eur:
385.29
usd:
355.61
bux:
69359.49
2024. május 24. péntek Eliza, Eszter
Nyitókép: Semmelweis Egyetem

Már csomagol a kórházban az első "plazmás" koronavírusos

Két hétig volt lélegeztetőgépen, a kapott vérplazmától egy hét alatt brutálisat javult a 60 éves illető állapota.

A Dél-pesti Centrumkórház súlyos állapotú koronavírus-fertőzöttjein kezdték alkalmazni néhány hete az úgynevezett plazmaterápiát, az elsőként kezelni kezdett beteg már olyannyira jól van, hogy hamarosan gyógyultan távozhat az intézményből - írja a Bors dr. Bobek Ilonára, a kórház intenzív főorvosára hivatkozva.

A betegről annyit lehet tudni, hogy krónikus alapbetegsége mellett fertőződött meg és 60 éves, később is folyamatos gondozásra szorul tehát. Az illetőnek egy hét alatt javult az állapota úgy, hogy előzőleg lélegeztetőgépen volt két hétig, egy hét az emlékezetéből is kiesett. Pozitív szemléletű volt, végig meg akart gyógyulni.

A terápia lényege, hogy a már felgyógyult emberek vérében termelődött ellenanyag segítségével küzdenek a még beteg embereken, ezért vesznek vérplazmát a vírustól megszabadultaktól, minél nagyobb számban. A súlyos betegek vérében kialakuló túlzott immunreakciót ez a szérum visszaszorítja. Azok jelentkezhetnek ilyen típusú véradásra, akik 18 és 60 év közöttiek, és 5-6 mente tünetmentesek koronavírusos fertőzés után.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

A merénylet árnyékában: kiderült, ki nyerné most az EP-választást Szlovákiában

Robert Fico szlovák miniszterelnök pártja, a Smer nyerné a Szlovákiában június 8-ára kiírt európai parlamenti választásokat az Ipsos szerint. A felmérés már a miniszterelnök ellen május 15-én elkövetett merénylet után adott válaszokat is tartalmazza. A Magyar Szövetség 4,8 százalékos eredménnyel nem tudna képviselőt juttatni Brüsszelbe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 24. 10:12
×
×
×
×