DK) hangsúlyozta: a miniszterelnök balatoni nyaralásra biztatta a magyarokat, de ez egyre többeknek elérhetetlen. Botrányos történések, engedélyezett és engedély nélküli beruházások jellemzők a tó térségére - vélte.

Azt mondta, a kormányközeli vállalkozók beruházásaiba ömlik a közpénz, közben az emberek alig férnek hozzá a strandokhoz, szinte megfizethetetlenek az árak. De a Balaton nem lehet néhány milliárdos játékszere - fogalmazott.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára erre azt mondta: a Balaton ügye valóban fontos, a Balaton nemzeti érték. A kormány nagy hangsúlyt helyez a belföldi turizmusra, a cél, hogy a magyarok egyre jobb színvonalú szolgáltatást kapjanak, remélhetőleg elviselhető árakon, bár az árak kérdésében nem a kormány az illetékes - mutatott rá. Hozzátette: ma sokkal többen engedhetnek meg maguknak egy balatoni nyaralást, mint évekkel korábban.

Az államtitkár kitért rá: a járvány rendkívüli károkat okozott a turizmusnak, ezért számos lépést tettek az ágazat védelmében.

MSZP: a kormány retteg a jogállamiság ellenőrzésétől

Harangozó Tamás (MSZP) kijelentette: a kormány retteg a jogállamiság ellenőrzésétől, holott nem kellene, ha tényleg minden rendben van az országban.

Úgy vélte, a Magyarországnak járó uniós forrásokat, támogatásokat valóban meg kell védeni, "leginkább önöktől". A kormányoldal ahhoz kér parlamenti megerősítést, hogy követeléseket támaszthassanak az uniós hitelprogram elfogadásához: csak akkor fogadják el, ha az EU leállítja a hetes cikkely szerinti eljárást és nincs jogállamisági kritériuma az uniós források felhasználásának - mondta. Hozzátette: ezzel azonban minden magyarnak ártanak, támogatásoktól eshet el az ország.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában kifejtette: a jogállamisági történetnek az unióban nem tudnak a végére járni, folyamatosan csak lebegtetik, és az ellenzék örül ennek. Sehol nincs leírva az uniós dokumentumokban, hogy ilyen feltételhez kössék azoknak az összegeknek a kifizetését, amelyekre az ország jogosult a szerződések szerint, az ellenzék mégis felháborodik, hogy ezt szóvá teszik a parlamentben - magyarázta.

Úgy látja, ezzel szemben az a felháborító, hogy az ellenzék már régóta a magyar érdekek ellen lép fel, de ebből a magyar választók többsége nem kér.

Jobbik: a pedofilok ne úszhassák meg felfüggesztettel!

Ander Balázs (Jobbik) azt mondta, hogy egyetlen könnycseppet sem hullattak volna, ha az "aberrált" Kaleta Gábor, volt perui magyar nagykövetet nem hozzák haza, hanem "ott rohad meg" egy limai börtönben.

A képviselő felhívta a figyelmet, a Jobbik azt javasolja, hogy egyetlen pedofil se úszhassa meg felfüggesztett büntetéssel, valamint hozzanak létre egy regisztert, amelyben ezek az emberek életük végéig szerepelnének.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára azt felelte, mindennel egyetértenek, ami az ilyen cselekmények megakadályozását, megelőzését és büntetését szolgálja. Hangsúlyozta, hogy

a kormányzat őszre olyan javaslatcsomagot készít, ami komplex egészként kezeli a gyermekvédelmet, ugyanis nem elég csak a Btk.-t szigorítani.

A jelenlegi parlament már hozott döntést hasonló ügyekben, mert arról már alkotott arról törvényt, hogy a pedofíliával elítéltek egész életükben nem foglalkozhatnak 18 év alatti személyekkel - emlékeztetett.

