eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Forrás: kerekparosklub.hu

Fontos lépés a főváros és a kerékpárosok jövője szempontjából

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Kerékpárosklubbal a Vitézy Dávid vezette Budapest Fejlesztési Központ. A cél, hogy Budapesten és az agglomerációban tervezett állami fejlesztések a lehető legjobban kiszolgálják a kerékpározni vágyók igényeit. Már meg is van az első közös projekt.

Rendszeres szakmai egyeztetésről, közös kutatásokról és szemléletformáló programok indításáról szóló együttműködési megállapodást írt alá Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója és Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke.

A közös munka hozzájárulhat ahhoz, hogy a fővárosban és agglomerációjában a hosszú távú állami fejlesztések révén javuljanak a kerékpározás feltételei.

A fenntartható és környezetbarát közlekedés térnyeréséhez elengedhetetlen, hogy a kerékpározás népszerű és biztonságos egyéni közlekedési móddá váljon – olvasható a Kerékpárosklub oldalán. Ezt támogathatja az állami és civil szervezet együttműködésében végzett szemléletformáló munka is, amitől a felek azt várják, évről évre többen ülnek majd kerékpárra, élhetőbb és egészségesebb lesz a környezet Budapesten és az agglomerációban.

Az együttműködés keretében a Kerékpárosklub szakmai és lakossági észrevételek alapján javaslatokat tehet, véleményezheti a Budapest Fejlesztési Központ infrastruktúra-fejlesztési projektjeinek kerékpározást érintő részeit. A felek a kerékpárosbarát útvonalak és kerékpárparkolók kialakításán dolgozhatnak együtt, de a megállapodás lehetőséget teremt szakpolitikai javaslatok, a Budapest térségét érintő stratégiák közös kidolgozására, kutatások, forgalomszámlálások végzésére, szemléletformáló kampányok, oktatóprogramok szervezésére is – teszik hozzá.

Az együttműködés első terepe az új Galvani híd és kapcsolódó úthálózata, ahol Budapest eddigi legjobb, széles, kiemelt, teljes értékű, kétoldali kerékpáros főútvonalát szeretnék megvalósítani

– ennek tervezésében a két szervezet már el is kezdte a közös munkát.

Az együttműködési megállapodás csütörtöki aláírásakor Vitézy Dávid úgy fogalmazott: „a Budapest Fejlesztési Központ kiemelt fontosságúnak tartja, hogy fejlesztéseinek előkészítése és megvalósítása során bevonja a civil és szakmai szervezeteket, és

párbeszéd alakuljon ki Budapest várostérségének jövőjéről, a főváros és az agglomerációs térség összehangolt, fenntartható fejlődéséről.

A most induló együttműködések sorában az első a Magyar Kerékpárosklubbal kötött megállapodás. A koronavírus-járvány tanulságai is igazolták, hogy a kerékpározás fenntartható, megfizethető, valós alternatívát jelentő egyéni közlekedési forma. Kiemelt cél tehát a magas színvonalú, a kerékpárosok igényeire szabott infrastruktúra megteremtése nemcsak a belvárosi, hanem az agglomerációs közlekedésben is. A Budapest Fejlesztési Központ által koordinált állami beruházások, HÉV- és vasútfejlesztések ehhez jelentős mértékben hozzájárulhatnak.”

Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke kifejezte reményét, hogy „a közös munka nyomán a fejlesztések kerékpárosbarát megvalósításával a Budapesten és az agglomerációban élők szívesebben választják majd autó helyett a közösségi és a kerékpáros közlekedés kombinációját, hogy eljussanak úticéljukhoz. Ez a kombinált utazási mód az európai nagyvárosokban már általános, a szemléletváltással a fővárosban és környékén élők sokat profitálhatnak a kerékpáros közlekedésben rejlő előnyökből.”

A megállapodás illeszkedik a Magyar Kerékpárosklub által először a Budapesti Közlekedési Központtal, majd az Innovációs és Technológiai Minisztériummal és a Főváros Önkormányzattal kötött formális együttműködések sorába, melyek a szakmai munka hatékonnyá tételét és az információcserét szolgálják – emlékeztet a közlemény.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×