eur:
380.14
usd:
352.34
bux:
58447.63
2023. december 6. szerda Miklós
Vért tartalmazó ampulla a győri plazmaferezis-központban 2016. február 8-án. A plazmaferezis emberi vérplazma nyerésére szolgáló eljárás, amely plazmakészítmények előállításához gyógyszeralapanyagul szolgál. Egy speciális készülék segítségével kizárólag a plazma levételére kerül sor, a vér többi sejtkomponensét a donor érrendszerébe visszajuttatja a berendezés.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba – képünk illusztráció

Meglepő dologra bukkantak a magyar élsportolóknál a koronavírus kutatói

Lacza Zsombor, a vérplazma-terápia kifejlesztésén dolgozó magyar kutatócsoport vezetője arról is beszélt az InfoRádióban, hogy ha a citokinok mintázatát jól felismerik és mérik, akkor előre meg lehet mondani, hogy melyik betegnél alakulhat ki túlzott gyulladásos immunválasz.

Habár a citokinvihar kifejezés mára a mindennapi beszélgetések részévé vált, még a szakemberek sem értik teljes egészében a citokineket – fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese. Magyarázata szerint ezek olyan molekulák, amelyeket a sejtjeink annak érdekében termelnek, hogy – jellemzően gyulladással kapcsolatos folyamatok alkalmával – a környezetükben található többi sejttel kommunikáljanak. Ezek sokfélék lehetnek, a vérplazma-terápia kifejlesztésén dolgozó magyar kutatócsoport is több tucatnyi félét mér egyszerre. A vezető kutató megjegyezte, miután a molekulák „összevissza változnak”,

a mintázatukra érdemes koncentrálni.

Friss adat továbbá, tette hozzá, még nem is publikálták, hogy azokban a mára teljesen felépült sportolókban, akik felajánlották a vérplazmájukat, hiszen átestek korábban a koronavírus-fertőzésen, elég nagy számban van jelen a lenyomata annak, hogy átestek, ha csak enyhén is, egy citokinviharon. Ugyanis bizonyos citokinok száma továbbra is nagyon magas a vérükben, elsősorban azok, amelyek vírusirtásra, -ölésre vannak „kitalálva”. Ezeknek a későbbi diagnosztikában lehet fontos szerepe.

Lacza Zsombor kiemelte, bár a gyógyuló plazmával rajtuk kívül sokan mások is próbálkoznak, külföldön és Magyarországon egyaránt, az ő hozzáadott értékük a kutatásban az, hogy rendelkeztek előzetes adatokkal arra vonatkozólag, hogy melyik citokineket kell keresni, és azoktól mik várhatóak. A mintázatok felismerésével, „ügyes mérésével” ugyanis

a klinikailag teljesen azonos betegeknél jó előre megállapítható, ki az, aki elindult egy felfokozott gyulladásos mechanizmus irányába.

Miért öl, vagy ölhet?

A szakemberek mai legjobb tudomása szerint a citokinvihar lényege, hogy egy túlzott immunreakció alakul ki az emberi szervezetben – magyarázta a rektorhelyettes –, amely alkalmával istenigazából már nem is a vírus „bántja” a szerveket, szöveteket, hanem egy olyan erős immunválasz, ami teljesen elhasználja az ember saját energiáit. És ez torkollhat tragédiába.

Az, hogy valaki átesett a fertőzésen, és így a vérplazmája felhasználható a vírus elleni küzdelemben, leginkább onnan tudható, ha volt korábban egyértelmű diagnózisa, jelentkeztek nála a jellemző tünetek és ehhez például torokváladékból kimutatták a vírusnak a jelenlétét PCR-technikával – mondta Lacza Zsombor, megjegyezve: azonban sajnos ez sem minden esetben elég. Saját méréseikből ugyanis az látszik, hogy azok körében, akik átestek a koronavírus-betegségen, csak

körülbelül minden tizedik embernél alakul ki tartós immunválasz.