KDNP: Magyarország három feltételt szab az uniós hitelfelvételhez

Simicskó István (KDNP) azt mondta, hogy a koronavírus-járvány rendkívüli kihívás elé állította az uniós országokat, ezért az EU 750 milliárd eurós hitel felvételére készül. Ez a lépés még a következő generációk életére is kihat, ugyanis a pénzt 2028-2058 között kell törleszteni - emelte ki a frakcióvezető.

Magyarország szolidáris azokkal, akik rosszabbul kezelték a válságot és nagyobb bajban vannak - szögezte le. A magyar kormány azonban három feltételt szab a hitel - emlékeztetett.

  • Az első, hogy a hitelcsomag szerkezete igazságos legyen, vagyis a szegényebbek ne kaphassanak kevesebbet, mint a gazdagok.
  • A második feltétel az, hogy a hiteleket csak a gazdaság újraindítására, munkahelyteremtésre lehessen költeni - közölte.
  • S nem szeretnék, ha olyan feltételekhez kötnék a hitelfolyósítást, amivel zsarolni próbálják Magyarországot, mint például azzal, hogy változtassa meg a bevándorlási politikáját.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára azt válaszolta, hogy 2008-ban a gazdasági válság, 2015-ben a migrációs krízis, míg idén a koronavírus-járvány sújtotta az EU-t. Az unió vezetése egyik válságot sem tudta hatékonyan kezelni, ezért azok hatásai összeadódtak - tette hozzá.

Magyarország azonban jobban teljesít, mint ez EU egésze - szögezte le a politikus. Európát a válságos időkből csak a szuverén nemzetek kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködése vezetheti ki - mondta.

Fidesz: a tapasztalatok alapján lehet véleményt mondani a nemzeti konzultáció során

Selmeczi Gabriella (Fidesz) arról beszélt, hogy Magyarország megnyerte a koronavírus elleni védekezés első szakászát. A tömeges járvány elkerülése az időben meghozott döntéseknek, az összefogásnak és fegyelmezettségnek, valamint a kiváló szakembereknek köszönhető - tette hozzá.

Amíg nincs vakcina, addig a veszély velünk marad, ezért szükség van a járványügyi készültség fenntartására - hangsúlyozta. Miközben Magyarországon az aktív megbetegedések száma alacsony, addig az egész világról aggasztó adatok érkeznek és megvan az esély, hogy a külföldről érkezők újra behurcolják a vírust - emelte ki.

A védekezés első szakaszának tapasztalatai alapján megalapozottan lehet véleményt mondani, ezért hasznos, ha mindenki elmondja a véleményét, a nemzeti konzultáció során - jelentette ki.

A nemzeti konzultáció iránt rendkívül nagy az érdeklődés, már eddig is 396 ezren töltötték ki a kérdőívet - közölte válaszában a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba hangsúlyozta, hogy Magyarország az egyik legeredményesebben védekező ország, és a kormány azt szeretné, ha ez így is maradna. A kabinet ezért beutazási korlátozásokról döntött, és három, vörös, sárga és zöld kategóriába sorolja az országokat - tette hozzá.

A nemzeti konzultáció világos képet ad arról, hogy melyek a magyarok által leginkább támogatott intézkedések - hangsúlyozta az államtitkár, aki hozzátette, az ellenzék folyamatosan támadja a kezdeményezést.

Határozathozatalok

Az Országgyűlés a napirend elfogadását megelőzően 123 igen szavazattal, 13 nem ellenében hozzájárult ahhoz, hogy kivételes eljárásban tárgyalják a kormánypártok koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekről szóló határozati javaslatát.

A kormány kezdeményezésére szintén kivételes eljárásban tárgyalhatnak a rövid távú szálláshely kiadással összefüggő jogszabályok módosításáról, miután azt 124 igen szavazattal, 12 nem ellenében és egy tartózkodás mellett támogatták a képviselők.

A Ház mindkét javaslatot kedden tárgyalja, majd még aznap el is fogadhatja azokat.

Ez egy többoldalas cikk. Lapozzon!
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018