eur:
395.14
usd:
364.29
bux:
65632.53
2024. március 19. kedd Bánk, József
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) közötti együttműködési megállapodás aláírásán az Innovációs és Technológiai Minisztérium könyvtártermében 2018. december 17-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Válaszolt a színművészeti hallgatóinak Palkovics László

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóinak intézményük jövőjét érintő követelései lényeges visszalépést jelentenének az egyetem jelenlegi helyzetéhez és ahhoz a jövőbeli állapothoz képest is, amit az új fenntartói modell hozna - hangsúlyozta az innovációs és technológiai miniszter szerda délután Budapesten újságíróknak, leszögezve: a javaslatokat nem tudja elfogadni.

Palkovics László erről azután beszélt, hogy a minisztériumban fogadta az SZFE megbízott rektorát, rektorhelyettesét és a hallgatói önkormányzat képviselőit.

A hallgatók a több mint egyórás egyeztetés végén - amely közben mintegy ötven hallgató demonstrált az épület bejáratával szemben - olvasták fel öt pontból álló követeléseiket, és az egyetem autonómiáját garantáló dokumentumot szerettek volna – sikertelenül – aláíratni a miniszterrel. Ez többek között azt tartalmazta volna, hogy kapja meg végre a kinevezését az egyetemen már korábban megválasztott rektor, a szenátus legyen független az alapítványtól, ez utóbbiba három tagot jelölhessen az egyetem. Arra is garanciát kérek, hogy az állam nem vonul ki a finanszírozásból, valamint hogy az egyetemet majd fenntartó alapítvány alapító okirata nem kerül át az államtól az alapítványhoz (a dokumentum teljes szövege például itt olvasható).

Csernai Mihály, az SZFE hallgatói önkormányzatának elnöke a megbeszélés után újságíróknak arról beszélt: hallgatótársaikkal közösen kidolgozott ötpontos javaslatuk célja, hogy a kormány "törvényi keretek között garantálja az egyetem autonómiáját".

Palkovics László szerint eredetileg arról kezdeményeztek beszélgetést, hogy miként fog működni az új, alapítványi fenntartásban az SZFE, de az egyetem jövőbeli működésével, finanszírozásával kapcsolatos kérdések helyett "politikai rendezvénybe fordult" az egyeztetés - mondta a miniszter.

A követelésekről a miniszter megjegyezte: meglepődött azon, hogy "tehetséges, okos fiatalok múltba forduló javaslatsorozatot" tettek. "Majdnem biztos abban", hogy azokat nem a hallgatók írták - fűzte hozzá.

"A meglévő helyzetet konzerválni nem szerencsés" - hangoztatta a miniszter, aki - mint elmondta - arra biztatta a hallgatókat, hogy éljenek azzal a lehetőséggel, amit a kormány javasolt. Szólt arról is, hogy az egyetem autonómiája miatt "nem kell aggódni".

Az egyeztetés alatt demonstráló hallgatók a többi között "ne szavazzák meg!, "#free szfe", valamint "Vidnyánszky hazudik" feliratokat rajzoltak azt aszfaltra. A minisztérium bejáratához egyebek mellett "szabadság felsőfokon, egyetértünk?" és "Kiállunk az egyetem szabadságáért" feliratú táblákat helyeztek el, és a többi között azt skandálták: "szabad ország, szabad egyetem" és "garantáld, Palkovics!".

Az utcán demonstrálók közül számosan a közösségi média segítségével élőben követték a részben sajtónyilvános minisztériumi egyeztetést, majd az arról visszatérő hallgatótársaikat tapssal fogadták.

Palkovics László szerint politikai rendezvénybe fordult az egyeztetés

A tárca közleménye szerint a miniszter a találkozó kapcsán kiemelte, hogy az alapítványi fenntartásba kerülő egyetemek a rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezetnek köszönhetően megerősíthetik nemzetközi jelenlétüket. "A korszerű, világszínvonalhoz közelítő képzés sokkal jobb esélyeket teremt a hallgatók számára arra, hogy neves külföldi szakemberektől tanulva az országhatárokon túl is sikeresek legyenek a filmiparban, színházi világban" - írták.

Hozzátették: Palkovics László újból hangsúlyozta, hogy az átalakítás nyomán nő az egyetem önállósága, enyhül az intézmény állami támogatásoknak való kiszolgáltatottsága. A miniszter a demonstráció kapcsán kifejtette: "megérti, hogy a színművészetis hallgatók számára fontos a hangos önkifejezés, de ő továbbra is a higgadt párbeszéd híve" - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×