Mint fogalmazott, a kutatás során nyilván azon személyek vérplazmáját szeretnék használni, akiben a citokinek már lenyugodtak, vagyis ezek mintázata gyulladáságtó-jellegű, viszont jó erős, magas szinten vannak jelen azok az ellenanyagok, amik direktben a vírust semlegesítik. Ez a különleges együttállás azonban ritkán valósul meg – tette hozzá. Úgy sejtik, ennek hátterében az állhat, hogy bizony emberekben az immunválasznak több különböző fajtája, eszköztára van, így fennállhat a lehetősége annak, hogy az egyik már azelőtt legyőzi, eliminálja a vírust, mintsem az ellenanyagtermelés megkezdődne.

Élsportolók kontra koronavírus

Az InfoRádió Aréna című műsorában az is elhangzott, az élsportolók az átlagosnál sokkal jobban ki vannak téve a koronavírus-fertőzésnek.

A vérplazma-terápia fejlesztésén dolgozó magyar kutatócsoport vizsgálatából kiderült, amely során huszonkilenc élsportolót vizsgáltak meg, hogy ennél a populációnál rendkívül nagy az átfertőződöttség. Esetükben

körülbelül százszor nagyobb az esélye, hogy átestek a betegségen, mint egy átlag magyar ember

– fogalmazott a kutatás vezetője.

A kutatás arra is rávilágított, hogy az élsportolók jellemzően úgy estek át a fertőzésen, hogy semmiféle védettséget nem szereztek. Az említett huszonkilenc emberből egy volt, akinél tartós védettséget tudtak kimutatni a szervezetében.

Lacza Zsombor meglátása szerint, ha most vissza lesznek engedve abba a közegbe, ahonnan jöttek, vagyis a nemzetközi tornákra, edzőtáborokba, ahol kis helyre összesereglik az egész világ, és egymásnak feszülnek, az

melegágya lesz a fertőzésnek.

A helyzet trükkös, hiszen nagyon szeretnének már visszatérni sportolni, ahogyan a sportipar is borzasztóan várja, hogy mikor indulhatnak újra a versenyek, de a vírus nem múlt el, és ezt a populációt nagyon is kell védeni attól, nehogy újból hordozók, illetve terjesztők legyenek – figyelmeztetett.

Vakcina hiányában egyelőre viszont csak a tudásunkkal tudunk védekezni – fűzte hozzá a szakember. Tudva levő, hogy a vírus cseppfezréssel terjed, így minimalizálni kell azt az időt és lehetőséget, amíg egyik emberről a másikra terjedhet. Emellett nagyon gyakran kell mintát venni az élsportolóktól, és aki beteg, azt azonnal izolálni kell – tanácsolta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Sajátos hasonlattal élt a német konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU kisebbik pártjának vezetője, amikor a jövőbeni kancellárjelölt általa fontosnak tartott tulajdonságairól kérdezték. A CSU elnök, egyben bajor miniszterelnök Markus Söder szerint az lenne alkalmas Olaf Scholz kancellár leváltására, aki kész és képes az utolsó, mindent eldöntő tizenegyes értékesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.07. csütörtök, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Repedezik Ukrajna támogatása, még több területet olvaszthat magába Oroszország - Híreink az ukrán frontról szerdán

Repedezik Ukrajna támogatása, még több területet olvaszthat magába Oroszország - Híreink az ukrán frontról szerdán

Továbbra is heves harcok dúlnak Avgyijivkánál és a város térségében, az oroszok vélhetően egy újabb támadási hullámot készítenek elő. Ukrajna nyugati szövetségesei újabb fegyverszállítmányokat ígértek a megtámadott országnak, de csak jövőre, illetve 2025-re. A Zelenszkij-kormány korrupciós vizsgálatot indított a korábbi védelmi miniszter fegyverbeszerzései kapcsán. Hadizsákmánnyá tettek egy amerikai M2 Bradley lövészpáncélost az oroszok. Oroszország saját felségvizének nyilvánítaná az Azovi-tengert. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×