eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A koronavírusból kigyógyult páciens egyikétől vesznek plazmamintát a paviai San Matteo kórházban 2020. április 6-án. Olaszországban 128 948 regisztrált koronavírus-fertőzött van és 15 887 ember vesztette életét.
Nyitókép: A koronavírusból kigyógyult páciens egyikétől vesznek plazmamintát a paviai San Matteo kórházban (MTI/EPA/ANSA/Matteo Corner)

Újabb magyar betegeken segít a plazmaterápia

Lacza Zsombor, az eljárás kifejlesztője a terápia korlátai miatt az élsportolóktól is nagyon kéri, hogy aki megszabadult a koronavírustól, jelentkezzen.

A koronavírus-fertőzésen átesett élsportolók ajánlják fel a vérüket, ezt vérplazmává alakítva lehet gyógyítani a súlyos tüneteket mutató koronavírusos betegeket.

"Csütörtökön délelőtt a Testnevelési Egyetemen előszűrést végzünk több olyan élsportolón, akik átestek a betegségen és felajánlják a vérplazmájukat" - ecsetelte az InfoRádióban Lacza Zsombor, az intézmény tudományos rektorhelyettese.

Mint említette, nagyon sok élsportoló azért esett át a betegségen, mert pont kora tavasszal Spanyolországban, Olaszországban versenyek, edzőtáborok vannak, sokan igazoltan átestek ezen a betegségen hetekkel ezelőtt, főleg közülük kerül ki, akik felajánlást tettek. Edzőik, gyúróik ugyanígy érintettek.

Körükben azt is tudják tesztelni, hogy kialakult-e az élsportolóknál a nyájimmunitás.

"Ha igen, találkozhatnak egy szűkebb körben,

el lehet indítani a bajnokságokat, ha viszont nem, akkor nagyon máshogy kell hozzáállni ahhoz a kérdéshez, hogy hogyan indítjuk meg újra az emberi érintkezést"

- tette hozzá.

Vérplazmás beavatkozás eddig egyébként összesen négy betegnél történt, az első kettő a Semmelweis Egyetemen, utóbbiak a székesfehérvári kórházban fekszenek, súlyos állapotban. A kezelésnek az a célja, hogy stabilizálják az állapotukat, illetve ha lehet, átsegítsék őket a betegség nehezebb fázisán.

Különböző életkorú betegekről van szó.

"A kiválasztást a kezelőorvosok végezték, ők gondolták azt végig, kik azok, akik profitálni tudnának ebből a terápiából.

Olyan betegeket választottak, akiknél még a vírus, nem pedig a szövődmények ellen kell küzdeni.

Ők négyen különböző típusú betegek, különböző háttérbetegségekkel, így még nem nagyon lehet komoly konklúziókat levonni. A vizsgálatot húsz betegre tervezzük, utána elég jó képet fogunk kapni a terápia hatékonyságáról" - részletezte Lacza Zsombor.

A transzfúziók egyelőre mind szövődménymentesen lezajlottak, minden beteg állapota stabil maradt.

Lacza Zsombor eredetileg ortopédorvos, elsősorban porc- és ízületi terápiákat fejleszt, ahol a citokinokat mérik. Azt vették észre, hogy egyes betegek ízületei nagyon erős citokinmintázat-változással reagálnak, ezt tudták úgy gyógyítani, hogy egészséges szérumot juttattak a megfelelő sejteknek.

"Ez már egy-két évvel ezelőtt volt, és meglepődve tapasztaltuk, hogy a mostani betegség egy egész testre kiterjedő citokinvihart okoz, amelyben ugyanazok a citokinok sokasodnak meg, mint amelyeket korábban az ízületekben láttunk. Feltételezhető, hogy ha az egészséges szérum ezeket a citokinokat helyrehozta az egyik helyen, akkor vélhetően egy másik modellben is működik."

Huszonhétféle citokint mérnek tehát most mind a donorokból, mind a betegekből azért, hogy jobban megértsék, mivel állnak szemben, és hogy például kik számítanak a leginkább veszélyeztetettnek.

Donorokra továbbra is szükségük van, ők ITT jelentkezhetnek, de tisztázta,

mivel nem mindenki alkalmas donornak, ezért fontos, hogy mindenki jelentkezzen,

aki kigyógyult a koronavírusból, hogy legyen elegendő megfelelő donor. Egy donor egy vércsoportazonos beteget tud meggyógyítani.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×