eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
Nyitókép: Semmelweis Egyetem

Levették a lélegeztetőgépről az egyik vérplazma-terápiás beteget

A Semmelweis Egyetem hivatalos közleményt adott ki az ügyben.

Levették a lélegeztetőgépről a Semmelweis Egyetemen azt a 75 éves férfit, akit április 15-e óta kezelnek vérplazma-terápiával az intézmény Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján súlyos koronavírus-fertőzéssel.

A férfi április közepén jelentkezett a Semmelweis Egyetem Sürgősségi Betegellátó Osztályán, ahol súlyos Covid-19 betegséget diagnosztizáltak nála. A több krónikus betegségben is szenvedő férfit állapota miatt másnap lélegeztetőgépre kellett helyezni. Állapotának súlyossága miatt, hozzátartozói beleegyezést követően döntöttek az új vérplazma-terápia alkalmazása mellett. A szérumot április 27-én kapta meg,

a beadást követő napokban hamarosan javultak a laboreredményei,

klinikai és lélegeztetési paraméterei, így megkezdhették a fokozatos ébresztését, amelyet követően május 11-én vették le véglegesen a gépről. Állapota stabil.

A vérplazma-terápia lényege, hogy a már felgyógyult emberek vérében termelődött ellenanyagot használják fel a betegség leküzdésére. A szérumot a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, az OrthoSera ügyvezetője, dr. Lacza Zsombor vezette kutatócsoport fejlesztette ki a Semmelweis Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetem virológiai központjával együtt; a projektet az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatta.

Vérplazmadonornak gyógyult, 18 és 60 év közöttiek jelentkezésére számítanak az info@orthosera.com e-mail címen és a 06-70-363-87-68-as telefonszámon. Az számít gyógyultnak, aki 5-6 hete tünetmentes.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ritka bolygótáncot fedeztek fel csillagászok

Ritka bolygótáncot fedeztek fel csillagászok

A rezonáns bolygórendszerek azonosítása azért rendkívüli jelentőségű, mivel a rendszerek kialakulásáról és a közvetlenül azt követő időszak fejlődéséről árulnak el fontos információkat a kutatóknak. Az eredmény magyar szakemberek munkáját is dicséri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×