eur:
394.83
usd:
363.94
bux:
65588.02
2024. március 19. kedd Bánk, József
Budapest, 2018. október 13. A Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint az Uránia Nemzeti Filmszínház szecessziós-mór stílusú, Europa Nostra díjjal kitüntetett műemlék épületének díszes homlokzata a főváros VIII. kerületében, a Rákóczi úton. 1895-ben épült Schmahl Henrik tervei alapján.  MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Hetvennél is több művész foglalt állást a Színművészeti modellváltása mellett

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt, köztük a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke is, aki szerint nincs veszélyben az egyetem függetlensége.

A Palkovics László miniszternek és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek küldött levélben azt írják: nemzeti kultúránk védelmében kinyilvánítjuk, hogy támogatunk minden olyan átalakítást, amely az egyetemen felhalmozott hatalmas tapasztalatot – továbbfejlesztve azt – nemzeti örökségünk megőrzésének és gyarapításának szolgálatába állítja.

Szabó Ágnes az InfoRádiónak úgy fogalmazott, az a szerkezeti átalakítás, amely megfogalmazódott, nem hozza magával, hogy az egyetem ne maradna majd független, hiszen látható, hogy a színházak esetében sem történt semmi olyan, ami a darabválasztását, vagy szereposztását befolyásolta volna bármiben is. A Gózon Gyula Kamaraszínház igazgatója szerint a modellváltás révén ugyanis a képzés stílusában és szemlétében történik majd olyan változás, amiben a művészek nem szorulnak a műfaj művelése miatt perifériára. Továbbá nem lesz megkülönböztetve az, hogy valaki az úgynevezett művészszínház, vagy a könnyű műfaj területén, esetleg vidéki társulatnál dolgozik, netán bérletrendszerben játszik, vagy az alternatív utat választja – sorolta a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke.

Szabó Ágnes reményét fejezte ki, hogy a „nagy elődök” méltó lesz majd a képzés, amikor is nem vált széjjel, hogy ki milyen műfajban és képességgel, milyen adottsággal rendelkezve szolgálja a színházművészetet és a közönséget. Megjegyezte, valaki mindig adja a pénzt, amit jóra kell fordítani, és szakszerűen kell vele bánni, de ezáltal nem kerül semmi veszélybe, amitől az átalakítás ellenzői tartanak. Szabó Ágnes szerint „nem őszinték” az ügyben a nyilvános megnyilvánulások.

Igen, egy szerkezeti struktúraváltás magában hordozhat személyi változásokat is, ami nem szükségszerű – tette hozzá végezetül, de úgy látja, mások is beférnének az egyetem tanári gárdájába, akik eltérő szemlélet képviselnek, másképpen tanítanak.

A nyílt levél teljes egészében alább olvasható:

„A Színház- és Filmművészeti Egyetemen százötvenöt éve generációk adják egymásnak tovább a tudást és a szakma szeretetét. Nemzeti kultúránk védelmében kinyilvánítjuk, hogy támogatunk minden olyan átalakítást, amely az egyetemen felhalmozott hatalmas tapasztalatot – továbbfejlesztve azt – nemzeti örökségünk megőrzésének és gyarapításának szolgálatába állítja.

Az elmúlt hetek történései azt bizonyítják, hogy az alaposan előkészített és jövőbe mutató modellváltást a magyar felsőoktatási szakemberek, oktatók, volt és jelenlegi hallgatók valamint a felelős előadó-művészeti szakmai szervezetek meggondoltnak és előkészítettnek tartják.

Ezért kérjük Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes urat, tartsa fenn az általa benyújtott törvényjavaslatot. Köszönjük Dr. Palkovics László miniszter úrnak, hogy érdemi tárgyalásokat folytatott az egyetemi közösségek képviselőivel. Köszönjük, hogy leültette egy asztalhoz az érintetteket, és hatáselemzésekre, kidolgozott közép- és hosszú távú tervekre épülő, újító szándékú változást képvisel.

Kérjük az Országgyűlés képviselőit, jelenlegi formájában szavazzák meg a törvényt.

Csakis kölcsönös tiszteletre és együttműködésre épülhet az a felelősségteljes, építő munka, amely hosszú évtizedekre meghatározza a nagy múltú intézmény valamint a magyar színház- és filmművészet jövőjét.

Hiszünk abban, hogy az új modell közép- és hosszú távon a teljes hazai előadó-művészet javát szolgálja. Meggyőződésünk, hogy a tervezett átalakítás a színes és pulzáló magyar színházi szervezeteket helyzetbe hozza, művészeti fejlődésüket közvetve támogatja, visszaállítja a színészképzés eredeti céljait – ideértve a hazai vidéki kőszínházi hálózat kiváló művészekkel történő kiszolgálását” – zárul a nyílt levél.

A dokumentumot aláírta többek között Balázs Péter színművész, Bozsik Yvette balettművész, Dörner György színművész, Eperjes Károly színművész, Vidnyánszky Attila színházi rendező és Nemcsák Károly színművész is. Az aláírók teljes névosra megtalálható az Origo hírportálon, amely elsőként hozta le a nyílt levelet teljes terjedelmében.

Átment az Országgyűlésen

Mint arról az Infostart beszámolt, a pénteki szavazási dömping alkalmával a parlament 135 igen, 60 nem szavazattal elfogadta, hogy szeptember 1-jétől a Színház- és Filmművészeti Egyetemnél is fenntartóváltás történjen.

A parlament felhívta a kormányt, hogy az állam nevében tegye meg a szükséges intézkedéseket a Színház- és Filmművészetért Alapítvány közérdekű vagyonkezelő alapítvány formájában történő létrehozására. A változtatás kitér az alapítvány részére juttatandó vagyonelemekre is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×